ΥΠΕΞ Κύπρου –Ιορδανίας: Υπομονή για αποτελέσματα της τριμερούς

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ιορδανίας, Ιωάννης Κασουλίδης και Nasser Judeh, εξέφρασαν την προτίμησή τους σε μια προσέγγιση που θα στοχεύει σε αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την τριμερή συνεργασία που αφορά τις δυο χώρες και την Ελλάδα, συστήνοντας υπομονή πριν υπάρξει εκ νέου συνάντηση των τριών χωρών σε υπουργικό επίπεδο.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, πραγματοποίησε, σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του, στο πλαίσιο της οποίας μίλησε στην ετήσια σύσκεψη των Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και τις προκλήσεις ασφάλειας. Οι δυο Υπουργοί είχαν κατ` ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις πριν τη σύσκεψη, ο κ. Judeh ανέφερε πως η τριμερής συνεργασία (Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας) δεν αφορά προθεσμίες και συναντήσεις για χάρη των συναντήσεων. Υπογράμμισε τη δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε διάφορους τομείς, όπως στον τουρισμό, την ενέργεια, τα υδατικά θέματα και την περιφερειακή ασφάλεια.
Εξάλλου, εξέφρασε την ευχή μια ημέρα, όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, να μπορέσουμε να δούμε “όχι μόνο τριμερή συνεργασία, αλλά πολυμερή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως μετά την πρώτη τριμερή υπουργική συνάντηση τις Βρυξέλλες, τον περασμένο Ιανουάριο, και τις επαφές που ακολούθησαν ανάμεσα στους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών, τον Απρίλιο, όλες οι πλευρές χρειάζεται τώρα να “κάνουν την εργασία τους”, προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από αυτή τη συνεργασία.
“Προτιμούμε να οργανώνουμε μια υπουργική συνάντηση με λίγη υπομονή, γιατί θέλουμε να μπορούμε να εξερχόμαστε και να ανακοινώνουμε συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα”, πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις μεταξύ Λευκωσίας και Αμμάν για το τεμάχιο “Αφροδίτη”, στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Judeh είπε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, δηλαδή με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

Ο κ. Judeh εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία του για το άνοιγμα Πρεσβείας της Ιορδανίας στην Κύπρο, η οποία, όπως είπε, θα παίξει το δικό της ρόλο στην προώθηση περαιτέρω των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:27

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Καμιά συμφωνία με την Τουρκία για τους S-400, λέει Αμερικανός αξιωματούχος
21:45
Υπό δρακόντεια μέτρα η πορεία των υπερεθνικιστών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
21:32
64 νέα περιστατικά COVID-19 την Τρίτη, κανένας θάνατος
21:17
Τελέστηκε η κηδεία του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Εγκλειστριώτη
21:14
Ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή γυναίκας οδηγού οχήματος χωρίς πινακίδες
21:00
Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Γενεύη για μια φορτισμένη σύνοδο με τον Πούτιν
20:45
Το Συμβούλιο των κρατών μελών ενέκρινε σήμερα τη θέση του επί πρότασης Κομισιόν για ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΑ
20:20
Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ
20:10
10 διδάγματα της πανδημίας παρουσιάζει η Κομισιόν - ζητά το διορισμό Ευρωπαίου επικεφαλής επιδημιολόγου
19:53
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand