Κάρτα φιλάθλου και ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ελληνικά γήπεδα

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, οριστικά, τίθεται σε ισχύ η λειτουργία της κάρτας φιλάθλου για κάθε οπαδό σε συνδυασμό με την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ένα μέτρο που ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής είχε προαναγγείλει εδώ και πολλούς μήνες στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης των φαινομένων βίας μέσα στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ καταρχήν. Το μέτρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από οργανωμένους συνδέσμους ΠΑΕ και ΚΑΕ που εκτιμούν ότι πρόκειται απλώς για «φακέλωμα» των στοιχείων των μελών τους.


Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών πριν από δύο ημέρες. Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων ημερών, οπότε με την ψήφισή του η υιοθέτηση της κάρτας φιλάθλου θα γίνει νόμος του κράτους.

Στην κάρτα φιλάθλου, θα υπάρχει το ονοματεπώνυμο, η φωτογραφία, ο αριθμός Αστυνομικού Δελτίου, το ΑΜΚΑ, και η διεύθυνση του κατόχου ενώ το κόστος της είναι 2 ευρώ. Στα παιδιά κάτω των 14 ετών θα είναι απαραίτητη η συνοδεία κηδεμόνα και δεν θα αναγράφεται το ΑΜΚΑ στη δική τους κάρτα. Οι φίλαθλοι θα έχουν περιθώριο περίπου ενός μήνα, από τις 20 Αυγούστου που αρχίζει το πρωτάθλημα, για να προμηθευτούν την κάρτα φιλάθλου. Από την ανάγκη κτήσης της Κάρτας Φιλάθλου εξαιρούνται οι μεμονωμένοι αλλοδαποί φίλαθλοι ή μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ή Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι θα μπορούν να αγοράζουν ονομαστικό εισιτήριο με την ταυτότητα ή το διαβατήριο τους.

Τόσο η κάρτα φιλάθλου όσο και το ηλεκτρονικό εισιτήριο ορίζονται ως υποχρέωση των ομάδων και της διοργανώτριας αρχής. Στο κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα υπάρχει σύνδεση με την Κεντρική Βάση Δεδομένων (θα έχει πρόσβαση η Αστυνομική Αρχή), στην οποία θα περιλαμβάνεται η λίστα φυσικών προσώπων, στα οποία έχει απαγορευθεί η είσοδος σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Ως οριακή ημερομηνία για να τεθούν σε λειτουργία ορίζεται η 30η/9/2016.

Για τις σεζόν 2016-17 και 2017-18 αρμόδιες είναι οι διοργανώτριες αρχές Σούπερ Λίγκα και ΕΣΑΚΕ, οι οποίες υποχρεούνται άνευ ανταλλάγματος να διαθέτουν το σύστημα στις ομάδες και τις ομοσπονδίες. Μετά από αυτές τις δύο σεζόν και το αργότερο έως 30/4/18 θα συσταθεί με απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού Επιτροπή με εκπροσώπους από τις διοργανώτριες αρχές και ομοσπονδίες, που θα είναι επιφορτισμένη με τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Η κάρτα φιλάθλου με διετή ισχύ, είναι υποχρεωτική για την αγορά εισιτηρίων, χωρίς να εξαιρούνται οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας, και αφορά αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων, του Κυπέλλου, των διεθνών (επίσημων και φιλικών) αγώνων.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, παρουσιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή, τόνισε ότι ενσωματώθηκαν με επάρκεια οι παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο σύστημα του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου, οι οποίες είχαν κοινοποιηθεί στο υπουργείο τον Απρίλιο. Όπως τόνισε «η κυβέρνηση σέβεται τα πορίσματα των ανεξάρτητων αρχών και τα ενσωματώνει στις ρυθμίσεις».

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:27

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Ενώπιον του ανακριτή απολογείται σήμερα ο καθ' ομολογίαν δράστης του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά
06:33
Εξήντα-επτά νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες.Δεν κατεγράφη θάνατος
06:30
Ανοικτή για όλες τις ηλικίες η Πύλη Εμβολιασμού
06:27
Στην Αθήνα σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας
06:23
Συνέρχεται στις δέκα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής
06:17
Σήμερα οι ανακοινώσεις του προέδρου Αναστασιάδη για το κυβερνητικό λίφτιγκ
06:11
Στις 9:30 η συνάντηση προέδρου Αναστασιάδη-Λουτ
06:06
21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand