Ο ΟΗΕ πρότεινε όπως χειρίζεται τις 'ανθρωπιστικές διαδρομές' στη Συρία

Ο ΟΗΕ πρότεινε χθες να αναλάβει αυτός τη διαχείριση των "ανθρωπιστικών" διαδρόμων που άνοιξε το συριακό καθεστώς ανάμεσα σε τομείς που ελέγχουν οι δυνάμεις του και εκείνους που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι, τους οποίους η αντιπολίτευση κατήγγειλε, χαρακτηρίζοντας "διαδρόμους θανάτου", και η Ουάσινγκτον ανέφερε πως το αντιμετωπίζει με έντονο "σκεπτικισμό".


Εξάλλου τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς σε συνοικίες του Χαλεπιού που ελέγχονται από αντάρτες και σε μια πόλη σε μικρή απόσταση που επίσης ελέγχεται από αντάρτες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, σε μια άλλη περιοχή της βόρειας Συρίας την οποία ελέγχουν αντάρτες, ένα μαιευτήριο που λειτουργεί με την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Σώστε τα Παιδιά” βομβαρδίστηκε χθες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλά βρέφη.

`Επειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών και πολιορκίας του Χαλεπιού, το καθεστώς άνοιξε διαδρόμους για να ενθαρρύνει τους άμαχους και όποιους μαχητές θέλουν να παραδώσουν τα όπλα να εγκαταλείψουν τους τομείς που ελέγχονται από τους αντάρτες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης, η οποία παραμένει κομμένη στα δύο από το 2012.

Η εξέλιξη, την οποία ανακοίνωσε η Ρωσία, παρουσιάστηκε ως μια "ανθρωπιστική" πρωτοβουλία, κάτι που αμφισβήτησαν έντονα η αντιπολίτευση, οι αντάρτες και αναλυτές.

Το συριακό καθεστώς συνέχισε τους βομβαρδισμούς σε συνοικίες του Χαλεπιού τις οποίες ελέγχουν αντάρτες κι όπου παραμένουν υπό πλήρη πολιορκία εδώ και δύο εβδομάδες οι περίπου 250.000 κάτοικοί τους. Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν χθες στους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, μόλις "μια δωδεκάδα άνθρωποι έφυγαν από την Πέμπτη διαμέσου ενός από τους διαδρόμους" που άνοιξε το καθεστώς.

Κατόπιν, "οι αντάρτες εμπόδισαν τους κατοίκους να πλησιάσουν" οποιονδήποτε τέτοιο διάδρομο, σύμφωνα με αυτή την πηγή.

Χθες Παρασκευή οι δρόμοι σε πολλές συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες ήταν έρημοι, καθώς οι κάτοικοι δεν διακινδυνεύουν πλέον να βγουν καν, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ακόμη και ο ήχος των ηλεκτρογεννητριών είχε σταματήσει, ελλείψει καυσίμων.

Ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι "επί της αρχής και στην πράξη" τάσσεται υπέρ των "ανθρωπιστικών" διαδρόμων, πρότεινε να αναλάβει τον έλεγχό τους. "Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, ξέρουν τι πρέπει να γίνει. `Εχουν την εμπειρία", υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη ΣυρίαΣτάφαν ντε Μιστούρα.

Σε μια ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο κμυνας χαρακτήρισε "ευπρόσδεκτη" αυτή την πρόταση του ΟΗΕ και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα την "μελετήσει προσεκτικά".

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δεν έκρυψαν τον "σκεπτικισμό" τους.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε "βαθιά ανήσυχος όσον αφορά τον ορισμό" των διαδρόμων αυτών.

"Υπάρχει κίνδυνος, εάν πρόκειται για ένα τέχνασμα, να καταρρεύσει εντελώς η συνεργασία" ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:26

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.