Μπλόκο γαλλικών ΜΜΕ σε φωτογραφίες τρομοκρατών

Πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι BFMTV, οι εφημερίδες Le Monde και La Croix αποφάσισαν να μην δημοσιεύουν στο εξής φωτογραφίες των δραστών επιθέσεων για να αποφευχθεί τυχόν μεταθανάτια εξύμνησή τους και για να μην εξομοιώνονται τα θύματα με τους τρομοκράτες.

Μετά την επίθεση στη Νίκαια, δεν θα δημοσιεύουμε πλέον φωτογραφίες των δραστών προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη ηρωοποίησή τους μετά θάνατον, γράφει ο διευθυντής της Le Monde Ζερόμ Φενολιό.
Αντιληφθήκαμε μετά την επίθεση στη Νίκαια ότι αισθανόμασταν άβολα με τις φωτογραφίες από το παρελθόν των δραστών, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Δεν πρέπει να κρύβουμε τα γεγονότα ή την πορεία των δολοφόνων αυτών, για αυτόν τον λόγο δεν θεωρούμε σκόπιμο να αποσιωπάται το όνομά τους, όμως οι φωτογραφίες τους δεν είναι χρήσιμες στην περιγραφή της πορείας της ζωής τους, πρόσθεσε.
Ο Ερβέ Μπερού, διευθυντής σύνταξης του BFMTV ανέφερε επίσης ότι λήφθηκε απόφαση να μην μεταδίδονται πλέον φωτογραφίες τρομοκρατών από την τηλεόραση, μέχρι νεωτέρας. Εδώ και καιρό υπήρχε, είπε, μια τέτοια σκέψη στη σύνταξη αλλά επιταχύνθηκε μετά τη Νίκαια, με την επανάληψη αυτών των τραγωδιών. Η φωτογραφία πρόσθεσε, έχει συμβολική σπουδαιότητα, ιδίως σε ένα ειδησεογραφικό κανάλι με πολλά δελτία ειδήσεων και, επομένως, με επαναλαμβανόμενες προβολές της. Η φωτογραφία κατέληξε, μπορεί να θέσει στο ίδιο επίπεδο τα θύματα και τους τρομοκράτες.
Ο αρχισυντάκτης της καθολικής εφημερίδας La Croix Φρανσουά Ερνενβέν διευκρίνισε ότι στο εξής θα δημοσιεύεται μόνο το μικρό όνομα και το αρχικό του επιθέτου των δραστών ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα μεταδίδει πλέον τα ονόματα των τρομοκρατών.
Την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Libération. Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή Ζοάν Ιφναζέλ, η αποσιώπηση του ονόματος των τρομοκρατών δεν αποτελεί λύση. "Φανταστείτε ένα κείμενο που αναφέρεται στους αδελφούς Σ.Α. και Μπ.Α., τον Α.Α. και τον Φ.Α.Μ." είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε όμως ότι η συζήτηση για τη χρήση της φωτογραφίας τους στην εφημερίδα και τον ιστότοπο είναι διαρκής, από την ημέρα που πρωτοκυκλοφόρησε η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
Ανόρθωση : Τι ισχύει για το ταξίδι στην Εσθονία (ανακοίνωση)
17:28
Κάνει focus στην Ομόνοια η Ανόρθωση (στατιστικά ενόψει του μεταξύ τους ντέρμπι)
17:23
Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Μόρισον μετά την κρίση των υποβρυχίων
17:04
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 29 Οκτωβρίου 2021
17:00
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας
16:29
Νέα διαδικτυακή απάτη σχετίζεται με τραπεζικούς λογαριασμούς
16:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητά πιστοποιητικό COVID-19 από τις 3/11, σύμφωνα με δημοσίευμα
16:09
Δεύτερη δασική πυρκαγιά κοντά στην Ίνεια την Πέμπτη τέθηκε υπό έλεγχο
16:07
Ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση στον αγώνα της Κύπρου εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΑΜ
15:02
Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια που επιβουλεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα
14:35
Ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει να αντλήσει διδάγματα από το έπος του '40, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
14:31
Απαντούμε ξανά ένα μεγάλο ΟΧΙ στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ
14:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand