ΠτΔ: Η συνεχιζόμενη πρόοδος δίνει αισιόδοξη νότα

Υπάρχει συνεχής, παρατηρούμενη πρόοδος σε μια σειρά από θέματα στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει μια αισιόδοξη νότα αν πρώτα δεν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν αρκετά δημιουργική, επικεντρώθηκε στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και σε άλλα θέματα όπως είναι οι αρμοδιότητες κλπ. Μέσα από τον διάλογο είπε γίνονται ακόμα πιο αντιληπτές οι ανησυχίες της κάθε μίας των δύο κοινοτήτων και συνεχώς παρουσιάζονται μέσα από τη δημιουργική συνεισφορά και των δύο πλευρών βελτιώσεις και πρόοδος.
Ερωτηθείς αν σήμερα υπήρξαν συγκλίσεις, ο Πρόεδρος απάντησε «είχαμε», ενώ κληθείς να αναφερθεί σε ποιους τομείς υπήρξαν απάντησε «όχι ακόμα γιατί έχουν δοθεί οδηγίες στους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν περαιτέρω κάποια κείμενα έτσι ώστε να διαμορφωθούν, να αποφύγουμε ασάφειες και να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι με βάση τις οδηγίες που έχουμε δώσει στους διαπραγματευτές».  
Σε ερώτηση αν στη συνάντηση τους την ερχόμενη Παρασκευή οι ηγέτες θα μπουν στα «βαθιά», ο Πρόεδρος είπε ότι «εκεί είναι που επικεντρώνεται και η προσοχή μας θα πρέπει να πω. Βεβαίως θα είναι μια πρώτη συνάντηση, θα είναι αν θέλετε ένα brain storming, μια ανταλλαγή απόψεων γενικότερα για να δούμε η κάθε μια των δύο πλευρών πού στοχεύει και πόσο μπορεί να επιτευχθεί μια συναντίληψη και για τα μείζονος σημασίας θέματα, όπως είναι οι εδαφικές αναπροσαρμογές, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις που είναι απόλυτα συνδεδεμένες βεβαίως και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο περιουσιακό».
Ερωτηθείς αν θα δοθούν χάρτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «όχι, δεν νομίζω η πρώτη συνάντηση να ασχοληθεί με χάρτες, δεν αποκλείεται αλλά δεν θα ήθελα να προκαταλάβω κάτι ανάλογο. Εμείς θα κάνουμε την προετοιμασία μας με τους εμπειρογνώμονες μας κλπ και συνεπώς αυτό που θα πρέπει να πω ότι αναμένεται στην πρώτη συνάντηση είναι μια γενική ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πού η κάθε μια των δύο πλευρών στοχεύει».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Άιντα μίλησε για το ενδεχόμενο οι συνομιλίες της Παρασκευής να είναι και οι τελευταίες υπό την υφιστάμενη τους μορφή, και ερωτηθείς τι θα αλλάξει στο θέμα των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν γνωρίζει τι εννοεί ο κ. Άιντα. Εκείνο που γνωρίζω, είπε, είναι ότι η όλη διαπραγμάτευση εναπόκειται στους δύο ηγέτες. «Και αυτό που επιδιώκουμε είναι να είναι παραγωγικές οι συναντήσεις και όχι χάρη των εντυπώσεων. Και μέχρι στιγμής, θα πρέπει να πω, ότι ιδιαίτερα ο Ιούλιος υπήρξε αρκούντως δημιουργικός στο να αντιμετωπίσουμε, στο να επιλύσουμε δυσκολίες που φαίνονταν πολλές φορές ανυπέρβλητες».
Κληθείς να πει πόσο ικανοποιεί την πλευρά μας το ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν βλέπω τι είναι αυτό το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα είτε στη δική μας είτε σε οποιαδήποτε  πλευρά, είναι τα γνωστά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ουσία είναι τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις και όχι στο τι εκφράζεται μέσα από τα ψηφίσματα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι απαλείφθηκε η αναφορά για λύση εντός του 2016 και ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια συνεννόηση για να γίνει αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι θέμα συνεννόησης, είναι θέμα προσγείωσης στις πραγματικότητες και όχι στο τι θα επιθυμούσαμε να ακολουθείτο. Εν πάση περιπτώσει αυτό που θέλω να σημειώσω είναι τη συνεχή, παρατηρούμενη πρόοδος σε μια σειρά από θέματα. Βεβαίως δεν μπορώ να δώσω μια αισιόδοξη νότα αν δεν ξεπεραστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είτε στο περιουσιακό είτε, θα δούμε, για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, στα θέματα ασφάλεια και εγγυήσεων ή και σε άλλα εναπομείναντα».  
Ερωτηθείς αν θα γίνει αξιολόγηση των εντατικοποιημένων συνομιλιών, ο Πρόεδρος είπε ότι «είτε το θέλουμε είτε όχι. Διότι μεσολαβούν οι διακοπές και εν συνεχεία μπαίνουμε σε μια εντατικοποιημένη εξίσου διαδικασία, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη».
Σε ερώτηση αν φεύγουμε από το στόχο για λύση το 2016, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν μπορεί κανένας να πει αν φεύγουμε από το 2016 ή όχι. Ο στόχος και η ευχή είναι το 2016 να επιτύχουμε τη λύση. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από το ποια εί9ναι η επιθυμία, εξαρτάται από τις θέσεις που θα κατατεθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων».
Τέλος ερωτηθείς αν στη σημερινή συνάντηση οι ηγέτες συζήτησαν το θέμα της σύναψης διεθνών συνθηκών, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι ένα από τα θέματα, δεν το συζητήσαμε σήμερα, νομίζω δεν υπάρχουν τόσες διαφορές που να θεωρώ ότι αυτό θα αποτελούσε πρόβλημα».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:34

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Κοινή Δήλωση MED5 στη Μάλαγα, 24-25 Σεπτεμβρίου 2021
14:52
Αβέρωφ Νεοφύτου: Απόλυτα ικανοποιημένος αλλά και υποστηρικτικός σε όσα ξεκάθαρα είπε ο ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση
14:46
Πυρά κατά του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης.
14:18
ΕΔΕΚ: Διεκδικεί η λύση να οδηγεί σε ένα λαό και ένα κράτος με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών
14:10
Ελλάδα:Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
14:01
Φωτιά σε εξέλιξη κοντά στο Βατί Λεμεσού
13:49
ΑΚΕΛ: Ορθά ο ΠτΔ ανέδειξε την τουρκική αδιαλλαξία, αλλά στην τοποθέτηση του έπρεπε να υπάρχει πρόταση για άρση του αδιεξόδου
13:27
Aπόλυτα ικανοποιημένος, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ από το περιεχόμενο της ομιλίας του ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
13:19
Ποτάμια λάβας ρέουν από το ηφαίστειο στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα
13:07
Η Αστυνομία προχώρησε σε 496 καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις
12:39
Yπουργός Εργασίας:Στα σκαριά ειδικό σχέδιο για στήριξη θαλασσαιμικών που δεν λαμβάνουν την ειδική παροχή
12:25
Σταυροδρόμι της 7ης Τέχνης τα Χανιά μέσα από το 9ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου
12:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand