Το Υπουργικό ενέκρινε την εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σχέδιο δράσης για εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε το Σεπτέμβριο του 2014 όπου μέσω της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Πλατφόρμας ‘Αριάδνη’ άρχισαν να παρέχονται 41 ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Σήμερα αυτό που έχει εγκριθεί, πρόσθεσε, είναι ακόμη 46 ηλεκτρονικές υπηρεσίες η παροχή των οποίων θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια. Οι 18 από αυτές θα παρέχονται εντός του 2016 ενώ οι υπόλοιπες 28 εντός του 2017.
Με το σχέδιο δράσης, σε ό,τι αφορά αυτές οι 46 νέες υπηρεσίες οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήματα, να πληροφορούνται για την πρόοδο των αιτημάτων τους για τις διαδικασίες που παρέχει η Δημόσια Υπηρεσία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και να διεξάγουν ηλεκτρονικές πληρωμές. Η επιλογή, είπε ο κ. Πετρίδης, έγινε με βάση τη χρησιμότητα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και κάποιες από αυτές τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι πολύ σημαντικές και θα οδηγήσουν και σε σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και στη αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, ειδικά αυτές που παρέχονται από το Τμήμα Φορολογίας και το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Αναμένεται επίσης, συνέχισε, ότι θα βοηθήσουν την Κύπρο να ανέβει στους διεθνείς δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας που αφορούν την επιχειρηματικότητα και το Digital Agenda Scoreboard της Επιτροπής στο οποίο η Κύπρος υστερεί.
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα παρέχονται 87 σημαντικές υπηρεσίες για την ‘Αριάδνη’ που αποτελούν και ένα μεγάλο βήμα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενώ  σταδιακά η ‘Αριάδνη’ θα γίνει η κύρια επαφή των πολιτών και των επιχειρήσεων με τη Δημόσια Υπηρεσία.
Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρο κάλεσε τους πολίτες να αρχίσουν να χρησιμοποιούν από τώρα την ‘Αριάδνη’ και να εγγραφούν διαδικτυακά στον ιστότοπο της με ταυτοποίηση των στοιχείων τους που γίνεται μόνο μια φορά. Εξήγησε ότι όταν ένας πολίτης θα καταθέτει τα στοιχεία του την ‘Αριάδνη’ δεν θα χρειάζεται να τα υποβάλει εκ νέου σε κάποια Υπηρεσία, αφού τα διάφορα Τμήματα θα πρέπει να αντλούν τα στοιχεία του πολίτη από το σύστημα αυτό και έτσι θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία του κοινού και η γραφειοκρατία.
Είπε ακόμη ότι όλες οι υπηρεσίες, και οι υφιστάμενες και αυτές που τροχοδρομούνται, θα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Σημείωσε ενδεικτικά ότι μερικές από τις υφιστάμενες υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά αφορούν «την έκδοση βεβαίωσης για επιδόματα σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, προσωπική θυρίδα για φύλαξη εγγράφων δικαιολογητικών, φορολογικά στοιχεία, εγγραφή φορολογουμένου για έμμεσους και άμεσους φόρους, ηλεκτρονική τιμολόγηση προς την Κυβέρνηση, αίτηση για χρωματισμένο πετρέλαιο και άλλα».
Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα προσβασιμότητας στο διαδίκτυο σε όλη την Κύπρο, ο Υφυπουργός είπε ότι «η προσβασιμότητα είναι αρκετά μεγάλη στην Κύπρο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα που αφορά το wifi ενδεχόμενα να το δούμε στο μέλλον».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:57

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Γαλλία: Το Παρίσι ζητά μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το μεταναστευτικό
21:45
Η ΕΕ αντικαθιστά τον μηχανισμό χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19 με νέο εργαλείο
21:35
Ιράν: Αισιόδοξος ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Ενρίκε Μόρα μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών στη Βιέννη
21:20
Ρωσία: Το ρωσικό φάρμακο κατά της λοίμωξης του κορονοϊού Mir-19 θα είναι αποτελεσματικό κατά του στελέχους Όμικρον
21:13
Θέματα πανδημίας και η νέα μετάλλαξη όμικρον συζητήθηκαν σε έκτακτη  συνάντηση των υπουργών Υγείας των G-7
21:08
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:Η νέα μετάλλαξη Ομικρον αποτελεί μεγάλη απειλή
21:06
Πυκνή ομίχλη που παρατηρείται  στις περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας επηρεάζει αρνητικά την ορατότητα για τους οδηγούς
21:04
Οριστική διακοπή στο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - ΟΜΟΝΟΙΑ λόγω πυκνής ομίχλης
20:43
Nέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο - 586 κρούσματα
20:30
Δύο ακόμα κρούσματα της Όμικρον στο Λονδίνο - Στα 11 τα περιστατικά στη Βρετανία
20:22
Στα 42.683 τα νέα κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο
20:06
Το ενδεχόμενο διπλού φονικού διερευνά η αστυνομία μετά την εξαφάνιση δύο γυναικών από τη Ρωσία
20:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand