Στο Δία φτάνει σήμερα το διαστημόπλοιο Ήρα

Με μεγάλο ενθουσιασμό η επιστημονική κοινότητα αναμένει σήμερα την άφιξη του διαστημόπλοιου Juno - ΗΡΑ,   στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία.

Είναι η πρώτη φορά που γήινο διαστημόπλοιο θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τους πόλους του Δία, σε μια προσπάθεια να λύσει κάποια από τα μυστήρια που περιβάλλουν αυτόν τον αέριο γίγαντα. Το διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ, που κινείται με ηλιακή ενέργεια, θα φθάσει στον Δία ύστερα από ταξίδι πέντε ετών.

Είναι επίσης το πρώτο ηλιακό διαστημόπλοιο που θα λειτουργήσει σε τόσο μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο, δηλαδή 817 εκατ. χιλιόμετρα στο μακρινότερo σημείο.

Ο Δίας και τα μυστικά του

Είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, στον οποίο θα χωρούσε η Γη 1.300 φορές. Αποτελεί τα δύο τρίτα της συνολικής μάζας όλων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. «Η αλήθεια να λέγεται, ο Δίας δεν είναι ένα όμορφο μέρος», γράφει η ΝΑΣΑ. Εξηγεί ότι πρόκειται για μια τεράστια στρογγυλή μάζα από αέρια, (ένας αέριος πλανήτης- γίγαντας) όπου δεν είναι δυνατόν να προσεδαφιστεί τίποτε. Άλλοι αέριοι γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος είναι ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας. Οι υπόλοιποι πλανήτες, Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης είναι στερεοί. Οποιοδήποτε διαστημόπλοιο ή οποιοσδήποτε άνθρωπος υποθετικά δοκιμάσει να περάσει μέσα από τα χρωματιστά του σύννεφα θα βρει ακαριαίο το θάνατο αφού θα συντριβεί και θα λιώσει. Η πίεση στον Δία είναι τόσο ισχυρή που μετατρέπει ακόμη και τα αέρια σε υγρή μορφή. Η μεγάλη χαρακτηριστική κόκκινη κηλίδα στο νότιο ημισφαίριο του Δια είναι κατ` ακρίβεια μια τεράστια καταιγίδα, ένας αντικυκλώνας, μεγαλύτερος και από τη Γη, που μαίνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η ατμόσφαιρα του Δία αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο και είναι δηλητηριώδης. Επίσης, μια πολύ επικίνδυνη ακτινοβολία περιβάλλει τον Δία, η οποία είναι 1.000 φορές πιο τοξική από την θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο Δίας έχει τις προδιαγραφές κάποια μέρα στο πολύ μακρινό μέλλον να εξελιχθεί σε ένα δεύτερο ήλιο στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Δίας είναι ο πατέρας 67 δορυφόρων που περιστρέφονται γύρω από αυτόν σε διαφορετικές τροχιές. Οι πλέον γνωστοί του δορυφόροι είναι η Ιώ, ο Γανυμήδης και η Ευρώπη, η οποία πιθανολογείται ότι μπορεί να φιλοξενεί ζωή στους ωκεανούς της που βρίσκονται κάτω από ένα στρώμα πάγου. Μελλοντικές αποστολές θα διερευνήσουν αυτό το σενάριο σε λίγα χρόνια.

Η αποστολή του Juno- ΗΡΑ

Στις 4 Ιουλίου το Juno θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Αναμένεται ότι θα περιστραφεί γύρω από τον Δια 37 φορές μέσα σε 20 μήνες σε απόσταση 5.000 χλμ από τον πλανήτη. Το περιστρεφόμενο διαστημόπλοιο έχει το μέγεθος ενός γηπέδου καλαθόσφαιρας. Μεταξύ άλλων, το Juno θα μελετήσει το πεδίο βαρύτητας και το μαγνητικό πεδίο του Δία, θα υπολογίσει το ποσοστό οξυγόνου. Καθώς η τροχιά του Δία είναι πέντε φορές πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με την τροχιά της Γης, λαμβάνει 25 φορές λιγότερο ηλιακό φως. Το Juno θα είναι το πρώτο ηλιακό διαστημόπλοιο που θα λειτουργήσει σε τόσο μακρινή απόσταση από τον Ήλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:57

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Στους 706.534 ο αριθμός των εκλογέων
09:47
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.