Πλειάδα καλλιτεχνών από πολλές χώρες στα 'Κύπρια 2016'

“Το να δημιουργείς είναι σαν να ζεις δυο φορές”, έγραψε ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ και το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ “Κύπρια” παραμένει εν ζωή για 16 συναπτά έτη, δίνοντας οξυγόνο, από τη μια στους δημιουργούς για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, και από την άλλη στους πολίτες, οι οποίοι αναζητούν την επαφή με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Το φεστιβάλ διεξάγεται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε όλες τις πόλεις αλλά και στην επαρχία της ελεύθερης Κύπρου, με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των 400 χιλιάδων ευρώ, φιλοξενώντας καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πολωνία, Χιλή και Ηνωμένο Βασίλειο σε 13 παραστάσεις. Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο Άντης Παρτζίλης και χορηγοί ο ΟΠΑΠ Κύπρου και ο Συνεργατισμός. Χορηγοί επικοινωνίας ο τηλεοπτικός σταθμός Αντέννα, η εφημερίδα “Πολίτης” και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Με την ευκαιρία διοργάνωσης του Φεστιβάλ “ Κύπρια 2016”, δόθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, τόνισε πως “κύριο μέλημα του Υπουργείου για το 2016, εν μέσω της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, είναι να διατηρήσει τους θεσμούς που καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια, τόσο τους δικούς του όσο και των επιχορηγούμενων πολιτιστικών οργανισμών”.

Είπε πως “με προϋπολογισμό ύψους €460.000, το Φεστιβάλ ` Κύπρια` φιλοξενεί παραστάσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής με συντελεστές από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Χιλή και την Ελλάδα”.

Ο κ. Καδής συνέχισε λέγοντας πως “η επιτυχία του Διεθνούς Φεστιβάλ `Κύπρια` αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό επιβεβαιώνεται από την ένταξη του Φεστιβάλ, μετά από αξιολόγηση, στην πλατφόρμα EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, αφού πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου μας συμπεριλαμβάνονται σε υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικά δρώμενα της Ευρώπης.

Είπε, ακόμη, πως “φετινή καινοτομία είναι η προσθήκη ειδικών παραστάσεων για παιδιά, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα προσφερθούν παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό ενώ παράλληλα με τις μεγάλες πόλεις, δίνεται έμφαση στην παρουσία του Φεστιβάλ σε μικρότερα αστικά και αγροτικά κέντρα με παραστάσεις στην Αραδίππου, το Δάλι, τη Δερύνεια, το Παραλίμνι, τη Γεροσκήπου και τη Χλώρακα”.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως “για την ουσιαστική αναβάθμιση της αξιόλογης αυτής πολιτιστικής διοργάνωσης, διορίστηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ο Άντης Παρτζίλης, ο οποίος συντονίζει την ομαλή διεξαγωγή όλων των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων”.

Καταλήγοντας δήλωσε βέβαιος ότι “το κοινό θα ανταποκριθεί με ενδιαφέρον και στη φετινή διοργάνωση, και θα απολαύσει τις ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα προσφέρει το Φεστιβάλ”.

Το λόγο έλαβε έπειτα ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ “Κύπρια 2016”, Άντης Παρτζίλης, ο οποίος είπε ότι υποβλήθηκαν για φέτος πέραν των 80 προτάσεων, πολλές εκ των οποίων ήταν ιδιαίτερα αξιόλογες και η τελική απόφαση κρίθηκε με πλασματικές διαφορές ως προς τον καθορισμό του τελικού προγράμματος των “Κυπρίων 2016”.

Ανέφερε ότι λόγω οικονομικής κρίσης ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί στις 460 χιλιάδες ευρώ ποσό το οποίο ωστόσο επέτρεψε στο να καθοριστεί ένα πρόγραμμα, το οποίο θα ελκύσει και θα προσελκύσει το κοινό.

Ο κ. Παρτζίλης είπε ότι επιδίωξή μας είναι η υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία σε όλο τον κόσμο και με το ιδιαίτερα προσιτό εισιτήριο εισόδου είναι εύκολο για όλους χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση να είναι παρόντες στα πολιτιστικά δρώμενα.

Καταλήγοντας, σημείωσε την ανάγκη προσέλευσης των θεατών έγκαιρα στους χώρους διεξαγωγής των παραστάσεων, οι οποίες δύναται να αρχίζουν με καθυστέρηση μόλις πέντε λεπτών. Είπε ότι οι πόρτες εισόδου θα κλείνουν αμέσως μετά την έναρξη της παράστασης.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Παύλος Παρασκευάς, ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, τους χορηγούς, τους χορηγούς επικοινωνίας και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη συνεισφορά τους στην προβολή του φεστιβάλ.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
------------------------------

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ετοίμασαν φιλμ μικρού μήκους και έντυπο υλικό στα οποία αναλύεται ξεχωριστά η κάθε παράσταση και οι συντελεστές της.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Αλεξάνδρα Βάγερσταλ (Alexandra Waierstall), ετοίμασε την παράσταση με τρίτο “Μια πόλη αναζητεί τα σώματά της” μια συμπαραγωγή Κύπρου και Γερμανίας, η οποία θα παρουσιαστεί στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, στον ΘΟΚ, στη Λευκωσία. Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη σε ήχο και κίνηση.

Το έργο του Δημήτρη Μπασλάμ, “Ο Αγησίλαος” μια παράσταση με κούκλες και ζωντανή μουσική παρουσιάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία και στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο ΕΘΑΛ, Λεμεσός.

Οι Ασώματες Δυνάμεις / Μάχη Δημητριάδου Lindahl, συμμετέχουν στα Κύπρια 2016 με την παράσταση “ΧΟΡΟ-ΓΡΑΦΕΣ / ΙΧΝΗ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ” η οποία περιλαμβάνει video εγκατάσταση / ποίηση/ δρώμενa χορού και παρουσιάζεται στις 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία.

Η αγαπημένη όλων φιγούρα του Καραγκιόζη ακολουθεί σε μια παράσταση με τίτλο “ΚαραγκιόΖΕΙΣ παντού!” η οποία είναι μια κωμωδία κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους, όπου τα ευτράπελα των παραδοσιακών χαρακτήρων του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών εναλλάσσονται με σύγχρονες αναφορές.

Παρουσιάζεται στις 3 Σεπτεμβρίου στην Πανεπιστημιούπολη Πανεπιστημίου Κύπρου, Λευκωσία, στις 5 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Καϊμακλιώτη Αραδίππου στις 6 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας και στις 7 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Γεροσκήπου.
Καραγκιοζοπαίκτης: Θοδωρής Κωστιδάκης, Βοηθός σκηνής: Μάνος Τσαραμπουλίδης

Η παιδική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη, “Ο κουρέας της Σεβίλης”, έπεται του προγράμματος και πρόκειται για ένα έργο, διασκευασμένο με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, το οποίο κρατάει τα πιο μελωδικά μέρη της όπερας και μετατρέπει τις άριες και τα φωνητικά σύνολα σε τραγούδια, δημιουργώντας μια όμορφη μουσική θεατρική εικόνα. Στις 23 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Ριάλτο Λεμεσός και στις 24 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, ΘΟΚ, Λευκωσία.

Ακολουθεί η μουσική συνάντηση του συγκροτήματος “She’Koyokh” με αυτό των Monsieur Doumani, ενώνοντας Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο με “Μουσικές Γέφυρες”.Το πρόγραμμα ξεκινάει με τους Monsieur Doumani, οι οποίοι παρουσιάζουν κομμάτια από τη δισκογραφική τους δουλειά, Grippy Grappa και Sikoses. Στη συνέχεια, οι She`Koyokh θα ανέβουν στη σκηνή και αφού αλληλεπιδράσουν με τους Monsieur Doumani θα συνεχίσουν με το δικό τους ρεπερτόριο.

Με πρωταγωνιστές, τη φωνή του Κωνσταντίνου και την ποντιακή λύρα του Ματθαίου Τσαχουρίδη, οι δύο καλλιτέχνες από την Βέρροια, μαζί με μια ομάδα από εξαιρετικούς μουσικούς συνομιλούν επί σκηνής με ήχους των Puccini, Tchaikovsky, Χατζιδάκι, Πλέσσα, Rodrigo, Θεοδωράκη, συναντούν το Στέλιο Καζαντζίδη, ανταμώνουν με τις παραδόσεις του Ελληνισμού, τις μουσικές του κόσμου και συστήνουν τις δικές τους συνθέσεις.

Παραστάσεις στις 22 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ Λευκωσία και στις 24 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.

Με την παράσταση του συνθέτη σύγχρονης μουσικής Άντη Σκορδή, με τίτλο “ Ρα... Πατσια...Ου” στις 5, 6, 7 Οκτωβρίου στη Στέγη Χορού, Λευκωσία, συνεχίζεται το φεστιβάλ. Η παράσταση πραγματεύεται τον έρωτα και θάνατο, τα οποία ίσως είναι τα μοναδικά φαινόμενα στη ζωή μας, για τα οποία είμαστε σίγουροι για την ύπαρξή τους.

Εκεί που η Ανατολή συναντά τη Δύση μας ταξεδεύουν η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η Έλλη Πασπαλλά οι οποίες παρουσιάζουν μια μουσική συνεργασία με γυναικεία ματιά, ευαισθησία και διάθεση, όπου η κάθε δημιουργός δίνει το δικό της ξεχωριστό στίγμα. Παρατάσεις στις 19 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στις 20 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ιδαλίου.

Ακολουθεί η παράσταση “Σωκράτης τώρα/ Socrates Now”, μια παραγωγή του Ελληνικού Θεάτρου της Νέας Υόρκης (EllinikoThεatro /Greek Theatre of New York) και της Visionary Culture η οποία αποτελεί μια πολυεπίπεδη πολιτική, πολιτισμική και ψυχαγωγική εμπειρία με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με ΕΜΜΥ ηθοποιό, σκηνοθέτη αλλά και δημιουργό της παράστασης, Γιάννη Σιμωνίδη.

Παραστάσεις στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, στις 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο ΕΘΑΛ, Λεμεσός και στις 5 Σεπτεμβρίου στην Παλιά Ηλεκτρική, Πάφος.

Την κουλτούρα που κουβαλάει μαζί του το ταγκό αποτυπώνει στην σκηνή το “Ensemble Casual” που παρουσιάζει την “Ιστορία του ταγκό” αποσκοπώντας αφενός, στο να παρουσιάσει μια πολύ πλούσια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και αφετέρου, να αναδείξει πώς συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες μπορούν να γεννήσουν ένα καλλιτεχνικό είδος απαράμιλλο σε ομορφιά που απολαμβάνει μέχρι και σήμερα παγκόσμια αναγνώριση.

Παραστάσεις στις 12 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία, και στις 13 Σεπτεμβρίου, στον χώρο στάθμευσης Μουσαλλά, Πάφος.

Η φετινή παρουσία στα Κύπρια της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου περνάει μέσα από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη “Το τραγούδι του νεκρού αδελφού” το οποίο είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη συλλογική ανάγκη για μνήμη, ενώ, ταυτόχρονα, αποτελεί ένα γενναίο κάλεσμα σε εθνική ενότητα και ομοψυχία, μετά τα δεινά ενός αδελφοκτόνου πολέμου. Μαέστρος ο Άλκης Μπαλτάς.

Παραστάσεις στις 28 Σεπτεμβρίου στο Γυμνάσιο Αγίου Παύλου, Πάφος, 29 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία και 30 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός.

Ακολουθεί η παράσταση του «Invitation Project» το οποίο είναι ένα νεοσύστατο πολυεθνικό σχήμα τζαζ που προέκυψε από τη συνεργασία του παγκόσμια αναγνωρισμένου Ούγγρου σαξοφωνίστα Τόνι Λάκατος και του ανερχόμενου Κύπριου κιθαρίστα Ερμή Μιχαήλ. Σε ένα μοναδικό σύνολο, τέσσερις καλλιτέχνες από διαφορετικές πόλεις του κόσμου, συναντώνται για να μοιραστούν τις δικές τους μουσικές εμπειρίες και ιδέες μέσα από τις πρωτότυπες συνθέσεις των, Τόνι Λάκατος και Ερμή Μιχαήλ.

Παραστάσεις στις 10 Σεπτεμβρίου στο Άλσος, Πάφος και 11 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία.

Τέλος, η Θεατρική Ομάδα “Persona”παρουσιάζει το έργο του Άντον Τσέχωφ, “Τρεις αδελφές” σε σκηνοθεσία Χρίστου Νικολάου ο οποίος ανέφερει πως “είναι δύσκολο να μιλήσεις για τον Τσέχωφ που ανήκει στην κατηγορία των συγγραφέων εκείνων που περισσότερο τους βιώνεις και τους αισθάνεσαι παρά τους αναλύεις”.

Παραστάσεις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, ΘΟΚ, Λευκωσία, 19 και 20 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός και στις 21 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:38

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.