Αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων, αγνοουμένων Αγλαντζιωτών από τον ΥΠΑΜ

Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς το μνημόσυνο πεσόντων, αγνοουμένων και θυμάτων Αγλαντζιωτών κατά την τουρκική εισβολή το 1974, και ακολούθως τελέστηκαν από τον Υπουργό Αμυνας Χριστόφορο Φωκαϊδη τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων, αγνοουμένων Αγλαντζιωτών και πολιτών θυμάτων κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε στο μνημόσυνο ο Υπουργός Άμυνας ο οποίος στον επιμνημόσυνο του λόγο είπε ότι «σε όλους αυτούς υποκλινόμαστε σήμερα ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους προς την πατρίδα, την θυσία τους».
Όπως είπε, αναλογιζόμαστε το δικό μας χρέος έναντι της ιστορίας και ανανεώνουμε την υπόσχεση μας, πως δε θα αποστρατευτούμε ποτέ από τον αγώνα μέχρι την άγια μέρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και εθνικής συμβίωσης για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να εργαστούμε, προτάσσοντας το εθνικό «εμείς» του Μακρυγιάννη, αλλά και την ορθοφροσύνη του Θουκυδίδη προκειμένου να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, τις νέες ενεργειακές προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον εν εξελίξει διακοινοτικό διάλογο, με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα τερματίσει το απαράδεκτο σημερινό στάτους κβο με την συνέχιση της κατοχής εδαφών μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μία χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ένωση.
Μία λύση, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας, που θα επιτρέπει στον Ελληνισμό να ριζώσει ξανά στην γη των προγόνων του, στα κατεχόμενα σήμερα χωριά και τις πόλεις μας, που θα επιτρέπει την επανασύνδεση της πολιτικής μας γεωγραφίας με την τρισχιλιετή ιστορική παρουσία μας απ΄ άκρη σε άκρη, σε όλο το νησί.
Όπως ανέφερε, το μνημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου τελέστηκαν μετά το μνημόσυνο, «θα αποτελεί παντοτινό φάρο πορείας για να καθοδηγεί τα βήματα μας, στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος».
«Το παράδειγμα και οι λαμπερές μορφές των ηρώων μας να φωτίζουν για πάντα το δρόμο της τιμής, το δρόμο του αγώνα, το δρόμο της σωτηρίας και της τελικής δικαίωσης», συμπλήρωσε.

Μετά το μνημόσυνο, τελέστηκε στο προαύλιο της Εκκλησίας, τρισάγιο και δέηση για τους αγνοουμένους.

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Κώστας Κόρτας, σε χαιρετισμό του είπε ότι πριν από τρία χρόνια, τότε που είχαν παρέλθει 40 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή, ο Δήμος Αγλαντζιάς μαζί με την εκκλησιαστική επιτροπή Αγίου Γεωργίου, τους συμμαθητές και τους συμπολεμιστές, αποφάσισαν να τιμήσουν και να τιμούν κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουλίου,τους πεσόντες, αγνοούμενους και θύματα της Αγλαντζιάς τον μαύρο Ιούλη του 1974.
«Μία εκδήλωση, ελάχιστης τιμής των παιδιών της Αγλαντζιάς που έγραψαν την δική τους ιστορία για την ελευθερία της πατρίδας μας. Ήταν μία υποχρέωση προς τις οικογένειες τους, αλλά και στην ίδια την κοινωνία της πόλης μας, ώστε να γνωρίζουν οι γενιές που ακολούθησαν , αλλά και οι επόμενες γενιές ότι η μικρή τότε Αγλαντζιά των 5.000 κατοίκων είχε τη δική της συμβολή στους αγώνες του τόπου μας», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Κόρτας, σήμερα 42 χρόνια μετά, εδώ σε αυτό προαύλιο της δικής τους Εκκλησίας, τελούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου όπου θα μένει άσβεστη η μνήμη τους.
«Το νέο μνημείο βρίσκεται κοντά στην προτομή του Κυριάκου Καραολή, ήρωα του 55` – 59` . Δίπλα από το Α` Δημοτικό Σχολείο στο οποίο φοίτησαν, αν όχι όλοι  οι περισσότεροι από τους ήρωες μας και που μαζί με τον Αντρέα Νικολάου, των δικοινοτικών ταραχών του 1964, έχουν γράψει την Αγλαντζιά στην ιστορία αυτού του τόπου. Με την ανέγερση του μνημείου αυτού γράφεται η ιστορία της Αγλαντζιάς`.
Ανέφερε, επίσης, ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα εκδοθεί και το ειδικό λεύκωμα, αφιερωμένο στους ήρωες τους Αγλαντζιάς.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια του μνημείου τα οποία τέλεσαν ο Υπουργός Άμυνας και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, Αρχιμανδρίτης Ιωάννης, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:57

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών η ηθοποιός Λέτα Πασχούλα
15:10
Σειρά μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ
14:47
Εκτός ελέγχου φωτιά στα κατεχόμενα Πάναγρα, οδεύει προς το δάσος
14:41
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς
14:35
ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μορεί να αναχαιτισθεί, αν δράσουμε τώρα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
14:25
Υπουργικό Συμβούλιο: Τέρμα οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας
14:18
Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας – Ενας τραυματίας
14:00
Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τα ΜΟΕ και τις νέες τουρκικές προκλήσεις ζητούν οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών
13:50
Σιζόπουλος: ​Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υποβαθμίζουν το κυπριακό σε δικοινοτικό πρόβλημα και απενοχοποιούν την Τουρκία
13:44
Συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις ΗΠΑ θα έχει ο ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης
13:36
Αρχίζουν επιθεωρήσεις παγκύπρια για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και παραβίαση των όρων εργοδότησης
13:02
Η Ρωσία μπορεί να εξαγάγει 50 εκατομμύρια τόνους δημητριακών, λέει ο υπ. Γεωργίας της χώρας
12:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand