Ευάλωτη σε πόλεμο η Ευρώπη από ενδεχόμενο Brexit

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα άφηνε την Ευρώπη πιο ευάλωτη έναντι του κινδύνου ενός νέου πολέμου, προειδοποίησε με ομιλία του το πρωί της Δευτέρας ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μετανιώσει στο παρελθόν όταν «γύρισε την πλάτη στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει συμβάλει στη συμφιλίωση μεταξύ άλλοτε εχθρικών χωρών και στη διατήρηση της ειρήνης.
Ο κ. Κάμερον πρόσθεσε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα που βιώνει η ήπειρος τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένες. Όπως είπε, ενώ η Ευρώπη διανύει μία εν πολλοίς ειρηνική περίοδο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, δεν έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τον πόλεμο στη Βοσνία, ενώ πιο πρόσφατα η Ρωσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Γεωργία και την Ουκρανία.
«Μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην ήπειρό μας είναι διασφαλισμένες πέραν πάσης αμφιβολίας; Είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρουμε; Δε θα ήμουν τόσο απερίσκεπτος ώστε να υποθέσω κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Συμπλήρωσε ότι ο απομονωτισμός ποτέ δεν εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Βρετανίας και τόνισε ότι «η αλήθεια είναι πως όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας έχουν σημασία για τη Βρετανία». Προς επίρρωση των λεγόμενών του παρέπεμψε ενδεικτικά στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, στην πτώση του τείχους του Βερολίνου, η απόπειρα εισβολής στα βρετανικά νησιά από την Ισπανική Αρμάδα το 1588 και οι μάχες του Μπλένχαιμ και του Βατερλώ το 1704 και το 1815 αντίστοιχα. «Αν τα πράγματα πάνε στραβά στην Ευρώπη, ας μην προσποιούμαστε ότι μπορούμε να μην προσβληθούμε από τις επιπτώσεις», είπε ο κ. Κάμερον.
Απαντώντας στον Βρετανό Πρωθυπουργό ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας UKIP Νάιτζελ Φάρατζ είπε ότι αντίθετα η ΕΕ έχει αυξήσει τις εχθρότητες στην ήπειρο. Ανέφερε ότι η έλλειψη δημοκρατίας έχει οδηγήσει σε πολέμους και η συντριβή της δημοκρατίας, όπως στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων.
Στον Ντέιβιντ Κάμερον θα απαντήσει με ομιλία του και ο εκ των επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave υπέρ του Brexit Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παρέδωσε το Σαββατοκύριακο τα ηνία της δημαρχίας του Λονδίνου στον Σαντίκ Χαν. Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να πει ότι η Βρετανία θα διατηρήσει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ. Ο ίδιος θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα περιοδεία με λεωφορείο σε όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου για να παρουσιάσει τα επιχειρήματα υπέρ του Brexit.
Άλλα στελέχη της εκστρατείας Vote Leave απέρριψαν τις προειδοποιήσεις Κάμερον ως μία ακόμα έκφανση μιας προσπάθειας εκφοβισμού των ψηφοφόρων ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:55

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.