Τεστ ακοής βοηθά στην έγκαιρη εκτίμηση του κινδύνου αυτισμού

Ρότσεστερ, Μινεσότα
Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια ανεπάρκεια στη ακοή στα παιδιά με αυτισμό μπορεί να έχει επίπτωση στην ικανότητά τους να αναγνωρίζουν το προφορικό λόγο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Autism Research, η παρατήρηση αυτή ίσως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος έγκαιρου εντοπισμού των παιδιών που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν αυτισμό.


Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είναι μια νευρο-αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εξασθένηση των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων του ατόμου, καθώς και από περιοριστικές και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Αν και πολλά συμπτώματα είναι εμφανή πριν την ηλικία των δύο ετών, η πλειοψηφία των παιδιών διαγιγνώσκονται μετά το τέταρτο έτος, γεγονός που σημαίνει ότι οι θεραπευτικές παρεμβάσεις γίνονται καθυστερημένα.

Έτσι, λοιπόν, αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες η πρώιμη ανίχνευση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού και ειδικά σε παιδιά με υστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ χρησιμοποίησαν τις ακουστικές εκπομπές τεστ στο οποίο υποβάλλονται όλα τα νεογνά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους) για να εντοπίσουν τυχόν ελλείμματα ακοής σε παιδιά 6-17 ετών, εκ των οποίων περίπου τα μισά είχαν διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Διαπίστωσαν ότι, τα παιδιά αυτά είχαν δυσκολία να ακούσουν σε συχνότητα 1-2 kHz, η οποία είναι σημαντική για την επεξεργασία του προφορικού λόγου. Επίσης υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του βαθμού κοχλιακής εξασθένησης και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του αυτισμού.

«Η μελέτη ανέδειξε μια απλή, ασφαλή και μη επεμβατική μέθοδο ελέγχου των μικρών παιδιών με ακουστικά ελλείμματα που σχετίζονται με το αυτισμό. Δίνουν λοιπόν στους γιατρούς μια νέα επιλογή για τον εντοπισμό των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού και έτσι μπορούμε να παρέμβουμε νωρίτερα και να βελτιώσουμε το θεραπευτικό αποτέλεσμα» εξηγεί η Ανν Λουεμπκε, επίκουρη καθηγήτρια στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο.

Και η συγγραφέας της μελέτης, Λοϊσα Μπενετο, επίκουρη καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο συμπληρώνει ότι «η ακουστική εξασθένηση έχει ήδη σχετιστεί με αναπτυξιακή καθυστέρηση και άλλα προβλήματα, όπως γλωσσικά ελλείμματα. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει τεκμηριωμένη σχέση αυτισμού και προβλημάτων ακοής, η δυσκολία στην επεξεργασία του λόγου μπορεί να συντελεί σε μερικά από τα βασικά συμπτώματα της διαταραχής».

Συντάκτης : Μαίρη Μπιμπή

Πηγή : health.in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:30

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
Δύσκολη πρόκριση του ΟΦΗ στην Πρέβεζα, 1 -0 τον Αχέροντα!!
19:21
ΠΑΟ : Η παρακάμερα της πρόκρισης στο Περιστέρι (vid)
19:13
Τοp10 με Γιάννη Αντετοκούνμπο, στην κορυφή το buzzer του Μπαρνς (Vid)
19:09
Βήμα - βήμα ανεβαίνει η Σάκκαρη - Τη Δευτέρα θα βρεθεί στο Νο.6
18:38
Οι ευχές της Ομόνοιας στον Ουζόχο (φώτο)
17:54
Σατσιάς: «Αντιδράσαμε σωστά, πολύ δυνατή νίκη» (vid)
17:43
Ανόρθωση : Τι ισχύει για το ταξίδι στην Εσθονία (ανακοίνωση)
17:28
Κάνει focus στην Ομόνοια η Ανόρθωση (στατιστικά ενόψει του μεταξύ τους ντέρμπι)
17:23
Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Μόρισον μετά την κρίση των υποβρυχίων
17:04
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 29 Οκτωβρίου 2021
17:00
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας
16:29
Νέα διαδικτυακή απάτη σχετίζεται με τραπεζικούς λογαριασμούς
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand