Βρετανική κυβέρνηση:«Πρακτικά αδύνατη» η άρση δικαιωμάτων Ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit

Τα δικαιώματα των πολιτών χωρών-μελών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία επί περισσότερο από πέντε χρόνια θα ήταν «πρακτικά αδύνατο» να τους αφαιρεθούν, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ.

Η προ ημερών τοποθέτηση της επικείμενης νέας Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι πως το καθεστώς των κοινοτικών πολιτών στη χώρα υπόκειται στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους είχε προκαλέσει ανησυχίες.

Ο κ. Μπρόκενσαϊρ είχε εξηγήσει ότι δεν μπορούν άμεσα να δοθούν εγγυήσεις για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών, αν πρώτα δεν υπάρξουν αντίστοιχες εγγυήσεις για τους Βρετανούς πολίτες σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Στη σημερινή παρουσία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ο αρμόδιος υφυπουργός σημείωσε ότι με βάση τη διεθνή νομοθεσία δε θα ήταν δυνατό να τους αφαιρεθεί για παράδειγμα το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στη Βρετανία.

Ο κ. Μπρόκενσαϊρ επικαλέστηκε το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορά το σεβασμό στον ιδιωτικό και οικογενειακό βίο. Πρόσθεσε δε ότι όσοι Ευρωπαίοι πολίτες ζουν στη Βρετανία επί έξι χρόνια δικαιούται να καταθέσουν αίτηση για απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας.

Πάντως επέμεινε ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή και μέχρι να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με του Ευρωπαίους να εγγυηθεί την παραμονή των κοινοτικών πολιτών στη Βρετανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:48

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Αμελητέα άνοδος στο ΧΑΚ την Παρασκευή, σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη
20:12
Βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο - Διάβημα Ν. Δένδια στο Ιράν
19:51
Ευρείας κλίμακας επιχείρηση της ΥΚΑΝ στη Λεμεσό. Εντοπίστηκαν 6,5 κιλά κοκαΐνης
19:37
Σε συμφωνία για κατάργηση του ορυκτού άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή κατέληξαν οι χώρες της G7
19:19
Νέες εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης πόνου προσφέρει η «Αροδαφνούσα»
18:52
Στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη επικύρωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ
18:09
Πακέτο στοχευμένων οικονομικών μέτρων για στήριξη των πολιτών ανακοίνωσε η κυβέρνηση Στα 103 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό κόστος. (ΒΙΝΤΕΟ)
17:52
Ουκρανία: Δέκα νεκροί από πλήγμα σε στρατιωτική εγκατάσταση στην Ντνίπρο – Σκληρές μάχες στα κεντροανατολικά
17:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand