Λευκωσία - Τελ Αβίβ: ενεργειακά βάσει διεθνούς δικαίου

Κύπρος και Ισραήλ συμφωνούν ότι τα όποια έργα στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν πως στο πλαίσιο της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, η επίλυση των διαφορών μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας θα διευκολύνει την υλοποίηση μελλοντικών έργων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή.
Συνεπώς, αναφέρεται, σε κοινή δήλωση, το Ισραήλ, ενδιαφέρεται έντονα για την επίλυση των ζητημάτων αυτών.
Στη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών συζητήθηκε το θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Αφροδίτη και Yishai και συμφωνήθηκε όπως, έως το Σεπτέμβριο, οι δύο Υπουργοί Ενέργειας  επιδιώξουν να ολοκληρώσουν το διάλογο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου επισήμαναν παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της  Ελλάδας.
Στην κοινή δήλωση αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών για περιφερειακή σταθερότητα και συμφώνησαν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις πηγές του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την έναρξη της κατ' ιδίαν συνάντησής του με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι Κύπρος και Ισραήλ είναι αξιόπιστοι εταίροι οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις σε σειρά θεμάτων, όπως η ενέργεια και η ασφάλεια και έχουν έναν ειλικρινή και ανοικτό πολιτικό διάλογο.
Οι δύο χώρες, είπε, γνωρίζουν ότι μπορούν να βασιστούν η μιά στην άλλη και αυτό, πρόσθεσε, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς των κυβερνήσεών τους στη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της παιδείας, και των  επιχειρήσεων.  Εξέφρασε παράλληλα ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που προσέφερε το Ισραήλ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σολέα.

Βενιαμίν Νετανιάχου

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι Κύπρος και Ισραήλ, μοιράζονται κοινές προκλήσεις και κοινές ευκαιρίες στα θέματα ασφάλειας, φυσικού αερίου, εμπορίου, τουρισμού αλλά και σε ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων.
Όπως είπε, δεν ξεχνά ποτέ την βοήθεια της Κύπρου στο Ισραήλ το 2010, για αντιμετώπιση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.
Πρόσφατα, πρόσθεσε, ήταν η σειρά της χώρας μου, να ανταποδώσει τη βοήθεια στη μεγάλη πυρκαγιά της Σολέας.

Σύνταξη: Κατερίνα Μηλιώτη, Ρόνα Μιχαηλίδου
Πηγή: Στέλλα Μιχαήλ, ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:36

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.