Κομισιόν προς Λονδίνο: σκληρή η διαδικασία εξόδου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει στην βρετανική κυβέρνηση ότι η αντιμετώπιση της οποίας θα τύχει στις διαπραγματεύσεις εξόδου θα είναι σκληρή.

Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διορίστηκε από την Κομισιόν ο πρώην Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Ως επικεφαλής διαπραγματευτής, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα φέρει βαθμό γενικού διευθυντή και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου 2016.
Ήδη κύκλοι των αγορών και των τραπεζών, αλλά και βρετανικοί διπλωματικοί κύκλοι εκλαμβάνουν την ανακοίνωση με εμφανείς επιφυλάξεις, καθώς ο Μισέλ Μπαρνιέ αφενός "δαιμονοποιήθηκε" από το βρετανικό Τύπο στην προσπάθειά του την περασμένη πενταετία να ελέγξει το City του Λονδίνου, αφετέρου έχει αποδείξει ότι προσωποποιεί την αυστηρότητα των κοινοτικών κανόνων.
Επικαλούμενος διπλωματικούς κύκλους, ο ανταποκριτής του ΡΙΚ Αθανάσιος Αθανασίου μεταδίδει ότι λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση, η Κομισιόν διαμηνύει στο Λονδίνο ότι η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της ελευθερίας μετακίνησης ως προϋπόθεση για την συμμετοχή στην κοινή αγορά. Τα κράτη-μέλη και ο πρόεδρος της Κομισιόν, το κολέγιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτει, έχουν αποφανθεί επί του θέματος: κοινή αγορά κατά το δοκούν δεν υπάρχει.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα έχει  πιθανότατα να αντιμετωπίσει τον σκληροπυρηνικό ευρωσκεπτικιστή Ντέιβιντ Ντέιβις , Βρετανό Συντηρητικό βουλευτή, ο οποίος αναλαμβάνει συντονιστής για την  έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ντέιβις ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας με την ΕΕ την περίοδο 1994 - 1997 και είχε αποκομίσει τον χαρακτηρισμό " γοητευτικό κάθαρμα " από τους αντιπάλους του στις Βρυξέλλες .
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Κομισιόν: ο Μισέλ Μπαρνιέ θα αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο και θα έχει στη διάθεσή του τους καλύτερους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής. Θα υποστηρίζεται από ομάδα Γενικών Διευθυντών με αρμοδιότητα στα θέματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις.
Σε γραπτή δήλωση ο  Πρόεδρος Γιούνκερ εκφράζει ικανοποίηση επειδή ο Μισέλ Μπαρνιέ αποδέχτηκε αυτό το σημαντικό και γεμάτο προκλήσεις καθήκον αφού όπως επισημαίνει, είναι έμπειρος διαπραγματευτής με πλούσια πείρα σε σημαντικούς τομείς πολιτικής που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις και συγκεκριμένα ως υπουργός Εξωτερικών και Γεωργίας και ως μέλος της Επιτροπής, αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις καθώς και για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη
Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:30

Τελευταιες Ειδησεις

20 Οκτωβρίου
Συνάντηση ΟΣΙΚΑ και Υπουργού Μεταφορών με θέμα τις πτήσεις
06:47
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μεροληπτικές θέσεις Ε/Κ και Ελλάδας στην έκθεση Κομισιόν
06:30
Η Β. Κορέα δοκίμασε νέο «βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευόμενο από υποβρύχιο» - Κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ
06:12
ΔΝΤ: Η οικονομική κατάρρευση του Αφγανιστάν μπορεί να προκαλέσει προσφυγική κρίση
06:10
Koμισιόν: Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας
06:08
19 Οκτωβρίου
Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την Πρέσβη της Γαλλίας
21:53
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ λιγότερο από 24 ώρες μετά τον θάνατο του Κόλιν Πάουελ επιτίθεται στον εκλιπόντα
21:50
Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιό του για μια πράσινη επανάσταση
21:19
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεκκινεί επίσημα τον δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
21:00
Τουρκία: Έντονος εκνευρισμός προκάλεσε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
20:41
Ανασταστασιάδης - Μητσοτάκης συντονίστηκαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
20:21
Φώτης Φωτίου : Ζητά ανασκαφή χώρου στην Αμμόχωστο όπου φέρονται να είναι θαμμένοι Ελληνοκύπριοι
20:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand