Αρχές Σεπτεμβρίου επαναπατρίζονται οστά λειψάνων των 15 παλικαριών του ΝΟΡΑΤΛΑΣ

Αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει ο επαναπατρισμός των οστών των λειψάνων των 15 παλικαριών του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Στις 10 Οκτωβρίου, είπε, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι στην Αθήνα σε εκδήλωση, για να τιμήσει εκ μέρους της Κυπριακής Πολιτείας και τους Ελλαδίτες αγνοούμενους μας.

Ο κύριος Φωτίου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν διαδικαστικά θέματα και θέματα συντονισμού ώστε τα λανθασμένα οστά που έχουν δοθεί σε οικογένειες στην Ελλάδα να επιστραφούν το συντομότερο γιατί σίγουρα αυτό θα επιλύσει κάποιες άλλες εκκρεμότητες.

Ο κ. Φωτίου είπε πως ενημέρωσε επίσης για το γεγονός, ότι ακόμα δεν υπάρχουν απαντήσεις όσον αφορά τα οστά που έχουν ψεκαστεί το 1990 από το εργαστήρι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, που κι αυτή είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα, μια μεγάλη πληγή γιατί αυτά τα οστά στα οποία δεν μπορεί να εντοπιστεί γενετικό υλικό αυτή την στιγμή, μπορούν να αφορούν πολλές οικογένειες.

Θα αναμένουμε, συνέχισε, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από το συγκεκριμένο Ινστιτούτο που είναι ένα πολύ εξειδικευμένο εργαστήρι στην Αμερική και θα περιμένουμε να δούμε ευελπιστώντας ασφαλώς ότι θα μπορέσουμε να απομονώσουμε γενετικό υλικό.

Ο κ. Φωτίου είπε πως ενημέρωσε επίσης την Πανελλήνια Επιτροπή ότι σύντομα θα ξεκινήσει και η ανασκαφή για το ΦΕΑΘΩΝ, όπου κι εκεί υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Πολύ σύντομα, σημείωσε, θα πάρουμε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο να ξεκινήσει και αυτή η εκσκαφή ώστε να δοθεί κι εδώ ένα τέλος στο δράμα των συγγενών.

Η Πρόεδρος της πανελλήνιας επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Μαρία Καλμπουρτζή είπε ότι ο χρόνος πλέον σταμάτησε και είναι αρνητικός γιατί 42 χρόνια είναι πάρα πολλά.

Είπε ότι στην συνάντηση με τον κ. Φωτίου, υπήρξε μια πολύ καλή ενημέρωση, έγινε μια κατηγοροποίηση των εκκρεμοτήτων.  
Η κ. Καλμπουρτζή εξέφρασε την ικανοποίηση της για την συνεργασία που υπάρχει, αναφέροντας ότι γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια και η προσπάθεια αυτή σύντομα θα φέρει και τα αποτελέσματα στο φως.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:38

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Νεκρός δεκαπεντάχρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη
06:17
Επιστολή ΠτΔ προς τον Ερσίν Τατάρ για υιοθέτηση ΜΟΕ με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
05:53
27 Μαΐου
Ουκρανία, ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, άμυνα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου
21:57
Την παραίτηση του Τατάρ ζήτησε στα κατεχόμενα το ΡΤΚ
21:37
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Αμελητέα άνοδος στο ΧΑΚ την Παρασκευή, σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη
20:12
Βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο - Διάβημα Ν. Δένδια στο Ιράν
19:51
Ευρείας κλίμακας επιχείρηση της ΥΚΑΝ στη Λεμεσό. Εντοπίστηκαν 6,5 κιλά κοκαΐνης
19:37
Σε συμφωνία για κατάργηση του ορυκτού άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή κατέληξαν οι χώρες της G7
19:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand