Αντιδράσεις για πρόταση λειτουργίας Εθνικού - Κοινοποιήθηκε στα κόμματα

Έντονη αντίδραση στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας για επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Η πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη κοινοποιήθηκε στα κόμματα νωρίς το απόγευμα, με την ένδειξη "Άκρως Απόρρητον".

Μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή του ΡΙΚ "Από Μέρα Σε Μέρα", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ήγειρε ως σημαντικό για την επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου το θέμα της εμπιστευτικότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρόταση του ΠτΔ προνοείται η συμμετοχή και των 8 κοινοβουλευτικών κομμάτων. Τίθενται όμως τρεις προϋποθέσεις:
Η πρώτη αφορά το πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας και η δεύτερη σχετίζεται με τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς προτείνεται η παρουσία ενός εκπροσώπου από κάθε κόμμα και όχι δύο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Πυρά από ΑΚΕΛ
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι πήρε εξ όσων φαίνεται αποφάσεις με τελεσιγραφικό και αυταρχικό, όπως τον χαρακτήρισε, τρόπο.
Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να διαβουλευθεί με τα κόμματα για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

Απάντηση από Προεδρικό - ΔΗΣΥ
Στον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ απάντησαν κυβέρνηση και ΔΗΣΥ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι θα ήταν σοφότερο για τα κόμματα, πρώτα να δουν το πλαίσιο για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ "Από Μέρα Σε Μέρα", ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την υποχρέωση να θέτει το πλαίσιο της συζήτησης για ένα συμβουλευτικό Σώμα.
"Η κυβέρνηση", διαβεβαίωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, "είναι έτοιμη για συζήτηση του θέματος".
Επίσης μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ "Από Μέρα Σε Μέρα", ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ακόμα κανείς δεν γνωρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης και άρχισαν όλοι να σχολιάζουν.
Είπε χαρακτηριστικά ότι οι αντιδρούντες θα έπρεπε να περιμένουν.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε θέμα εμπιστευτικότητας στο Εθνικό Συμβούλιο. Τόνισε ότι δεν γίνεται κάποιος να συμμετέχει σε ένα Σώμα, του οποίου οι συνεδρίες διακρίνονται από εμπιστευτικότητα, και να δημοσιοποιεί έγγραφα που κατατίθενται.

Τοποθετήσεις άλλων κομμάτων αντιπολίτευσης
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι από το περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου Αναστασιάδη φαίνεται ότι υπήρξε επιλεκτική διαρροή σε μέσα ενημέρωσης πριν από την παραλαβή της από τους παραλήπτες της.
"Είναι άξιον απορίας", πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος, "πώς είναι δυνατόν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του να ζητούν τη συνυπογραφή απόφασης για τους όρους λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου και για τη μη διαρροή άκρως απορρήτων στοιχείων και να επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι είναι οι πρώτοι που προβαίνουν σε διαρροές.
Η Συμμαχία Πολιτών θα αξιολογήσει τις προτάσεις του προέδρου Αναστασιάδη για την επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και θα καταθέσει τις δικές της.
Ο Κωσνταντίνος Φιλαρέτου, μέλος της Γραμματείας της Συμμαχίας, είπε ότι είναι όμως σαφές πως για να σταθεί ο θεσμός στο ύψος των περιστάσεων, θα πρέπει να αποκλείει μονομερείς ενέργειες και μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Η Αλληλεγγύη θα αποστείλει το αργότερο μέχρι αύριο τις απόψεις της για την επιστολή που παρέλαβε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.
Σε γραπτή δήλωση, η πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους επισημαίνει ότι η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Σώματος, επαφίεται στον πατριωτισμό των συμμετεχόντων.
"Λάθος δρόμο ακολουθεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης για την επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου", αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
Σε ανακοίνωση, το Κίνημα επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Αναστασιαδης θα έπρεπε να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο, να καταθέσει τις προτάσεις του και να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία. "Αντ' αυτού", τονίζει, "θέτει προυποθέσεις και εκβιαστικά διλήμματα".
Το ΕΛΑΜ υποστηρίζει ότι η συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο με όρους μέσω επιστολών, όπως τους έθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν τιμά κανέναν.
"Οι όποιες συμφωνίες στον τρόπο λειτουργίας του", τονίζει το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωση, "θα έπρεπε να γίνουν μετά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώπιον των πολιτικών αρχηγών και όχι να αποτελούν σημείο δημόσιας αντιπαράθεσης, πλήττοντας το κύρος ενός τόσο σημαντικού θεσμού".

Σύνταξη: Στέλιος Κρέουζος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Άνθη Χαραλάμπους
Πηγή: Ραδιόφωνο-Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:57

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.