Στο Δία φτάνει σήμερα το διαστημόπλοιο Ήρα

Με μεγάλο ενθουσιασμό η επιστημονική κοινότητα αναμένει σήμερα την άφιξη του διαστημόπλοιου Juno - ΗΡΑ,   στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία.

Είναι η πρώτη φορά που γήινο διαστημόπλοιο θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τους πόλους του Δία, σε μια προσπάθεια να λύσει κάποια από τα μυστήρια που περιβάλλουν αυτόν τον αέριο γίγαντα. Το διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ, που κινείται με ηλιακή ενέργεια, θα φθάσει στον Δία ύστερα από ταξίδι πέντε ετών.

Είναι επίσης το πρώτο ηλιακό διαστημόπλοιο που θα λειτουργήσει σε τόσο μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο, δηλαδή 817 εκατ. χιλιόμετρα στο μακρινότερo σημείο.

Ο Δίας και τα μυστικά του

Είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, στον οποίο θα χωρούσε η Γη 1.300 φορές. Αποτελεί τα δύο τρίτα της συνολικής μάζας όλων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. «Η αλήθεια να λέγεται, ο Δίας δεν είναι ένα όμορφο μέρος», γράφει η ΝΑΣΑ. Εξηγεί ότι πρόκειται για μια τεράστια στρογγυλή μάζα από αέρια, (ένας αέριος πλανήτης- γίγαντας) όπου δεν είναι δυνατόν να προσεδαφιστεί τίποτε. Άλλοι αέριοι γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος είναι ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας. Οι υπόλοιποι πλανήτες, Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης είναι στερεοί. Οποιοδήποτε διαστημόπλοιο ή οποιοσδήποτε άνθρωπος υποθετικά δοκιμάσει να περάσει μέσα από τα χρωματιστά του σύννεφα θα βρει ακαριαίο το θάνατο αφού θα συντριβεί και θα λιώσει. Η πίεση στον Δία είναι τόσο ισχυρή που μετατρέπει ακόμη και τα αέρια σε υγρή μορφή. Η μεγάλη χαρακτηριστική κόκκινη κηλίδα στο νότιο ημισφαίριο του Δια είναι κατ` ακρίβεια μια τεράστια καταιγίδα, ένας αντικυκλώνας, μεγαλύτερος και από τη Γη, που μαίνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η ατμόσφαιρα του Δία αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο και είναι δηλητηριώδης. Επίσης, μια πολύ επικίνδυνη ακτινοβολία περιβάλλει τον Δία, η οποία είναι 1.000 φορές πιο τοξική από την θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο Δίας έχει τις προδιαγραφές κάποια μέρα στο πολύ μακρινό μέλλον να εξελιχθεί σε ένα δεύτερο ήλιο στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Δίας είναι ο πατέρας 67 δορυφόρων που περιστρέφονται γύρω από αυτόν σε διαφορετικές τροχιές. Οι πλέον γνωστοί του δορυφόροι είναι η Ιώ, ο Γανυμήδης και η Ευρώπη, η οποία πιθανολογείται ότι μπορεί να φιλοξενεί ζωή στους ωκεανούς της που βρίσκονται κάτω από ένα στρώμα πάγου. Μελλοντικές αποστολές θα διερευνήσουν αυτό το σενάριο σε λίγα χρόνια.

Η αποστολή του Juno- ΗΡΑ

Στις 4 Ιουλίου το Juno θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Αναμένεται ότι θα περιστραφεί γύρω από τον Δια 37 φορές μέσα σε 20 μήνες σε απόσταση 5.000 χλμ από τον πλανήτη. Το περιστρεφόμενο διαστημόπλοιο έχει το μέγεθος ενός γηπέδου καλαθόσφαιρας. Μεταξύ άλλων, το Juno θα μελετήσει το πεδίο βαρύτητας και το μαγνητικό πεδίο του Δία, θα υπολογίσει το ποσοστό οξυγόνου. Καθώς η τροχιά του Δία είναι πέντε φορές πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με την τροχιά της Γης, λαμβάνει 25 φορές λιγότερο ηλιακό φως. Το Juno θα είναι το πρώτο ηλιακό διαστημόπλοιο που θα λειτουργήσει σε τόσο μακρινή απόσταση από τον Ήλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:57

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διακήρυξε την "πλήρη ανεξαρτησία" της από το Πατριαρχείο της Μόσχας
06:57
Την αναστολή, από την πρώτη Ιουνίου, της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους αποφάσισε το Υπουργικό
06:37
Νεκρός δεκαπεντάχρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη
06:17
Επιστολή ΠτΔ προς τον Ερσίν Τατάρ για υιοθέτηση ΜΟΕ με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
05:53
27 Μαΐου
Ουκρανία, ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, άμυνα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου
21:57
Την παραίτηση του Τατάρ ζήτησε στα κατεχόμενα το ΡΤΚ
21:37
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Αμελητέα άνοδος στο ΧΑΚ την Παρασκευή, σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη
20:12
Βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο - Διάβημα Ν. Δένδια στο Ιράν
19:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand