Αρχές Σεπτεμβρίου επαναπατρίζονται οστά λειψάνων των 15 παλικαριών του ΝΟΡΑΤΛΑΣ

Αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει ο επαναπατρισμός των οστών των λειψάνων των 15 παλικαριών του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Στις 10 Οκτωβρίου, είπε, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι στην Αθήνα σε εκδήλωση, για να τιμήσει εκ μέρους της Κυπριακής Πολιτείας και τους Ελλαδίτες αγνοούμενους μας.

Ο κύριος Φωτίου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν διαδικαστικά θέματα και θέματα συντονισμού ώστε τα λανθασμένα οστά που έχουν δοθεί σε οικογένειες στην Ελλάδα να επιστραφούν το συντομότερο γιατί σίγουρα αυτό θα επιλύσει κάποιες άλλες εκκρεμότητες.

Ο κ. Φωτίου είπε πως ενημέρωσε επίσης για το γεγονός, ότι ακόμα δεν υπάρχουν απαντήσεις όσον αφορά τα οστά που έχουν ψεκαστεί το 1990 από το εργαστήρι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, που κι αυτή είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα, μια μεγάλη πληγή γιατί αυτά τα οστά στα οποία δεν μπορεί να εντοπιστεί γενετικό υλικό αυτή την στιγμή, μπορούν να αφορούν πολλές οικογένειες.

Θα αναμένουμε, συνέχισε, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από το συγκεκριμένο Ινστιτούτο που είναι ένα πολύ εξειδικευμένο εργαστήρι στην Αμερική και θα περιμένουμε να δούμε ευελπιστώντας ασφαλώς ότι θα μπορέσουμε να απομονώσουμε γενετικό υλικό.

Ο κ. Φωτίου είπε πως ενημέρωσε επίσης την Πανελλήνια Επιτροπή ότι σύντομα θα ξεκινήσει και η ανασκαφή για το ΦΕΑΘΩΝ, όπου κι εκεί υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Πολύ σύντομα, σημείωσε, θα πάρουμε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο να ξεκινήσει και αυτή η εκσκαφή ώστε να δοθεί κι εδώ ένα τέλος στο δράμα των συγγενών.

Η Πρόεδρος της πανελλήνιας επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Μαρία Καλμπουρτζή είπε ότι ο χρόνος πλέον σταμάτησε και είναι αρνητικός γιατί 42 χρόνια είναι πάρα πολλά.

Είπε ότι στην συνάντηση με τον κ. Φωτίου, υπήρξε μια πολύ καλή ενημέρωση, έγινε μια κατηγοροποίηση των εκκρεμοτήτων.  
Η κ. Καλμπουρτζή εξέφρασε την ικανοποίηση της για την συνεργασία που υπάρχει, αναφέροντας ότι γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια και η προσπάθεια αυτή σύντομα θα φέρει και τα αποτελέσματα στο φως.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:38

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.