Αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων, αγνοουμένων Αγλαντζιωτών από τον ΥΠΑΜ

Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς το μνημόσυνο πεσόντων, αγνοουμένων και θυμάτων Αγλαντζιωτών κατά την τουρκική εισβολή το 1974, και ακολούθως τελέστηκαν από τον Υπουργό Αμυνας Χριστόφορο Φωκαϊδη τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων, αγνοουμένων Αγλαντζιωτών και πολιτών θυμάτων κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε στο μνημόσυνο ο Υπουργός Άμυνας ο οποίος στον επιμνημόσυνο του λόγο είπε ότι «σε όλους αυτούς υποκλινόμαστε σήμερα ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους προς την πατρίδα, την θυσία τους».
Όπως είπε, αναλογιζόμαστε το δικό μας χρέος έναντι της ιστορίας και ανανεώνουμε την υπόσχεση μας, πως δε θα αποστρατευτούμε ποτέ από τον αγώνα μέχρι την άγια μέρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και εθνικής συμβίωσης για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να εργαστούμε, προτάσσοντας το εθνικό «εμείς» του Μακρυγιάννη, αλλά και την ορθοφροσύνη του Θουκυδίδη προκειμένου να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, τις νέες ενεργειακές προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον εν εξελίξει διακοινοτικό διάλογο, με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα τερματίσει το απαράδεκτο σημερινό στάτους κβο με την συνέχιση της κατοχής εδαφών μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μία χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ένωση.
Μία λύση, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας, που θα επιτρέπει στον Ελληνισμό να ριζώσει ξανά στην γη των προγόνων του, στα κατεχόμενα σήμερα χωριά και τις πόλεις μας, που θα επιτρέπει την επανασύνδεση της πολιτικής μας γεωγραφίας με την τρισχιλιετή ιστορική παρουσία μας απ΄ άκρη σε άκρη, σε όλο το νησί.
Όπως ανέφερε, το μνημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου τελέστηκαν μετά το μνημόσυνο, «θα αποτελεί παντοτινό φάρο πορείας για να καθοδηγεί τα βήματα μας, στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος».
«Το παράδειγμα και οι λαμπερές μορφές των ηρώων μας να φωτίζουν για πάντα το δρόμο της τιμής, το δρόμο του αγώνα, το δρόμο της σωτηρίας και της τελικής δικαίωσης», συμπλήρωσε.

Μετά το μνημόσυνο, τελέστηκε στο προαύλιο της Εκκλησίας, τρισάγιο και δέηση για τους αγνοουμένους.

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Κώστας Κόρτας, σε χαιρετισμό του είπε ότι πριν από τρία χρόνια, τότε που είχαν παρέλθει 40 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή, ο Δήμος Αγλαντζιάς μαζί με την εκκλησιαστική επιτροπή Αγίου Γεωργίου, τους συμμαθητές και τους συμπολεμιστές, αποφάσισαν να τιμήσουν και να τιμούν κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουλίου,τους πεσόντες, αγνοούμενους και θύματα της Αγλαντζιάς τον μαύρο Ιούλη του 1974.
«Μία εκδήλωση, ελάχιστης τιμής των παιδιών της Αγλαντζιάς που έγραψαν την δική τους ιστορία για την ελευθερία της πατρίδας μας. Ήταν μία υποχρέωση προς τις οικογένειες τους, αλλά και στην ίδια την κοινωνία της πόλης μας, ώστε να γνωρίζουν οι γενιές που ακολούθησαν , αλλά και οι επόμενες γενιές ότι η μικρή τότε Αγλαντζιά των 5.000 κατοίκων είχε τη δική της συμβολή στους αγώνες του τόπου μας», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Κόρτας, σήμερα 42 χρόνια μετά, εδώ σε αυτό προαύλιο της δικής τους Εκκλησίας, τελούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου όπου θα μένει άσβεστη η μνήμη τους.
«Το νέο μνημείο βρίσκεται κοντά στην προτομή του Κυριάκου Καραολή, ήρωα του 55` – 59` . Δίπλα από το Α` Δημοτικό Σχολείο στο οποίο φοίτησαν, αν όχι όλοι  οι περισσότεροι από τους ήρωες μας και που μαζί με τον Αντρέα Νικολάου, των δικοινοτικών ταραχών του 1964, έχουν γράψει την Αγλαντζιά στην ιστορία αυτού του τόπου. Με την ανέγερση του μνημείου αυτού γράφεται η ιστορία της Αγλαντζιάς`.
Ανέφερε, επίσης, ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα εκδοθεί και το ειδικό λεύκωμα, αφιερωμένο στους ήρωες τους Αγλαντζιάς.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια του μνημείου τα οποία τέλεσαν ο Υπουργός Άμυνας και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, Αρχιμανδρίτης Ιωάννης, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:57

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Μεσανατολικό: Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.