Στα 103 εκ. ευρώ ετησίως οι εξαγωγές χαλλουμιού

Στα 103 εκ. ευρώ ανέρχονται ετησίως τα εισοδήματα από τις εξαγωγές χαλλουμιού, με το Σύνδεσμο των Τυροκόμων να κάνει λόγο για μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και να ζητά από την Κυβέρνηση την παροχή κινήτρων στους κτηνοτρόφους με στόχο την αύξηση της παραγωγής γάλακτος για αύξηση κατ` επέκταση και της παραγωγής χαλουμιού.


Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη αλλά και του Γενικού Γραμματέα του ΚΕΒΕ Μάριου Τσιακκή.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Πέτρου δήλωσε ότι με τον Πρόεδρο είχαν «μια πολύ παραγωγική συζήτηση με θέμα την προοπτική και την ανάπτυξη του χαλουμιού, που είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου που φέρνει στον τόπο 103 εκ. ευρώ ετησίως και με πολύ μεγάλη προοπτική ανάπτυξης μέχρι το 2024 όταν και θα αλλάξουν κάποια δεδομένα».

«Συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους θα παραχθεί περισσότερο αιγοπρόβειο γάλα, να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους κτηνοτρόφους για να επιδοθούν σε αυτό τον τομέα και να αναπτύξουν την κτηνοτροφία για παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος έτσι ώστε να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες για αύξηση της παραγωγής και κατ` επέκταση των εξαγωγών» είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με τον Πρόεδρο να δείχνει κατανόηση και εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα θα εξαγγελθούν μέτρα (στήριξης) των κτηνοτρόφων και θα υπάρξει αύξηση των εξαγωγών.

«Σκοπός και στόχος μας είναι μετά την κατοχύρωση του χαλουμιού να μη χαθεί ούτε ένα κιλό από τις ποσότητες των εξαγωγών μας. Το χαλούμι πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού», ανέφερε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το πρόβλημα σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών χαλουμιού είναι η έλλειψη γάλακτος, ο κ. Πέτρου απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι το οι εξαγωγές χαλουμιού αυξάνονται 15%-20% χρόνο με το χρόνο.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης ο Σύνδεσμος ενημέρωσε τον Πρόεδρο για μια μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό του Συνδέσμου, μελέτη σχετικά με το που μπορεί να φτάσουν οι εξαγωγές και πόσο γάλα θα χρειαστεί, μέχρι το 2024, όταν και ολοκληρώνεται η περίοδος προσαρμογής και θα πρέπει απαραιτήτως να εφαρμοστεί το πρότυπο παραγωγής του χαλουμιού.

«Άρα επαφίεται στο κράτος να δώσει κίνητρα, να παραχθούν αυτές οι ποσότητες γάλακτος αφού έχει κατοχυρωθεί το χαλούμι με μια ονομασία και ένα κανονισμό ότι θα πρέπει το αιγοπρόβειο γάλα να είναι περισσότερο από το αγελαδινό», πρόσθεσε.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:35

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
ΓΓ ΟΗΕ: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας
21:48
Συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη
21:34
Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη με ΥΠΕΞ Κουβέιτ και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
21:32
ΗΠΑ: Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς σε λύκειο στη Βιρτζίνια
21:07
Μπορέλ: Ανησυχία για αντιδημοκρατικές πρακτικές στις ρωσικές εκλογές, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία
20:51
Νέο σκάφος με μετανάστες εντόπισε η Λιμενική ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο
20:38
Ένας θάνατος και 156 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα
19:54
Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι
19:51
Ρωσία: Πολεμικά πλοία άρχισαν μεγάλης έκτασης γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα
19:45
Ρωσία-εκλογές: Ο Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία
19:14
Πολυμέρεια, κλιματική αλλαγή και εισήγηση για τακτική σύνοδο ΕΕ - ΟΗΕ στην ατζέντα Μισέλ στη Γενική Συνέλευση
18:56
Εκνευρισμένος» με την υστέρηση των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον
18:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand