Παρά το Brexit η Σκωτία επιθυμεί πραμονή στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Οι περισσότεροι Σκωτσέζοι τάσσονται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία στη Σκωτία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον κρίνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για το Brexit σήμανε πως η ανεξαρτησία της Σκωτίας τίθεται ξανά στην ημερήσια διάταξη, δύο χρόνια αφότου η πρόταση αυτή απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα.

Ενώ οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ κατά 52% έναντι 48%, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής κατά ένα 62% έναντι ενός 38% κατά, αποτέλεσμα που για την Στέρτζον μετέβαλε άρδην το πολιτικό τοπίο όσον αφορά την ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας.

Όμως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, το 53% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ΗΒ, ενώ το 47% υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ακόμη και στην ερώτηση εάν θα προτιμούσαν να μείνουν στην ΕΕ αλλά να εγκαταλείψουν το ΗΒ, το 46% εκ των 1.006 προσώπων του δείγματος απάντησε ότι θα προτιμούσε την παραμονή στο ΗΒ και μόλις το 37% απάντησε ότι προτιμά η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Ο Τζο Τουάιμαν, επικεφαλής της διεύθυνσης πολιτικής και κοινωνικής έρευνας της YouGov, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι "περίπλοκη" και δυσανάγνωστη.

"Συνεχίζει να υφίσταται μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για το ποια θα είναι η σχέση του ΗΒ με την ΕΕ μακροπρόθεσμα. Πολλά μπορεί να αλλάξουν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξουν σε αυτό το μέτωπο τα επόμενα χρόνια".

Στο δημοψήφισμα του 2014 οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία με 55% έναντι 45%.

Έκτοτε όμως το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) αύξησε πολύ τη δύναμή του: εξασφάλισε τις 56 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων στις εκλογές του 2015.

Η Στέρτζον διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι ξεκινά προετοιμασίες για να τεθεί εκ νέου θέμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι για τη μελλοντική σχέση του ΗΒ με την ΕΕ.

Για την Μέι αποτελεί προτεραιότητα η παραμονή της Σκωτίας στο ΗΒ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit δηλώνει ότι δεν θα κινήσει τη διαδικασία του άρθρου 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας), τον επίσημο μηχανισμό για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το διαζύγιο του ΗΒ με την ΕΕ, πριν εξασφαλίσει τη συναίνεση όλης της χώρας.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:26

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Τις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας και τις περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν Ερντογάν και Πούτιν
09:07
Κίνα: 18 νεκροί, οι περισσότεροι ανήλικοι, σε πυρκαγιά σε κέντρο πολεμικών τεχνών
08:42
Ενενήντα εννέα αγνοούμενοι από την κατάρρευση κτηρίου στη Φλόριντα
08:24
Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει ο ΠτΔ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής
07:59
Ικανοποίηση για το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία εξέφρασε ο ΠτΔ
07:44
Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής:Αναστρέψιμη θετική ατζέντα για την Τουρκία υπό προϋποθέσεις-Οι 27 ζητούν σεβασμό των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια
07:22
Αποκλείστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η πιθανότητα συνόδου με τον Πούτιν
06:57
Ρωσία: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αγία Πετρούπολη - Τρεις νεκροί
06:34
Μπουρκίνα Φάσο: Παιδιά στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 130 αμάχους
06:15
24 Ιουνίου
Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει «πορτοκαλί» η Κύπρος
21:42
Έρευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών ξεκίνησαν οι αρχές στη Βουλγαρία
21:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα
21:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand