Στα κόμματα παραδίδει σήμερα ο ΠτΔ το πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου

Κοινοποιείται σήμερα στα κόμματα η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προνοείται η συμμετοχή και των οκτώ κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει τρεις προϋποθέσεις για επανασύσταση του Σώματος.

Η πρώτη αφορά το πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας, αφού αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας του Σώματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να δεσμευθούν για την τήρηση του πρωτοκόλλου το οποίο θα επιτρέπει σε κάθε μέλος να αποκαλύπτει μόνο τις θέσεις, τις οποίες το ίδιο καταθέτει στις συνεδρίες.

Η δεύτερη σχετίζεται με τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς προτείνεται η παρουσία ενός εκπροσώπου από κάθε κόμμα και όχι δύο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η σημαντικότερη αλλαγή, αφορά την ατζέντα των συνεδριών του Σώματος, η οποία θα περιορίζεται σε συγκεκριμένα θέματα και όχι σε εφ' όλης της ύλης συζήτηση του κυπριακού προκειμένου το Εθνικό Συμβούλιο να καταστεί πιο παραγωγικό.

Χθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος  Χριστοδουλίδης τόνισε ότι το πλαίσιο που έχει καθορισθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του σημαντικού αυτού θεσμού. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας , επιθυμεί περισσότερο  από οποιονδήποτε άλλον να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Εθνικό Συμβούλιο και υπενθύμισε ότι όλα τα μέλη του εθνικού συμβουλίου σε κάποια φάση έχουν μιλήσει αρνητικά για τον τρόπο λειτουργίας και για τα αποτελέσματα του Εθνικού Συμβουλίου.

Επομένως , συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, χρειαζόταν αυτή η πρωτοβουλία από πλευράς του προέδρου και για να διασφαλισθεί και να επιτευχθεί η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας  θα πρέπει να ληφθούν υπόψη , είπε, θέματα που άπτονται της εμπιστευτικότητας,  στον  αριθμό συμμετοχής , όσο πιο μικρός αριθμός τόσο πιο παραγωγικός μπορεί να γίνει ένας διάλογος εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθώς και άλλα θέματα που άπτονται των θεμάτων που συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ο κ Χριστοδουλίδης , ανέφερε , πως θα πρέπει  να γίνεται συγκεκριμένη εισήγηση επί των κεφαλαίων που θα συζητούνται στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και εξέφρασε την ελπίδα  ότι τα κόμματα θα ανταποκριθούν το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε ο πρόεδρος της δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:58

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Την παραίτηση του Τατάρ ζήτησε στα κατεχόμενα το ΡΤΚ
21:37
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Αμελητέα άνοδος στο ΧΑΚ την Παρασκευή, σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη
20:12
Βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο - Διάβημα Ν. Δένδια στο Ιράν
19:51
Ευρείας κλίμακας επιχείρηση της ΥΚΑΝ στη Λεμεσό. Εντοπίστηκαν 6,5 κιλά κοκαΐνης
19:37
Σε συμφωνία για κατάργηση του ορυκτού άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή κατέληξαν οι χώρες της G7
19:19
Νέες εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης πόνου προσφέρει η «Αροδαφνούσα»
18:52
Στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη επικύρωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ
18:09
Πακέτο στοχευμένων οικονομικών μέτρων για στήριξη των πολιτών ανακοίνωσε η κυβέρνηση Στα 103 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό κόστος. (ΒΙΝΤΕΟ)
17:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand