Οι ΗΠΑ θα παρέμβουν προς Τουρκία υπέρ της ΕΕ αν υπάρξει πρόβλημα

Αν η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν συνετιστούν και θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ή δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στην ΕΕ, τότε οι ΗΠΑ θα επέμβουν υπέρ της ΕΕ.


Αυτό ήταν και η βασική διαβεβαίωση Κέρι προς τους 28 Υπουργούς Εξωτερικών, τα κράτη μέλη και την Κομισιόν κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές και Ευρωπαίους διπλωμάτες. Στο ΚΥΠΕ μεταφέρθηκε η φράση: “αν ο Ερντογάν δεν ηρεμήσει και μας δημιουργεί προβλήματα, θα βάλουμε τους Αμερικάνους να καθαρίσουν” - φράση που αποτυπώνει την πραγματική ισορροπία δυνάμεων και την πραγματική ιεράρχηση των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή. 

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, η ΕΕ, εκτιμά ότι η βασικότερη πιθανότητα είναι ο Ερντογάν να εκμεταλλευτεί για μια παρατεταμένη περίοδο τη δημοφιλία του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, να εκκαθαρίσει πλήρως το κράτος και το στρατό και αναδειχθεί σε απόλυτο κυρίαρχο. 

“We expect and we hope - περιμένουμε και ελπίζουμε”, είναι οι δύο λέξεις κλειδιά της κοινής δήλωσης του Συμβουλίου, επισημαίνει Ευρωπαίος διπλωμάτης. 

Υπάρχει άλλωστε η εκτίμηση ότι ο Ερντογάν, παρά τα όσα λέει, στην πραγματικότητα χρειάζεται την ΕΕ πολύ περισσότερο από όσο παραδέχεται. Χρειάζεται την άμεση επένδυση των Ευρωπαίων, το κεφάλαιο που φτάνει από την Ευρώπη, τις θέσεις εργασίας, το εμπόριο τον τουρισμό, τη σταθερότητα που του δημιουργούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και την αμέριστη διπλωματική στήριξη που απολαμβάνει τόσα χρόνια. 

“Ο Ερντογάν έχει μαλώσει με όλο τον κόσμο, με τη Συρία, το Ισραήλ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, μόνο η ΕΕ του έχει μείνει ακριβώς γιατί τη χρειάζεται”, εκτιμούν στις Βρυξέλλες.

Ο Ερντογάν υπάρχει και είναι δημοφιλής, έχει πολιτικό μέλλον, παρόν και παρελθόν γιατί “η οικονομική ευμάρεια με την οποία είναι συνυφασμένο το όνομά του και η περίοδος του στην εξουσία, χτίστηκε με ευρωπαϊκά λεφτά” και αυτό φαίνεται στις συζητήσεις που έχει με Γιούνκερ, Τουσκ, Μέρκελ. Το ίδιο συμβαίνει και όταν διαβουλεύονται οι Υπουργοί του, οι οποίοι ξεκινάνε πάντα τις συζητήσεις με "νταηλίκια" και ηρεμούν στην επίκληση των οικονομικών στοιχείων. 

Αν μη τι άλλο, ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η ΕΕ βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ και άνθρωποι που γνωρίζουν επισημαίνουν  ότι ο Κέρι δεν μίλησε καθόλου τυχαία για την απόβαση στη Νορμανδία, το D- Day, τη Bastogne, τα συμμαχικά νεκροταφεία στο Λουξεμβούργο και τα λοιπά. 

Ελληνοτουρκικά και Ευρωτουρκικά
----------------
“Σίγουρα οι Βρυξέλλες δεν είναι ευχαριστημένες που ο Ερντογάν, δεν έδειξε μεγαλοψυχία στους ηττημένους, αλλά κανείς δεν αντιλέγει, πως αν οι πραξικοπηματίες επικρατούσαν τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ”, λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης. 

“Μην ξεχνάτε ποιοι ήταν πίσω από το Εργκένεκον και τι ήταν το Εργκένεκον: εξαγωγή της κρίσης στο Αιγαίο, θερμά επεισόδια και εχθροπραξίες. Οι πραξικοπηματίες θέλανε το μισό Αιγαίο για να αποδείξουν ότι ο καλός τουρκικός στρατός δόξασε την Τουρκία και θα τον ακολουθήσουν όλοι. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχασαν τόσα χρόνια από την παρουσία Ερντογάν στην εξουσία, αντιθέτως σκεφτείτε, ποιος έκανε την εισβολή;”

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως αν επικρατούσαν οι πραξικοπηματίες, στην Τουρκία θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος με τρεις παρατάξεις, εκατομμύρια πρόσφυγες θα έφταναν στο Αιγαίο και η αστάθεια θα επηρέαζε έντονα Ελλάδα και Κύπρο - τις δύο χώρες της ΕΕ που θα συνόρευαν τότε με εμπόλεμη ζώνη. 

Και φυσικά είναι η ίδια η συμφωνία για το μεταναστευτικό. “Ο Ερντογάν κρατάει στην Τουρκία τρία εκατομμύρια Σύρους. Ό,τι και να λέει δημοσίως, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας, κράτησε το λόγο του”. 

Κοκορακισμοί" Έττινγκερ και Χαν
-----------------
Κύκλοι της Κομισιόν τοποθετήθηκαν και για τις “εκτός γραμμής”, δηλώσεις Χαν (πως υπήρχε προετοιμασία) και Έττινγκερ (να ξεχάσουν τη βίζα μέσα στο 2016), χαρακτηρίζοντας τις δύο δηλώσεις “κοκορακισμούς”. Οι δύο Επίτροποι υπερέβησαν τα εσκαμμένα και μάλιστα ο Γιούνκερ τους επέπληξε σφόδρα, διότι ο μεν πρώτος “είπε το κάτι παραπάνω”, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ακροατήριο στην Αυστρία - προφανώς πιεζόμενος από την ακροδεξιά και σε εποχή που στην Αυστρία οι “αντιτουρκικές δηλώσεις είναι της μόδας”, ο δε Έττινγκερ υπέπεσε σε σοβαρό λάθος στρατηγικής. Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να κλείσουν την πόρτα στον Ερντογάν και δεν ακυρώνουν παρασκηνιακές συζητήσεις μηνών για τα υπόλοιπα ανοικτά προαπαιτούμενα (5 από τα 72), τη στιγμή μάλιστα που Τσαβούσογλου και  Σιμσέκ συνεργάζονται με Ευρωπαίους τεχνοκράτες που τους ξαναγράφουν το νόμο για τον περίφημο “ορισμό της.


Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:35

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand