Στα 103 εκ. ευρώ ετησίως οι εξαγωγές χαλλουμιού

Στα 103 εκ. ευρώ ανέρχονται ετησίως τα εισοδήματα από τις εξαγωγές χαλλουμιού, με το Σύνδεσμο των Τυροκόμων να κάνει λόγο για μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και να ζητά από την Κυβέρνηση την παροχή κινήτρων στους κτηνοτρόφους με στόχο την αύξηση της παραγωγής γάλακτος για αύξηση κατ` επέκταση και της παραγωγής χαλουμιού.


Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη αλλά και του Γενικού Γραμματέα του ΚΕΒΕ Μάριου Τσιακκή.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Πέτρου δήλωσε ότι με τον Πρόεδρο είχαν «μια πολύ παραγωγική συζήτηση με θέμα την προοπτική και την ανάπτυξη του χαλουμιού, που είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου που φέρνει στον τόπο 103 εκ. ευρώ ετησίως και με πολύ μεγάλη προοπτική ανάπτυξης μέχρι το 2024 όταν και θα αλλάξουν κάποια δεδομένα».

«Συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους θα παραχθεί περισσότερο αιγοπρόβειο γάλα, να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους κτηνοτρόφους για να επιδοθούν σε αυτό τον τομέα και να αναπτύξουν την κτηνοτροφία για παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος έτσι ώστε να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες για αύξηση της παραγωγής και κατ` επέκταση των εξαγωγών» είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με τον Πρόεδρο να δείχνει κατανόηση και εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα θα εξαγγελθούν μέτρα (στήριξης) των κτηνοτρόφων και θα υπάρξει αύξηση των εξαγωγών.

«Σκοπός και στόχος μας είναι μετά την κατοχύρωση του χαλουμιού να μη χαθεί ούτε ένα κιλό από τις ποσότητες των εξαγωγών μας. Το χαλούμι πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού», ανέφερε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το πρόβλημα σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών χαλουμιού είναι η έλλειψη γάλακτος, ο κ. Πέτρου απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι το οι εξαγωγές χαλουμιού αυξάνονται 15%-20% χρόνο με το χρόνο.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης ο Σύνδεσμος ενημέρωσε τον Πρόεδρο για μια μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό του Συνδέσμου, μελέτη σχετικά με το που μπορεί να φτάσουν οι εξαγωγές και πόσο γάλα θα χρειαστεί, μέχρι το 2024, όταν και ολοκληρώνεται η περίοδος προσαρμογής και θα πρέπει απαραιτήτως να εφαρμοστεί το πρότυπο παραγωγής του χαλουμιού.

«Άρα επαφίεται στο κράτος να δώσει κίνητρα, να παραχθούν αυτές οι ποσότητες γάλακτος αφού έχει κατοχυρωθεί το χαλούμι με μια ονομασία και ένα κανονισμό ότι θα πρέπει το αιγοπρόβειο γάλα να είναι περισσότερο από το αγελαδινό», πρόσθεσε.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:35

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.