ΤτΕ: Σημαντική χαλάρωση capital controls σύντομα

Τις επόμενες ημέρες, έρχεται σημαντική χαλάρωση των capital controls, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή των Ελλήνων, ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Στην ελληνική πρόταση που έχει ήδη σταλεί προς έγκριση στους Θεσμούς, περιλαμβάνεται η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ σε δύο εβδομάδες, ανάληψη μετρητών χωρίς περιορισμό για νέες καταθέσεις από χρήμα που έρχεται από το εξωτερικό, καθώς και πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι μετά το τέλος Ιουλίου ελληνικά ομόλογα ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ακόμα, επανέλαβε τη θέση του ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνδυαστεί με χαμηλότερο στόχο, στο 2% του ΑΕΠ, για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.
Ειδικότερα, ο διοικητής της ΤτΕ, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ενδιάμεση νομισματική έκθεση, ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση για χαλάρωση των capital controls υποβλήθηκε στους Θεσμούς και θα ανακοινωθεί, εφόσον λάβει την τελική έγκριση, τις επόμενες ημέρες.
Η ελληνική πλευρά προτείνει να δοθεί η δυνατότητα υπολογισμού του ποσού ανάληψης για κάθε φυσικό πρόσωπο στις δύο εβδομάδες από τη μια που ισχύει σήμερα. Δηλαδή αν κάποιος δεν "σηκώσει" μέσα στην εβδομάδα το ανώτατο όριο των 420 ευρώ να μπορεί την επόμενη εβδομάδα να κάνει ανάληψη του διπλάσιου ποσού (δηλαδή 840 ευρώ).
Η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται είναι η θεσμοθέτηση του νέου χρήματος. Για καταθέσεις που έρχονται μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό, το σχέδιο προβλέπει την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών. Δηλαδή, το νέο χρήμα (σ.σ ελεύθερα κεφάλαια) δεν θα υπόκειται σε κανένα περιορισμό στην ανάληψη μετρητών.
Ταυτόχρονα, προβλέπεται η πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα. Όσοι δηλαδή διατηρούν καταθέσεις θα μπορούν να ζητούν την αποδέσμευση χρημάτων για αποπληρωμή ως και του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Τέλος, για τα ελεύθερα κεφάλαια, προτείνεται η αύξηση του ποσού ανάληψης από 10% σε 30%.

Πηγή: in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:49

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Επιχείρηση διάσωσης διενεργήθηκε το απόγευμα στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές, στην Αγία Νάπα
19:41
Δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα ενόψει της αυριανής «Παρέλασης των Σημαιών» στην Ιερουσαλήμ
19:36
Επίδειξη δύναμης και κλάσης απ’ τον Τσιτσιπά
19:34
Τραγωδία με 31 νεκρούς στη Νιγηρία: Ποδοπατήθηκαν σε διανομή τροφίμων
19:09
Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για την ακρίβεια
18:46
Άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζήτησαν Μακρόν και Σόλτς
17:43
Έντονη ανησυχία για την βίαιη κατάληψη των δύο ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων στον Περσικό Κόλπο εκφράζει το ΥΠΕΞ
17:09
Πούτιν σε Μακρόν και Σόλτς: Η Μόσχα επιθυμεί να συζητήσει τρόπους εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία
16:27
Τρόπους ώστε να επαναρχίσει η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αναζητούν οι G7
15:57
Η ΥΚΑΝ εντόπισε 6.5 κιλά κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο που αφίχθηκε με πλοίο από την Ελλάδα (ηχητικό)
15:17
Διάσωση ποδηλάτη που έπεσε σε χαράδρα στον Μαχαιρά
15:10
Το Κίεβο άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109
14:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand