Στα 103 εκ. ευρώ ετησίως οι εξαγωγές χαλλουμιού

Στα 103 εκ. ευρώ ανέρχονται ετησίως τα εισοδήματα από τις εξαγωγές χαλλουμιού, με το Σύνδεσμο των Τυροκόμων να κάνει λόγο για μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και να ζητά από την Κυβέρνηση την παροχή κινήτρων στους κτηνοτρόφους με στόχο την αύξηση της παραγωγής γάλακτος για αύξηση κατ` επέκταση και της παραγωγής χαλουμιού.


Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη αλλά και του Γενικού Γραμματέα του ΚΕΒΕ Μάριου Τσιακκή.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Πέτρου δήλωσε ότι με τον Πρόεδρο είχαν «μια πολύ παραγωγική συζήτηση με θέμα την προοπτική και την ανάπτυξη του χαλουμιού, που είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου που φέρνει στον τόπο 103 εκ. ευρώ ετησίως και με πολύ μεγάλη προοπτική ανάπτυξης μέχρι το 2024 όταν και θα αλλάξουν κάποια δεδομένα».

«Συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους θα παραχθεί περισσότερο αιγοπρόβειο γάλα, να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους κτηνοτρόφους για να επιδοθούν σε αυτό τον τομέα και να αναπτύξουν την κτηνοτροφία για παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος έτσι ώστε να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες για αύξηση της παραγωγής και κατ` επέκταση των εξαγωγών» είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με τον Πρόεδρο να δείχνει κατανόηση και εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα θα εξαγγελθούν μέτρα (στήριξης) των κτηνοτρόφων και θα υπάρξει αύξηση των εξαγωγών.

«Σκοπός και στόχος μας είναι μετά την κατοχύρωση του χαλουμιού να μη χαθεί ούτε ένα κιλό από τις ποσότητες των εξαγωγών μας. Το χαλούμι πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού», ανέφερε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το πρόβλημα σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών χαλουμιού είναι η έλλειψη γάλακτος, ο κ. Πέτρου απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι το οι εξαγωγές χαλουμιού αυξάνονται 15%-20% χρόνο με το χρόνο.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης ο Σύνδεσμος ενημέρωσε τον Πρόεδρο για μια μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό του Συνδέσμου, μελέτη σχετικά με το που μπορεί να φτάσουν οι εξαγωγές και πόσο γάλα θα χρειαστεί, μέχρι το 2024, όταν και ολοκληρώνεται η περίοδος προσαρμογής και θα πρέπει απαραιτήτως να εφαρμοστεί το πρότυπο παραγωγής του χαλουμιού.

«Άρα επαφίεται στο κράτος να δώσει κίνητρα, να παραχθούν αυτές οι ποσότητες γάλακτος αφού έχει κατοχυρωθεί το χαλούμι με μια ονομασία και ένα κανονισμό ότι θα πρέπει το αιγοπρόβειο γάλα να είναι περισσότερο από το αγελαδινό», πρόσθεσε.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:35

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Ισπανία-Covid-19: Τρίτη δόση εμβολίου στους οίκους ευγηρίας
21:38
ΕΕ: 50.000 αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς τον Ιούλιο
21:26
Κυπριακό:Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφορικά με την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη
21:03
Πελόζι για Τραμπ: Ο «ακατανόμαστος» θα ηττηθεί και πάλι, αν κατέβει υποψήφιος το 2024
20:46
Την Ευρωπαϊκή Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:28
ΠτΔ:Άνοιξε ο δρόμος για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος
20:18
Νεκρή εντοπίστηκε η 70χρονη που δηλώθηκε ως ελλείπον πρόσωπο
20:01
Ένας θάνατος και 124 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:48
Το «πράσινο πάσο» υποχρεωτικό στην Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου για τους εργαζόμενους
19:36
Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik-V για μη τήρηση προδιαγραφών σε εργοστάσιο παραγωγής
19:17
Το Ιράν ενέκρινε το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορoνοϊού
18:54
Σε νέα ώρα μετάδοσης η εκπομπή «EU4U» ξανά στις οθόνες σας την Τρίτη 28/9
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand