Πολύμηνες ποινές φυλάκισης στους 7 πρώην υπαλλήλους του Δήμου Παραλιμνίου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε σήμερα ποινές φυλάκισης που αρχίζουν από 45 ημέρες και φτάνουν τους 22 μήνες σε επτά πρώην υπαλλήλους του Δήμου Παραλιμνίου, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για οικειοποίηση εισπράξεων στις οργανωμένες παραλίες του Δήμου στον Πρωταρά, όπου ήταν υπεύθυνοι για την έκδοση εισιτηρίων για ενοικίαση κρεβατιών και ομπρελών.


Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 21 Μαΐου 2012 και 5 Σεπτεμβρίου 2012 στο Παραλίμνι.Οι επτά πρώην υπάλληλοι του Δήμου Παραλιμνίου αντιμετώπιζαν συνολικά 98 κατηγορίες, με κυριότερη την κλοπή από υπάλληλο και το συνολικό ποσό που οικειοποιήθηκαν ανέρχεται γύρω στις 100 χιλιάδες ευρώ. 
 
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 22 μηνών στον Μανώλη Μότη 68 χρόνων, ο οποίος οικειοποιήθηκε ποσό 35 χιλιάδων ευρώ, ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον Κώστα Φιλίππου 41 ετών, που οικειοποιήθηκε ποσό 20.900 ευρώ, ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον Νεόφυτο Νεοφύτου, 44 ετών, που οικειοποιήθηκε ποσό 21.412 ευρώ, ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον Αντρέα Σοφόκλη, 62 χρόνων, που οικειοποιήθηκε ποσό 20.367 ευρώ, ποινή φυλάκισης δυόμιση μηνών στον Χριστάκη Περικλή, 54 ετών, που οικειοποιήθηκε ποσό 100 ευρώ, ποινή φυλάκισης 45 ημερών στον Χριστάκη Νικολάου, 59 ετών, που οικειοποιήθηκε ποσό 15 ευρώ και ποινή φυλάκισης 45 ημερών στον Χριστάκη Ταμένο, 54 ετών, που οικειοποιήθηκε ποσό 12 ευρώ.
 
Ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Θωμάς Θωμά διαβάζοντας την απόφαση ανέφερε ότι η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων δεν ήταν της ίδιας έκτασης και του ίδιου βαθμού και ότι ορισμένοι από αυτούς για αρκετούς μήνες εκμεταλλεύονταν την ιδιότητα και τον υπολογιστή τους για να εκδίδουν μεγάλο αριθμό επανεκτυπωμένων αποδείξεων με αποτέλεσμα να οικειοποιούνται χρήματα, εξαπατώντας τόσο τον εργοδότη τους, τον Δήμο Παραλιμνίου, όσο και το κοινό.
 
Χαρακτήρισε «μεμονωμένη» την εγκληματική δραστηριότητα τριών από τους κατηγορουμένους, αφού όπως είπε καταχράστηκαν μικρά ποσά, ενώ ένας από αυτούς καταχράστηκε το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό και γι’αυτό η ποινή φυλάκισης του είναι μεγαλύτερη.
 
Επιβάλλοντας τη ποινή το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του ως μετριαστικούς παράγοντες το λευκό ποινικό μητρώο των κατηγορουμένων, τον έντιμο πρότερο βίο τους, την αποζημίωση που δόθηκε στον Δήμο Παραλιμνίου, τις προσωπικές τους συνθήκες και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν ορισμένοι από τους επτά και το γεγονός ότι δύο κατηγορούμενοι είναι πέραν των 60 χρόνων.
 
Ανέφερε ακόμα ότι ως μετριαστικοί παράγοντες λήφθηκαν υπόψη οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλούσαν στους ιδίους και στις οικογένειες τους οι ποινές φυλάκισης τους και στο γεγονός ότι έχουν περάσει 4 περίπου χρόνια από τη διάπραξη των αδικημάτων.
 
Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, λήφθηκαν επίσης υπόψη τα αισθήματα αδικίας και ανισότητας που είχαν οι κατηγορούμενοι από την διακοπή της ποινικής δίωξης εναντίον ενός από αυτούς, δηλαδή του Κώστα Αντωνίου, ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Σουηδία. Είπε ακόμα ότι δεν έγιναν οποιαδήποτε διαβήματα για εντοπισμό του κατηγορουμένου ούτε ξεκίνησε διαδικασία έκδοσης του.
 
Ανέφερε επίσης ότι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για κατάχρηση εξουσίας και η απώλεια εργασίας τους δεν λήφθηκε υπόψη ως μετριαστικός παράγοντας όπως ορισμένοι από τους συνηγόρους υπεράσπισης τους ζήτησαν να ληφθεί υπόψη.
 
Ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής είπε πως δεν έχει εγερθεί από κανένα κατηγορούμενο ζήτημα επηρεασμού τους δικαιώματος τους να τύχουν δίκαιης δίκης από τυχόν δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο.
 
Οσον αφορά το θέμα της αναστολής της ποινής φυλάκισης των κατηγορουμένων ο κ. Θωμά είπε πως τα γεγονότα δεν συντρέχουν για κάτι τέτοιο.
 
Τελικά ο Θωμάς Θωμά επέβαλε ποινές φυλάκισης ως εξής: στον Μανώλη Μότη 22 μήνες, στον Χριστάκη Ταμένο 45 μέρες, στον Κώστα Φιλίππου 18 μήνες, στον Νεόφυτο Νεοφύτου 18 μήνες, στον Αντρέα Σοφόκλη 18 μήνες, στον Χριστάκη Περικλή δυόμιση μήνες και στον Χριστάκη Νικολάου 45 μέρες.
 
Πρόσθεσε ότι οι ποινές φυλάκισης είναι άμεσες και αρχίζουν από τις 29 Ιουνίου όταν οι επτά μεταφέρθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας είχε αθωώσει και απαλλάξει πέντε υπαλλήλους που αντιμετώπιζαν τις ίδιες κατηγορίες και πιο συγκεκριμένα τους Κοσμά Κοσμά, 57 ετών, Παναγιώτη Ανδρέου, 50 ετών, Αντώνη Μουστακίδη, 62 ετών, Μάριο Πιερέττη, 34 ετών και Τάσο Μαρούλλη, 42 ετών.  

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις 11 Ιουλίου 2011 και οι κατηγορούμενοι  συνελήφθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 ως ύποπτοι για κατά συρροή κλοπές από τις εισπράξεις από την ενοικίαση κρεβατιών και ομπρελών παραλίας, στις οργανωμένες παραλίες του Δήμου Παραλιμνίου στην περιοχή Πρωταρά.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:35

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.