Στόχος η επιστροφή 100,000 προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση

Ξεκάθαρη πρέπει να θεωρείται η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών ότι δεν αποδέχεται θέμα εγγυήσεων σε μελλοντική λύση του Κυπριακού.

Το θέμα αυτό, μαζί με το εδαφικό, συζητήθηκε για πρώτη φορά σήμερα μεταξύ των ηγετών και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι για το υπόλοιπο μισό του Αυγούστου (μετά τις θερινές διακοπές του Δεκαπενταύγουστου) θα βρίσκεται στην ατζέντα των συναντήσεων που θα γίνονται, όπως προγραμματίζεται, σχεδόν τρεις φορές την βδομάδα ( οκτώ συνολικά συναντήσεις). Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο ΠτΔ είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, για την Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, η ε/κ πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι αποδέχεται τη σταδιακή απομάκρυνση (δεν είναι δυνατό από την επομένη της λύσης να απομακρυνθούν όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες), ενώ όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σημαντικό ζήτημα το οποίο πρέπει να διασαφηνιστεί και να αποφασιστεί, και για το οποίο φαίνεται πως η έχει γίνει σημαντική προεργασία, είναι αυτό των κριτηρίων στο εδαφικό που συνδέονται με την άλλη κύρια πτυχή του Κυπριακού, το περιουσιακό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι η επιστροφή τουλάχιστον 100, 000 προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση (οι καταγραμμένοι πρόσφυγες είναι 160,000) και η επιστροφή θρησκευτικών μνημείων και χώρων λατρείας που έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Ε/κ.

Ιδιαίτερης σημασίας για την ε/κ πλευρά είναι και η διασφάλιση της ακτογραμμής (στην οποία εμπίπτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) και η συνδεσιμότητα των διαφόρων χωριών και κοινοτήτων.

Αν για παράδειγμα ένα χωριό έχει 5,000 κατοίκους και ένα άλλο 1,000 κατοίκους, προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση του χωριού με τους περισσότερους κατοίκους, γιατί αυτόματα αυτό σημαίνει και επιστροφή περισσοτέρων προσφύγων.

Τα κριτήρια του εδαφικού, όπως πληροφορούμαστε, θα αποτυπωθούν σε κατοπινό στάδιο σε χάρτες, ενώ σημαντικό είναι να λεχθεί πως αν δεν κλείσει το κεφάλαιο του εδαφικού δεν κλείνει ούτε το περιουσιακό.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:27

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής: Ακυρώνει τα δυναμικά μέτρα
18:42
Απόλλων: Και τυπικά Ρεβάζ Ιντζία
17:53
Χάντμπολ: Πρώτο μετάλλιο για την εθνική ανδρών της Κύπρου
17:51
Ελλάδα : 248 νέα κρούσματα ,14 νεκροί 296 οι διασωληνωμένοι
17:36
Πορτογαλία: Η παραλλαγή Δέλτα πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή της Λισαβόνας
17:07
Το Ιράν και οι έξι διεθνείς δυνάμεις διέκοψαν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
17:03
Κούβα: Ενθαρρυντικά τα προκαταρκτικά δεδομένα για το εγχώριο εμβόλιο Soberana 2
16:54
Βέλγιο: Το πτώμα ενός άνδρα που βρέθηκε σε δάσος πιστεύεται πως ανήκει στον ακροδεξιό στρατιωτικό Γιούργκεν Κόνινγκς
16:45
Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτα εναντίον μιας βάσης όπου στεγάζονται Αμερικανοί
16:14
Το Μόναχο ζητάει από την UEFA γήπεδο με τα χρώματα των ΛΟΑΤΚΙ, στο ματς με Ουγγαρία
16:12
Στην Κύπρο αύριο η Λουτ
15:44
Γαλλία-Περιφερειακές εκλογές: Η ακροδεξιά σε πλεονεκτική θέση εκκίνησης, η αποχή αναμένεται σε επίπεδα ρεκόρ
15:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand