Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης θα διεκδικήσει επανεκλογή

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διεκδικήσει επανεκλογή του για άλλη μία θητεία στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.


Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τον απολογισμό του έργου του και παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό έργων μέχρι το 2020, ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από την επανεκλογή του και τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα και έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Αναφερόμενος στον τομέα των οικονομικών του Δήμου, ανέφερε ότι λήφθηκαν τολμηρές και δύσκολες αποφάσεις έγκαιρα και χωρίς αυτές να έχουν επιβληθεί από άλλους και οι οποίες βοήθησαν, ώστε τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα να καταστεί βιώσιμος ο Δήμος και να εξυπηρετεί τις τις ανάγκες της πόλης και των δημοτών σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα και για τον ίδιο το δήμο. Πρόσθεσε ότι το 2015 μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες κατά 5 εκ. Ευρώ ενώ αυξήθηκε η αποδοτικότητα κατά 18%.

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες, ο κ. Γιωρκάτζιης είπε ότι παρά τη μεγάλη μείωση της κρατικής χορηγίας, ο δήμος έδωσε προτεραιότητα, στήριξε και ενίσχυσε τις κοινωνικές υπηρεσίες του και σε όλα τα προγράμματα παρατηρήθηκε αύξηση των συμμετεχόντων. Εξήγησε ότι ο δήμος άντλησε πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα και ιδιώτες και διεύρυνε τις συνεργασίες του με φορείς, υπηρεσίες, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ιδιωτικούς οργανισμούς και εθελοντές. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η επιτυχής λειτουργία του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο υπήρξε καταλυτική και βοήθησε το Δήμο να εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. Ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για την περίοδο 2014 -2020 για άσκηση οργανωμένης κοινωνικής πολιτικής.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα στην εντός των τειχών πόλης, λέγοντας ότι η παραχώρηση κινήτρων σε ιδιώτες επενδυτές, σε συνδυασμό με βελτιωτικά μέτρα στην περιοχή, όπως η συχνότερη αποκομιδή σκυβάλων και οδοκαθαρισμός, η εντατικότερη αστυνόμευση, η σκίαση, η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο είχαν ως αποτέλεσμα να επιστρέψει ο κόσμος στους πεζόδρομους και γενικότερα την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Συνεχίζοντας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί ο εξωραϊσμός μεγάλου μέρους της εντός των τειχών πόλης από την Πύλη Πάφου στα Δυτικά μέχρι την Πύλη Αμμοχώστου στα Ανατολικά όπως και η Γ’ Φάση εξωραϊσμού στον Ιστορικό Πυρήνα του Καϊμακλίου.

Πρόσθεσε ότι έχει δημοσιευτεί και βρίσκεται σε ισχύ το Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας που περιλαμβάνει χωροταξική πολιτική (προστασία οικιστικών περιοχών, απλοποιημένη διαδικασία παροχής κινήτρων σε ιδιοκτήτες ακινήτων, αυξημένοι συντελεστές δόμησης και κάλυψης), κυκλοφοριακή στρατηγική (δημιουργία μονοδρόμων, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, λεωφορειολωρίδων) και στρατηγική αναζωογόνησης (καθορισμός έργων προτεραιότητας που θα λειτουργήσουν ως μαγνήτες για την αναζωογόνηση).
Ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε πως την πενταετία μέχρι το 2020 ο Δήμος θα διαχειριστεί έργα πέραν των €130 εκ., συμπληρώνοντας ότι παράλληλα έχουν εγκριθεί για τον Δήμο Λευκωσίας πρόσθετα έργα του κράτους αξίας περίπου €68 εκ. με τα οποία ο Δήμος επενδύει σε υποδομές και δράσεις που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα, θα ενισχύσουν τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη, θα αυξήσουν την προσβασιμότητα και θα καταστήσουν την πόλη πιο φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Παραθέτοντας τα έργα του Δήμου αναφέρθηκε στην υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της Λευκωσίας ξεκινώντας με την ανάπλαση, τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων και τη μονοδρόμηση των λεωφόρων Καλλιπόλεως – Μακαρίου με προϋπολογισμό €5.9 εκ., τη δημιουργία Δικτύου Μικρών Λεωφορείων που θα συνδέει την παλιά πόλη με το αστικό κέντρο. Εχουν αγοραστεί τα λεωφορεία και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης της λειτουργίας και διαχείρισης του δικτύου στον ιδιωτικό τομέα.

Ολοκλήρωση του Δικτύου Ποδηλατοδρόμων, που θα συνδέει τα Πανεπιστήμια με το Αστικό Κέντρο της Λευκωσίας με προϋπολογισμό €6 εκ. καθώς έχει αρχίσει η κατασκευή της Α’ Φάσης του έργου.
Η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου, Ευαγόρου, Στασικράτους και των ενδιάμεσων οδών (συνολικά 13 δρόμοι) με προϋπολογισμό €28.8 εκ.

Aνάπλαση της λεωφόρου Στασίνου (εξωτερικό τόξο) με προϋπολογισμό €15.6 εκ.
Ολοκλήρωση της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και η ανακατασκευή της λεωφόρου Ομήρου και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης. Ολοκλήρωση των εργασιών για το νέο Δημαρχείο. Δημιουργία συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων με προϋπολογισμό €11 εκ. Επιδιόρθωση και επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου με προϋπολογισμό €14 εκ.

Σε ό,τι αφορά τα κρατικά έργα ανέφερε πως μεταξύ άλλων προγραμματίστηκε η αποκατάσταση του Παγκυπρίου Γυμνασίου με προϋπολογισμό €9.4 εκ., η αποκατάσταση του κτιρίου ΣΠΕΛ που θα λειτουργήσει ως πρόσθετος χώρος της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης με προϋπολογισμό €3 εκ., η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου συνολικής δαπάνης €50 εκ.

Σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Θέατρο, ο Δήμαρχος είπε ότι η δικαστική διαδικασία για την κατάρρευση της οροφής προχωρά, στις 15 Σεπτεμβρίου είναι ορισμένη ακρόαση και διευκρίνισε ότι έχει προγραμματιστεί η ανακατασκευή ανεξάρτητα από τη δικαστική διαδικασία που προβλέπει ότι η πρόσοψη θα διατηρηθεί και το θέατρο θα αναβαθμιστεί με κύριο στόχο να συνδυάζει θέατρο, όπερα και συναυλίες.

Διευκρίνισε ότι το Σεπτέμβρη κλείνουν οι προσφορές και απαντώντας σε ερώτηση είπε πως εάν το Δημαρχείο ενημερωθεί για ενδιαφέρον της Βουλής να χρησιμοποιήσει το χώρο θα το συζητήσει, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι προσφορές κλείνουν το Σεπτέμβρη.

Για την πλατεία Ελευθερίας ο Δήμαρχος είπε ότι ο σχεδιασμός ήταν να ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου, ωστόσο, παρουσιάζεται καθυστέρηση μερικών μηνών (Μάρτης 2017) λόγω των γλυπτών και του φωτισμού, καθώς άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός του φωτισμού και θα είναι LED.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:34

Τελευταιες Ειδησεις

22 Σεπτεμβρίου
Προβληματισμό εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας για την πρωτοφανή υπόθεση εξαπάτησης ασθενούς από 36χρονη γυναικολόγο
17:33
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Μπάιντεν για το θέμα των υποβρυχίων με την Αυστραλία
17:12
Τα σημεία για δωρεάν rapid test την Πέμπτη
16:44
Ο Σεπτέμβριος έχει καθοριστεί ως «μήνας Αλτσχάιμερ» για τη διαφώτιση του κοινού
16:23
Δεν είναι εφικτή η επιστροφή στο 1960, σύμφωνα με τον Κ. Οζερσάι
16:16
Εμβολιασμοί 475 ατόμων 86 ετών και άνω και 569 επαγγελματιών υγείας ιδιωτικού τομέα με τρίτη δόση
15:54
Διαφωνία για την τριμερή συνάντηση της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη, εκφράζει το ΕΛΑΜ
15:39
Πρόεδρος ΔΗΣΥ: "Δεν αποκλείω κανένα μονοπάτι που θα οδηγεί στην επανένωση"
15:28
Η Κύπρος στην 35η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ψηφιακής Ποιότητας Ζωής 2021
15:15
Οι τράπεζες είναι έτοιμες και μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας, το συμπέρασμα οnline συνεδρίου
15:06
Τρία θετικά κρούσματα παιδιών από μονάδες δειγματοληψίας που επισκέφθηκαν σχολεία
14:59
Μόνη λύση η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, λέει ο Ιζέτ Ιζτζιάν
14:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand