Υπουργός Δικαιοσύνης: Η Αστυνομία Κύπρου έχει γυρίσει σελίδα

Η Αστυνομία της Κύπρου έχει γυρίσει σελίδα, επιδεικνύοντας πάνω απ’ όλα μηδενική ανοχή στην ατιμωρησία, στη συγκάλυψη και στο βόλεμα, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, προσθέτοντας ότι η εποχή της ατιμωρησίας των κρουσμάτων διαφθοράς και διαπλοκής, της αυθαιρεσίας και της κατάχρησης εξουσίας έχει παρέλθει, μετουσιώνοντας το μήνυμα της μηδενικής ανοχής, κατ’ εντολή της ίδιας της κεφαλής του κράτους, της Κυβέρνησης, του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Σε χαιρετισμό του, στην ημέρα εορτασμού της Αγίας Ειρήνης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, έχοντας θέσει υψηλά στις προτεραιότητές της την πάταξη του εγκλήματος, της σήψης και της διαφθοράς, εργάζεται εδώ και τρία χρόνια προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του νομικού της οπλοστασίου, της αναδιοργάνωσης και του επαναπροσδιορισμού των στρατηγικών στόχων της Αστυνομίας, και ως αποτέλεσμα, σήμερα η Αστυνομία Κύπρου έχει καταστεί πιο ευέλικτη και αποτελεσματική σε επιχειρησιακές δυνατότητες και σε αξία.
Για πρώτη φορά στην πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στηρίζεται το έργο των ανακριτικών Αρχών για πλήρη και αντικειμενική διερεύνηση όλων των υποθέσεων και έχει επιδειχθεί τέτοια αποφασιστικότητα, αποτέλεσμα της οποίας υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται πολιτικοί, προσωπικότητες της δημόσιας και οικονομικής ζωής του τόπου, που για δεκαετίες παρέμεναν στο απυρόβλητο, είτε οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με καταδίκες είτε τελούν υπό εκδίκαση ή υπό διερεύνηση.
“Μέσα από συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί, αυτή η Κυβέρνηση έθεσε τα θεμέλια μιας νέας εποχής για το κράτος δικαίου, διασφαλίζοντας ότι οι ανακριτικές αρχές επιτελούν το έργο τους απρόσκοπτα και μακριά από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή σκοπιμότητες καθώς θεωρούμε αδιανόητη την όποια προσπάθεια συγκάλυψης ή καθοδήγησης του έργου εξιχνίασης μιας τέτοιας υπόθεσης”, πρόσθεσε.
Περαιτέρω, είπε, για διευκόλυνση της αποκάλυψης και δίωξης των πράξεων διαφθοράς, απεστάλη και εκκρεμεί στη Νομική Υπηρεσία νομοσχέδιο που προνοεί συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των προσώπων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ταυτόχρονα, σημείωσε, η Κυβέρνηση προχωρεί στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, η οποία θα καλύπτει τόσο την πρόληψη και την αλλαγή της συμπεριφοράς και των αντιλήψεων της κοινωνίας όσο και την αντιμετώπιση του φαινομένου.
“Πρέπει να τονιστεί ότι, ως αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν, καταχωρήθηκαν ποινικές διώξεις κατά διευθυντικών στελεχών και διοικητικών συμβούλων των τραπεζών, ενώ ζητήθηκε απαιτούμενη δικαστική συνδρομή από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες, καθώς και εκτελούνται ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης συγκεκριμένων υπόπτων αξιωματούχων προς περαιτέρω συγκέντρωση μαρτυρικού υλικού απαραίτητου για την στοιχειοθέτηση των υπό διερεύνηση αδικημάτων”, ανέφερε.
Ως αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας που επέδειξε η Κυβέρνηση για δίωξη των φαινομένων σήψης και διαφθοράς, συνέχισε, έχει καταστεί πλέον συνείδηση σε κάθε πολίτη ότι δεν υπάρχει περίπτωση «κουκουλώματος» ή συγκάλυψης του οποιουδήποτε και ενεθάρρυνε ώστε σκάνδαλα που ήταν γνωστά από το παρελθόν, επιτέλους να διερευνηθούν, οι ύποπτοι να προσάγονται ενώπιον των δικαστηρίων και πολλοί από αυτούς να καταλήξουν στις Κεντρικές Φυλακές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, σημείωσε, οι υποθέσεις που διερευνώνται για αδικήματα που σχετίζονται με διαφθορά, δεκασμό λειτουργών και κατάχρηση εξουσίας υπέρ-διπλασιάστηκαν το 2015 σε σύγκριση με το 2014 και οι ανακριτικές Αρχές προχώρησαν στη διερεύνηση διαφόρων καταγγελιών διαφθοράς στο δημόσιο, ημικρατικούς οργανισμούς, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και πιστωτικά ιδρύματα.
Είπε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι επιμέρους στόχοι που έχουμε θέσει σε πλήρη και εναρμονισμένη συνεργασία με την Αστυνομία, έχουν αποφέρει καρπούς και συνάμα έχουν καταφέρει να εκσυγχρονίσουν το Σώμα, αποκαθιστώντας τη σχέση αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης με τον κάθε πολίτη, ο οποίος αισθάνεται πλέον πιο ασφαλής, εφόσον δύναται να έχει άμεση, έγκαιρη και έγκυρη ανταπόκριση στα αιτήματά του από όλα τα μέλη ενός ανθρωποκεντρικού σώματος.
Παράλληλα, σημείωσε, το μήνυμα της επίδειξης μηδενικής ανοχής σε συμπεριφορές που επιδεικνύουν έλλειψη σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα ή σε περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας από μέρους μελών του Αστυνομικού Σώματος έχει δοθεί ρητά και ξεκάθαρα από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων αυτής της Κυβέρνησης.
“Το μήνυμα αυτό διαφαίνεται και μέσα από τον πρόσφατο διορισμό των νέων μελών της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, της οποίας για πρώτη φορά προεδρεύει δικαστής. Η επιλογή του διορισμού των νέων μελών έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για επίδειξη μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα αυθαιρεσίας, παράκαμψης νομίμων διαδικασιών ή παραγνώρισης των δικαιωμάτων των πολιτών. Στόχος μας να μην υπάρχει καμία σκιά στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας μας”, συμπλήρωσε.
Αναγνωρίζοντας, είπε μεταξύ άλλων, το βαρυσήμαντο ρόλο που έχει να επιτελέσει η Αστυνομία, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην αποπαγοποίηση όλων των θέσεων και προχωρά η διαδικασία των προαγωγών, για πλήρωση όλων των κενών και των συνεπακόλουθων θέσεων. Ταυτόχρονα, κατέληξε, έχει αποφασιστεί η άμεση πλήρωση αριθμού κενών θέσεων εντός του 2016, για κάλυψη επειγουσών αναγκών με στόχο την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας που λαμβάνει το κράτος.
Σε ομιλία του, εξάλλου, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου ανέφερε ότι "πιστοί στις εξαγγελίες μας, και σε πείσμα των καιρών, οδεύουμε με σταθερά βήματαστηνπορεία υλοποίησης των προτεραιοτήτων που θέσαμε,υιοθετώντας μία σειρά από καινοτομίες και αλλαγές."
"Όραμά μας να καταστήσουμε την Αστυνομία Κύπρου ένα απόλυτα σύγχρονο, αποδοτικό και αποτελεσματικό αστυνομικό οργανισμό. Ένα αστυνομικό οργανισμό που να παρέχει πάντοτε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη. Στην προσπάθειά μας αυτή, έχουμε εναρμονίσει τους σχεδιασμούς μας, με την Πολιτική για την Ασφάλεια όπως καθορίζεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας", σημείωσε.
Τεράστια έμφαση, συνέχισε, "δίδουμε στον παράγοντα άνθρωπο, κατ’ ουσίαν στα μέλη μας, τον ακρογωνιαίο λίθο του οργανισμού μας. Υλοποιούμε μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη, την ευημερία και την ασφάλειά τους, αφενός, διότι νοιαζόμαστε για τον αστυνομικό και κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες και αντιξοότητες, αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει κατά την επιτέλεση των καθηκόντων του. Αφετέρου, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι ο τρόπος διοίκησης έχει άμεσο και καθοριστικό αντίκτυπο στην αφοσίωση και κατ’ επέκταση στην απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού".
"Ενισχύοντας τα επίπεδα χρηστής διοίκησης, αξιοκρατίας και διαφάνειας, υιοθετήσαμε για πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, συγκεκριμένα κριτήρια μεταθέσεων. Παράλληλα, υιοθετήσαμε το θεσμό της εναλλαξιμότητας για το προσωπικό που εργάζεται σε ευαίσθητες υπηρεσίες", είπε μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:57

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.