ΥΠΕΞ: Δεν θα λύσουμε το Κυπριακό με τις θεωρήσεις

 Η Κύπρος έχει ως γνώμονα υπεύθυνα και σοβαρά να επιμείνει στην εφαρμογή των 72 οροδεικτών και την εκπληρώσει των προνοιών του οδικού χάρτη από την Τουρκία και  επιφυλάσσει την οποιαδήποτε στάση της επί του θέματος αυτού μέχρις ότου δει να εκπληρούνται και οι 72 οροδείκτες, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι « επειδή λέγονται πολλά για το θέμα των θεωρήσεων της ΕΕ με την Τουρκία και ιδιαίτερα από κάποιους το θέμα αναγορεύεται από θέμα θεωρήσεων σε θέμα λύσης του Κυπριακού θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:
Καταρχήν, το 2012 η προηγούμενη Κυβέρνηση και ορθώς, συμμετείχε στη σύνταξη ενός οδικού χάρτη τον οποίον είχαν τα κράτη μέλη συμφωνήσει ως διαπραγματευτική εντολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δει το θέμα της απαλλαγής θεωρήσεων εισόδου στους Τούρκους υπηκόους. Η Κύπρος συμμετείχε στη σύνταξη αυτού του οδικού χάρτη, έκαμε εισηγήσεις για τη σύνταξη αυτού του οδικού χάρτη μεταξύ των οποίων η ανάγκη εφαρμογής όλων των οροδεικτών (benchmarks), χωρίς καμία διάκριση, που να ισχύει για όλα τα κράτη μέλη.
Η Κύπρος, επομένως, αυτή τη στιγμή που πολλά θέματα ανατράπηκαν εξαιτίας της ανάγκης αρκετών ευρωπαϊκών χωρών προεξαρχούσης της Γερμανίας στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού και λόγω της επιθυμίας να εξυπηρετήσουν την Τουρκία δια μιας απόφασης που να επιτρέπει την απαλλαγή των θεωρήσεων, έχει ένα γνώμονα: υπεύθυνα και σοβαρά να επιμείνει στην εφαρμογή των 72 οροδεικτών και την εκπληρώσει των προνοιών του οδικού χάρτη.
Ήδη η Κομισιόν σήμερα θα αναγγέλλει ότι 63 ή 64 οροδείκτες έχουν εκπληρωθεί και ότι 7 παραμένουν προς ολοκλήρωση. Τις προσεχείς εβδομάδες και ίσως τον προσεχή μήνα, η Κύπρος επιφυλάσσει την οποιαδήποτε στάση της επί του θέματος αυτού μέχρις ότου δει να εκπληρούνται και οι 72 οροδείκτες.
Είναι θετικό ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν θα τυγχάνουν διάκρισης έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών να επισκέπτονται την Τουρκία, αλλά η ελεύθερη διακίνηση πολιτών προϋποθέτει ότι ορισμένα θέματα ασφάλειας, εθνικής σημασίας για χώρες πρέπει επίσης να εκπληρούνται και αυτό προϋποθέτει εφαρμογή όλων των προνοιών, των οροδεικτών που αφορούν τα θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών, τη συνεργασία των αστυνομιών, τη συνεργασία της Europol με την αστυνομία της Τουρκίας και ούτως καθεξής».
Ο κ. Υπουργός τόνισε «τη σημασία των γνωστών και δημοσιοποιημένων προαπαιτούμενων, αλλά και πολλών άλλων που δεν είναι γνωστά αλλά είναι εξίσου σημαντικά για να μπορέσουν να εφαρμοστούν. Για αυτό εμείς θα περιμένουμε μέχρι να εκπληρωθούν όλοι για να μπορέσουμε να πάρουμε την απόφαση μας η οποία απόφαση δεν είναι απλώς ‘ναι ή όχι’. Υπάρχουν διάφορες προϋποθέσεις και το θέμα δεν θα αποφασιστεί με ομοφωνία παρά μόνο με ειδική πλειοψηφία, όπου και εκεί πάλι όσο πιο σοβαροί είμαστε τόσο πιο πολλά μπορούμε να επιτύχουμε ως προϋποθέσεις».
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιος μηχανισμός για τον περιορισμό Τούρκων υπηκόων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «υπάρχει μια πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας η οποία προδιέθεσε το Συμβούλιο για αυτή την πρόθεση της να εισάγει κάποιες τροπολογίες που θα προνοούν ένα είδος δικτύου ασφαλείας ότι αν, παραδείγματος χάριν, διαπιστωθεί ότι υπάρχει αδικαιολόγητη ροή Τούρκων υπηκόων σε μια χώρα ή αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός αιτητών ασύλου από αυτή τη χώρα, τότε θα μπορούν τα κράτη μέλη να αναστείλουν αυτόματα αυτή την ελευθερία για όσο διάστημα - σε συνεννόηση με την Επιτροπή – αυτό θα είναι αναγκαίο. Αυτά όμως είναι διεργασίες που θα ακολουθήσουν, δεν είναι του παρόντος».
Ερωτηθείς εάν ένα από τα προαπαιτούμενα είναι και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο κ. Υπουργός είπε “όχι, τα προαπαιτούμενα είναι οι υπηρεσίες. Δεν θα λύσουμε το Κυπριακό με τις θεωρήσεις, ούτε το θέμα της αναγνώρισης με τις θεωρήσεις. Ακούω εξωφρενικά πράγματα από πολιτικούς αρχηγούς, δεν ξέρω εάν οφείλεται στον προεκλογικό οίστρο, αλλά σίγουρα εμείς δεν πρόκειται να χάσουμε τη σοβαρότητα μας. Εμείς παραμένουμε πιστοί στις πρόνοιες του οδικού χάρτη και στους 72 οροδείκτες».
Κληθείς να αναφερθεί στους 7 οροδείκτες που δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τρείς δεν είναι απευθείας κυπριακού ενδιαφέροντος, αλλά είναι γενικού ενδιαφέροντος που συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι «παραδείγματος χάρη, είναι η κατοχή διαβατηρίου με βιομετρικά στοιχεία, δεύτερο είναι η διαφθορά, τρίτο είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος τα υπόλοιπα είναι θέματα που μας αφορούν άμεσα, η ανάγκη για πρόνοιες ασφάλειας της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομιών και της συνεργασίας με την Europol».
Πρόσθεσε ότι «έχουμε επίσης το θέμα της παρουσίας των εποίκων και υπάρχει μια γνωστή πολιτική της Τουρκίας που έχει πρόθεση την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου. Τα πράγματα δεν θα είναι ανεξέλεγκτα, τουλάχιστον στις ελεύθερες περιοχές».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:57

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.