Λέντσομ: Εκτός κούρσας διαδοχής - Αποσύρθηκε

Απρόσμενη ανατροπή σημειώθηκε στη διαδικασία διεκδίκησης της ηγεσίας των Συντηρητικών στη Βρετανία και κατ' επέκταση της Πρωθυπουργίας της χώρας, καθώς παραιτήθηκε η Άντρεα Λέντσομ από την κούρσα διαδοχής.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της να αποσύρει την υποψηφιότητά της, η κ. Λέντσομ είπε ότι δεν έχει επαρκή στήριξη για τη συγκρότηση μίας σταθερής κυβέρνησης, αναλογιζόμενη τη μεγάλη στήριξη της τάξης του 60% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών προς την αντίπαλό της, Τερέζα Μέι.
Πρόσθεσε ότι μία μεγάλη σε διάρκεια εσωκομματική μάχη για την Πρωθυπουργία δεν είναι επιθυμητή.
Παρόλα αυτά, η κ. Λέντσομ πιστεύεται ότι οδηγήθηκε στην παραίτηση αφού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με συνέντευξή της το Σάββατο, στην οποία φάνηκε να υπονοεί ότι είναι καταλληλότερη για πρωθυπουργός από την Τερέζα Μέι, διότι είναι μητέρα, σε αντίθεση με την αντίπαλό της που είναι άτεκνη.
Παρά το ότι η ίδια υποστηρίζει ότι τα λόγια της δεν παρουσιάστηκαν ορθά και ότι απολογήθηκε στην κ. Μέι, δέχθηκε έντονες πιέσεις από Συντηρητικούς βουλευτές να παραιτηθεί.
Οι εξελίξεις σημαίνουν ότι κ. Μέι πιθανότατα θα είναι η νέα πρωθυπουργός, έστω μόνο με τις ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, με το νέο χρονοδιάγραμμα ανάληψης της εξουσίας και έναρξης των διαπραγματεύσεων εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι άγνωστο. Πηγές από το Συντηρητικό Κόμμα αναφέρουν ότι η κ. Μέι θα μπορούσε να αναλάβει αμέσως την ηγεσία του κόμματος, αλλά να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στη Ντάουνινγκ Στριτ στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως όριζε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Η κ. Μέι είχε πει ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για το Brexit δεν θα άρχιζαν πριν από το τέλος του έτους.
Ήδη πάντως έχει αρχίσει να τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης της Πρωθυπουργίας της κ. Μέι, καθώς αναλαμβάνει την εξουσία μόνο με τις ψήφους 199 βουλευτών του κόμματός της, χωρίς κάποια άμεση εκλογή από τους πολίτες ή ομάδα πολιτών.

Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:49

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
ψευδοκράτος: Στα Βαρώσια διεξάγονται βελτιωτικές εργασίες ασφάλειας για τους επισκέπτες
06:20
Ουκρανία: Τα εγκλήματα πολέμου «δεν θα μείνουν ατιμώρητα» (ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης
05:35
Ουκρανία: 78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ
05:33
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι θα εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
05:27
Ξεπέρασαν τα εκατόν, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη
05:22
Το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών
05:17
21 Μαΐου
Τουρκία: Διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου
21:39
Ισπανία: Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα με το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές να φθάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου
21:17
Ευρώπη-Ευλογιά πιθήκων: Περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ολλανδία, το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Ελβετία, 23 νέα κρούσματα στην Ισπανία και 9 στην Πορτογαλία
20:55
ΥΠΕΞ: Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου μπορεί να σωθεί μόνο εάν τεθούν σε συζήτηση τα ΜΟΕ
20:27
Yπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον κατεχόμενο Κορμακίτη
20:07
Αυστραλία: «Θέλω να ενώσω τη χώρα», λέει ο αρχηγός των Εργατικών Αντονι Αλμπανέζι
19:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand