ΠτΔ : Μπήκαμε στα βαθιά αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος

Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε αλλά και η βούληση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στη μία ή στην άλλη πλευρά είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί είπε ότι «είναι καλά γνωστό τι ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Θα πρέπει να πω ότι μέσα σε ένα φιλικό κλίμα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν, συζητήθηκαν οι θέσεις των πλευρών, αντηλλάγησαν δημιουργικές απόψεις όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστούν τα δύο σοβαρότατα προβλήματα. Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε αλλά και η βούληση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στη μία ή στην άλλη πλευρά όπως και δίκαιες αξιώσεις της μιας ή της άλλης πλευράς».
Ερωτηθείς αν επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές στα θέματα των εγγυήσεων ή των εδαφικών αναπροσαρμογών, ο Πρόεδρος είπε ότι «διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και η βούληση μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο να ξεπεραστούν. Αυτό βεβαίως θα φανεί στο τέλος, ήταν η πρώτη συνάντηση - και δεν θα έλεγα η πρώτη που ασχολείται με το θέμα, διότι υπήρξαν κατά καιρούς απλώς ανταλλαγές απόψεων - η πρώτη όμως που μπήκε στα βαθιά αν θέλετε να το πούμε έτσι όπως θα πρέπει να χαρακτηρίζεται».
Κληθείς να πει αν εκτιμά πως η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με πριν από 12 χρόνια, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θέλω να κάνω σχόλια τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τον εν εξελίξει διάλογο. Αυτό που έχω πει είναι ότι οι όλες, έστω και διαφορετικές, απόψεις ήταν με μια δημιουργική πρόθεση και αυτό είναι που μετρά και αυτό είναι που, με επιφύλαξη βεβαίως, λέγω μπορεί να αποτελέσει και την απαρχή μιας δημιουργικής κατάληξης».
Πρόσθεσε ότι «μιλάμε για ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα και για τις δύο πλευρές και επειδή έχουμε πει ότι θα τηρηθεί μια ιδιαίτερη, αν θέλετε, προσοχή στο τι λέει ο καθένας. Υπήρξε ένας δημιουργικός διάλογος με υπαρκτές τις διαφορές, έχουμε απόσταση να διανύσουμε».
Σε ερώτηση αν μπορούν να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές, ο Πρόεδρος είπε ότι «πιστεύω πως εάν συνεχίσουμε το διάλογο - και θα συνεχίσει θα πρέπει να πω διότι έχουν συμφωνηθεί οκτώ συναντήσεις αμέσως μετά τις διακοπές, κάποιες των οποίων θα επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα - μπορεί να σμικρυνθούν οι αποστάσεις και να υπάρχει μια περαιτέρω δημιουργική προσπάθεια για να ξεπεραστούν προβλήματα, ανησυχίες, ενδεχόμενες απειλές».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχει αισιοδοξία, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχω μιλήσει για αισιοδοξία. Μιλώ για μια δημιουργική συνάντηση με υπαρκτές τις διαφορές, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κατανοήσουν όλοι τα προβλήματα που πραγματικά υπάρχουν από ενδεχόμενη υιοθέτηση θέσεων του παρελθόντος».
Πηγή : ΓΤΠ


Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:27

Τελευταιες Ειδησεις

16 Ιουνίου
Η υιοθέτηση ΜΟΕ θα βοηθούσε σημαντικά στη συνέχιση της ειρηνευτική διαδικασίας, λέει ο ΠτΔ
21:44
Κανείς δεν θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Μπάιντεν
21:35
Ο Μπορέλ παρουσίασε την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία
21:02
68 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:47
Στίγκλιτς: Με την άρνησή της να άρει την πατέντα για το εμβόλιο του κορονοϊού, η Γερμανία κρατά όμηρο όλο τον κόσμο
20:25
Αστυνομία:Κοντά στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που ασχολείται με διακίνηση ναρκωτικών και οπλισμού
19:43
Την επιστροφή των πρέσβεων τους σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, αποφάσισαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν
19:19
Μια «προβλέψιμη σχέση» μεταξύ «δύο μεγάλων δυνάμεων» επιθυμεί ο Τζο Μπάιντεν
19:16
Ελλάδα-Κορονοϊός: 549 νέα κρούσματα και 13 θάνατοι – Στους οι 330 διασωληνωμένοι
18:29
Το 48% των Τούρκων θέλει προσάρτηση των κατεχομένων, σύμφωνα με έρευνα
18:11
Τουρκική λίρα: Ο Ερντογάν μιλάει και το νόμισμα καταρρέει
17:59
Την υψηλότερη κερδοφορία στην 9ετία ανακοίνωσε η Cyta, έχοντας πρόκληση το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου
17:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand