Λίγες γυναίκες μέλη επιστημονικών ακαδημιών παγκοσμίως

Οι γυναίκες αποτελούν το 12% κατά μέσο όρο των επιστημονικών ακαδημιών παγκοσμίως, δηλαδή περίπου μόνο ένα στα δέκα μέλη είναι γυναίκα, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη, η οποία αποκαλύπτει ότι ο ακαδημαϊκός χώρος δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτός στις γυναίκες επιστήμονες. 

Το ποσοστό των γυναικών αυξάνεται στο 14% έως 16% για τις Ακαδημίες που δίνουν έμφαση στις βιοϊατρικές και στις κοινωνικές επιστήμες, αλλά πέφτει στο 5% έως 6% στις Ακαδημίες με έμφαση στα μαθηματικά, στη φυσική, στις επιστήμες μηχανικού και στην τεχνολογία.
 Η έρευνα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Ακαδημιών Επιστημών έλαβε υπόψη τη σύνθεση των μελών 69 εθνικών Ακαδημιών ανά τον κόσμο, καθώς και τριών διεθνών Ακαδημιών.
  Το ποσοστό των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσιο (20%) κατά μέσο όρο στα διοικητικά-διευθυντικά συμβούλια των Ακαδημιών, με τα υψηλότερα ποσοστά στις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών των ΗΠΑ, της Σουηδίας και της Ελβετίας (από 47% και στις τρεις). Το 19% των Ακαδημιών διεθνώς είχαν στο παρελθόν ή έχουν τώρα γυναίκα πρόεδρο.
 Μόνο το 40% των Ακαδημιών δήλωσαν ότι έχουν υιοθετήσει κάποια πολιτική διεύρυνσης της συμμετοχής των γυναικών επιστημόνων, κάτι για το οποίο τους ενθαρρύνει η νέα έκθεση, η πρώτη του είδους της σε παγκόσμια κλίμακα.
Σχεδόν στις μισές Ακαδημίες το ποσοστό των γυναικών μελών δεν υπερβαίνει το 10%. Η Ακαδημία με τις περισσότερες γυναίκες είναι της Κούβας (27%) και ακολουθούν της Καραϊβικής (26%), της Τσεχίας (24%) και της Νότιας Αφρικής (24%).
Ανά ήπειρο, οι περισσότερες γυναίκες Ακαδημαϊκοί βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική (15%) και ακολουθεί η Νότια Αμερική-Καραϊβική (14%). Οι λιγότερες γυναίκες βρίσκονται στη Νότια Ασία και στη Μέση Ανατολή (από 8%), ενώ η Ευρώπη είναι κάπου στη μέση (12%).
Ανά επιστημονικό τομέα, αναλογικά περισσότερες γυναίκες Ακαδημαϊκοί υπάρχουν στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες (16%), στις βιολογικές (15%) και στις ιατρικές (14%), ενώ οι λιγότερες στις επιστήμες πληροφορικής-υπολογιστών (7%), στις μαθηματικές (6%) και στις επιστήμες μηχανικού (5%). Κάπου ενδιάμεσα είναι η συμμετοχή των γυναικών στις γεωργικές επιστήμες (10%), στις φυσικοχημικές (8%) και στις γεωλογικές-περιβαλλοντικές (8%).
Στην Ελλάδα οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 7% της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς σε σύνολο 44 τακτικών μελών υπάρχουν τρεις γυναίκες: δύο στην Τάξη των Γραμμάτων & Καλών Τεχνών (η ποιήτρια Κική Δημουλά και η ιστορικός του Νέου Ελληνισμού Χρύσα Μαλτέζου) και μία στην Τάξη των Ηθικών & Πολιτικών Επιστημών (η νομικός 'Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα).
Δεν υπάρχει καμία Ελληνίδα επιστήμων ανάμεσα στα 15 μέλη της Τάξης των Θετικών Επιστημών. Αλλά και ανάμεσα στα 76 αντεπιστέλλοντα μέλη της ίδιας Τάξης υπάρχει μόνο μία Ελληνίδα, η Ευαγγελία Κρανιά της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ (και η αμερικανίδα Αν Τόμπσον).

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:55

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει ομόφωνα την πρόοδο της Λιβύης
08:31
CIA: Σχεδίασε τη δολοφονία του Ραούλ Κάστρο το 1960, αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα
08:10
Τα σημεία για rapid test το Σάββατο 17 Απριλίου
07:41
Το κινεζικό εμβόλιο Sinovac 67% αποτελεσματικό έναντι του ενδεχομένου συμπτωματικής μόλυνσης, 80% έναντι του ενδεχομένου θανάτου
07:24
Ισπανία:Η Μαδρίτη ενδέχεται να κλείσει τα κέντρα μαζικών εμβολιασμών - Εκτός αν παραλάβει περισσότερα εμβόλια
06:51
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών
06:35
16 Απριλίου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
21:05
ΠΟΥ- covid-19: Ο ρυθμός των μολύνσεων πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που ξέσπασε η πανδημία
20:51
Η ‘βόρεια Κύπρος’ δεν είναι Γαλλία είπε ο Ερντογάν αντιδρώντας για τα μαθήματα Κορανίου
20:23
Τρία κρούσματα στον Απόλλωνα
20:20
Ένα θάνατο και 677 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
20:18
Πανέτοιμη η ομάδα της Ανόρθωσης
20:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand