Το Υπουργικό ενέκρινε την εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σχέδιο δράσης για εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε το Σεπτέμβριο του 2014 όπου μέσω της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Πλατφόρμας ‘Αριάδνη’ άρχισαν να παρέχονται 41 ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Σήμερα αυτό που έχει εγκριθεί, πρόσθεσε, είναι ακόμη 46 ηλεκτρονικές υπηρεσίες η παροχή των οποίων θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια. Οι 18 από αυτές θα παρέχονται εντός του 2016 ενώ οι υπόλοιπες 28 εντός του 2017.
Με το σχέδιο δράσης, σε ό,τι αφορά αυτές οι 46 νέες υπηρεσίες οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήματα, να πληροφορούνται για την πρόοδο των αιτημάτων τους για τις διαδικασίες που παρέχει η Δημόσια Υπηρεσία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και να διεξάγουν ηλεκτρονικές πληρωμές. Η επιλογή, είπε ο κ. Πετρίδης, έγινε με βάση τη χρησιμότητα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και κάποιες από αυτές τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι πολύ σημαντικές και θα οδηγήσουν και σε σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και στη αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, ειδικά αυτές που παρέχονται από το Τμήμα Φορολογίας και το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Αναμένεται επίσης, συνέχισε, ότι θα βοηθήσουν την Κύπρο να ανέβει στους διεθνείς δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας που αφορούν την επιχειρηματικότητα και το Digital Agenda Scoreboard της Επιτροπής στο οποίο η Κύπρος υστερεί.
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα παρέχονται 87 σημαντικές υπηρεσίες για την ‘Αριάδνη’ που αποτελούν και ένα μεγάλο βήμα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενώ  σταδιακά η ‘Αριάδνη’ θα γίνει η κύρια επαφή των πολιτών και των επιχειρήσεων με τη Δημόσια Υπηρεσία.
Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρο κάλεσε τους πολίτες να αρχίσουν να χρησιμοποιούν από τώρα την ‘Αριάδνη’ και να εγγραφούν διαδικτυακά στον ιστότοπο της με ταυτοποίηση των στοιχείων τους που γίνεται μόνο μια φορά. Εξήγησε ότι όταν ένας πολίτης θα καταθέτει τα στοιχεία του την ‘Αριάδνη’ δεν θα χρειάζεται να τα υποβάλει εκ νέου σε κάποια Υπηρεσία, αφού τα διάφορα Τμήματα θα πρέπει να αντλούν τα στοιχεία του πολίτη από το σύστημα αυτό και έτσι θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία του κοινού και η γραφειοκρατία.
Είπε ακόμη ότι όλες οι υπηρεσίες, και οι υφιστάμενες και αυτές που τροχοδρομούνται, θα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Σημείωσε ενδεικτικά ότι μερικές από τις υφιστάμενες υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά αφορούν «την έκδοση βεβαίωσης για επιδόματα σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, προσωπική θυρίδα για φύλαξη εγγράφων δικαιολογητικών, φορολογικά στοιχεία, εγγραφή φορολογουμένου για έμμεσους και άμεσους φόρους, ηλεκτρονική τιμολόγηση προς την Κυβέρνηση, αίτηση για χρωματισμένο πετρέλαιο και άλλα».
Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα προσβασιμότητας στο διαδίκτυο σε όλη την Κύπρο, ο Υφυπουργός είπε ότι «η προσβασιμότητα είναι αρκετά μεγάλη στην Κύπρο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα που αφορά το wifi ενδεχόμενα να το δούμε στο μέλλον».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:57

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.