Σε πανεπιστημιακό, μετατρέπεται το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Υπουργείο Υγείας και Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κύπρου υπέγραψαν την Πέμπτη, Μνημόνιο Συνεργασίας, βάσει του οποίου φοιτητές της Σχολής έχουν πρόσβαση στα δημόσια νοσηλευτήρια, με αρχή το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο μετατρέπεται στο πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν στην Πανεπιστημιούπολη, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, στην παρουσία του Προέδρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μάνθου Μαυρομμάτη, του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, Ζαχαρία Ζαχαρίου και του Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητή, Κωσταντίνου Κωνσταντίνου.

Ο Υπουργός Υγείας, κατά την τελετή υπογραφής εξέφρασε την ευαρέσκειά του που έφθασε σήμερα η ημέρα της ολοκλήρωσης των τυπικών διαδικασιών, ούτως ώστε να μπορέσει να αρχίσει η συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο σημαντικών ιδρυμάτων της χώρας μας, δηλαδή του κρατικού μας πανεπιστημίου αφενός και αφετέρου των κρατικών νοσηλευτηρίων, τα οποία αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της υγείας στη χώρα μας.

Ο Γιώργος Παμπορίδης είπε ότι η πιο δόκιμη “μέθοδος η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εισαχθεί αυτό το πλαίσιο συνεργασίας βεβαίως θα ήταν ο νομοθετικός και αυτός παραμένει ο στόχος, ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, υπάρχει αδήριτη ανάγκη, να δοθεί πρωτίστως πρόσβαση στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στα δημόσια νοσοκομεία μας”.
Με αυτό τον τρόπο, είπε ο Υπουργός Υγείας, “θα εμπλουτισθεί ποιοτικά η υπηρεσία που προσφέρεται μέσω των κρατικών νοσηλευτηρίων στους ασθενείς μας, ενώ παράλληλα να εμβολιασθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα με την εμπειρία και την επιστημοσύνη την οποία φέρουν οι δικοί μας ιατροί ούτως ώστε να υπάρχει μια κοινωνία θεωρίας και πράξης απαραίτητα στοιχεία για ένα κλάδο, ο οποίος είναι πρωτίστως επιστημονικός αλλά επίσης και τεχνικός”.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΠΚ, Μάνθος Μαυρομμάτης χαρακτήρισε την 28η Ιουλίου “πολύ σημαντική μέρα για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου με το Υπουργείο Υγείας και ιδιαίτερα βέβαια για τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής με τα δημόσια νοσηλευτήρια του τόπου”.

Ευχαρίστησε τους συντελεστές αυτής της κατάληξης, “η οποία σίγουρα δεν ήταν εύκολη και αποτελεί μια πρωτοποριακή εξέλιξη για τον τόπο”, όπως είπε ο κ. Μαυρομμάτης, ο οποίος απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την ομάδα του Υπουργείου Υγείας και προσωπικά προς τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος με προσωπική εργασία και θέληση χαράζει νέους δρόμους”.

Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε πως “με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας γίνεται το πρώτο βήμα για την εξέλιξη του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στο πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του κράτους”.
Ανέφερε πως “κατοχυρώνεται η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κύπρου και ενδυναμώνεται η συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημιακών ιατρών και των συναδέλφων νοσοκομειακών ιατρών με απώτερο σκοπό βέβαια να υπάρχει παροχή βέλτιστης ιατρικής σε όλους τους Κύπριους”.

Ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι μέσω των προνοιών της συμφωνίας, “θα μπορούμε να παρέχουμε άρτια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα θα μετεξελίξουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια σε χώρους έρευνας και αξιοποίησης επιστημονικών δεδομένων στην καθημερινή ιατρική πρακτική”.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου δήλωσε πως η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας” σηματοδοτεί μία συνέργεια - σταθμό που θα οδηγήσει στο να αποκτήσουν οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής την απαιτούμενη ιατρική εκπαίδευση και κατάρτιση, θεωρητικά και εμπειρικά”.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας διαλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών υγείας στο Υπουργείο Υγείας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω των Πανεπιστημιακών Ιατρών που εκλέγονται σε ακαδημαϊκές θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ή σε θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ).

Οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί θα τοποθετούνται στα Δημόσια Νοσηλευτήρια νοουμένου ότι απαραιτήτως θα είναι εγγεγραμμένοι ιατροί από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας είναι δυνατή “η κάλυψη διδακτικών/ ερευνητικών αναγκών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Υπουργείο Υγείας μέσω των Νοσοκομειακών Ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας τους οποίους το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα επιλέγει σε θέσεις Ειδικού Επιστήμονα για να αναλάβουν τα καθήκοντα αυτά”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:28

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.