Σε πανεπιστημιακό, μετατρέπεται το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Υπουργείο Υγείας και Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κύπρου υπέγραψαν την Πέμπτη, Μνημόνιο Συνεργασίας, βάσει του οποίου φοιτητές της Σχολής έχουν πρόσβαση στα δημόσια νοσηλευτήρια, με αρχή το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο μετατρέπεται στο πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν στην Πανεπιστημιούπολη, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, στην παρουσία του Προέδρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μάνθου Μαυρομμάτη, του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, Ζαχαρία Ζαχαρίου και του Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητή, Κωσταντίνου Κωνσταντίνου.

Ο Υπουργός Υγείας, κατά την τελετή υπογραφής εξέφρασε την ευαρέσκειά του που έφθασε σήμερα η ημέρα της ολοκλήρωσης των τυπικών διαδικασιών, ούτως ώστε να μπορέσει να αρχίσει η συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο σημαντικών ιδρυμάτων της χώρας μας, δηλαδή του κρατικού μας πανεπιστημίου αφενός και αφετέρου των κρατικών νοσηλευτηρίων, τα οποία αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της υγείας στη χώρα μας.

Ο Γιώργος Παμπορίδης είπε ότι η πιο δόκιμη “μέθοδος η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εισαχθεί αυτό το πλαίσιο συνεργασίας βεβαίως θα ήταν ο νομοθετικός και αυτός παραμένει ο στόχος, ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, υπάρχει αδήριτη ανάγκη, να δοθεί πρωτίστως πρόσβαση στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στα δημόσια νοσοκομεία μας”.
Με αυτό τον τρόπο, είπε ο Υπουργός Υγείας, “θα εμπλουτισθεί ποιοτικά η υπηρεσία που προσφέρεται μέσω των κρατικών νοσηλευτηρίων στους ασθενείς μας, ενώ παράλληλα να εμβολιασθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα με την εμπειρία και την επιστημοσύνη την οποία φέρουν οι δικοί μας ιατροί ούτως ώστε να υπάρχει μια κοινωνία θεωρίας και πράξης απαραίτητα στοιχεία για ένα κλάδο, ο οποίος είναι πρωτίστως επιστημονικός αλλά επίσης και τεχνικός”.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΠΚ, Μάνθος Μαυρομμάτης χαρακτήρισε την 28η Ιουλίου “πολύ σημαντική μέρα για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου με το Υπουργείο Υγείας και ιδιαίτερα βέβαια για τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής με τα δημόσια νοσηλευτήρια του τόπου”.

Ευχαρίστησε τους συντελεστές αυτής της κατάληξης, “η οποία σίγουρα δεν ήταν εύκολη και αποτελεί μια πρωτοποριακή εξέλιξη για τον τόπο”, όπως είπε ο κ. Μαυρομμάτης, ο οποίος απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την ομάδα του Υπουργείου Υγείας και προσωπικά προς τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος με προσωπική εργασία και θέληση χαράζει νέους δρόμους”.

Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε πως “με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας γίνεται το πρώτο βήμα για την εξέλιξη του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στο πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του κράτους”.
Ανέφερε πως “κατοχυρώνεται η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κύπρου και ενδυναμώνεται η συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημιακών ιατρών και των συναδέλφων νοσοκομειακών ιατρών με απώτερο σκοπό βέβαια να υπάρχει παροχή βέλτιστης ιατρικής σε όλους τους Κύπριους”.

Ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι μέσω των προνοιών της συμφωνίας, “θα μπορούμε να παρέχουμε άρτια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα θα μετεξελίξουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια σε χώρους έρευνας και αξιοποίησης επιστημονικών δεδομένων στην καθημερινή ιατρική πρακτική”.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου δήλωσε πως η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας” σηματοδοτεί μία συνέργεια - σταθμό που θα οδηγήσει στο να αποκτήσουν οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής την απαιτούμενη ιατρική εκπαίδευση και κατάρτιση, θεωρητικά και εμπειρικά”.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας διαλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών υγείας στο Υπουργείο Υγείας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω των Πανεπιστημιακών Ιατρών που εκλέγονται σε ακαδημαϊκές θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ή σε θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ).

Οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί θα τοποθετούνται στα Δημόσια Νοσηλευτήρια νοουμένου ότι απαραιτήτως θα είναι εγγεγραμμένοι ιατροί από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας είναι δυνατή “η κάλυψη διδακτικών/ ερευνητικών αναγκών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Υπουργείο Υγείας μέσω των Νοσοκομειακών Ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας τους οποίους το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα επιλέγει σε θέσεις Ειδικού Επιστήμονα για να αναλάβουν τα καθήκοντα αυτά”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:28

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
"Bibi ciao": Στην Ιερουσαλήμ, διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου γιόρτασαν χθες βράδυ τη "νίκη"
08:00
Τυνησία: Νέα επεισόδια έπειτα από διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας
07:56
ΥΠΕΞ: Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και το απαράδεκτο στάτους κβο
07:17
Πυρκαγιά χθες στα κατεχόμενα εντός της νεκρής ζώνης
06:35
Σύλληψη 65χρονου για μεγάλη ποσότητα αδασμολόγητων προϊόντων καπνού
06:15
12 Ιουνίου
Ένας θάνατος και 42 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:32
Επαναρχίζει ο αγώνας Δανία-Φιλανδία
21:12
Σε 79 τα σημεία δειγματοληψίας της Κυριακής για rapid test
21:12
Ουαλία - Ελβετία 1-1
20:55
Η Αίγυπτος θα στείλει στο διάστημα δύο δορυφόρους το 2022
20:53
Δύο συλλήψεις στη Λάρνακα για κατοχή 1 κιλού κοκαΐνης
20:39
Θεσσαλονίκη: Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας μετά την κακοκαιρία
20:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand