Η ΚΔ θα αξιολογήσει την έκθεση της κομισιόν και θα τοποθετεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις φιλελευθεροποιήσεων θεωρήσεων με τρίτες χώρες, έτσι και με την Τουρκία, βασική προϋπόθεση αποτελεί η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων ως προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «με αφορμή τη δημοσιοποίηση της τρίτης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποτελεί αξιολόγηση της εφαρμογής από πλευράς Τουρκίας του Οδικού Χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους και επειδή γίνονται δηλώσεις, τοποθετήσεις και διεξάγεται διάλογος που ενδεχομένως να προκαλεί σύγχυση, κρίνεται σκόπιμη η επισήμανση των εξής:

1. Ο Οδικός Χάρτης για τη φιλελευθεροποίηση αποτελεί έγγραφο που εκπονεί η Επιτροπή και τυγχάνει της αποδοχής του Συμβουλίου. Περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια επί τεχνικών θεμάτων που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ασφάλεια εγγράφων, τη μετανάστευση και διαχείριση συνόρων, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εκπόνηση και υιοθέτηση του συγκεκριμένου εγγράφου για την Τουρκία έγινε το δεύτερο εξάμηνο του 2012, και η Κυπριακή Δημοκρατία είχε καταθέσει σειρά εισηγήσεων, πολλές από τις οποίες έγιναν αποδεκτές και ενίσχυσαν το περιεχόμενο του Οδικού Χάρτη με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ταυτόχρονα σημαντικό να επισημανθεί ότι ο Οδικός Χάρτης δεν αποτελεί πολιτικό έγγραφο, αλλά τεχνικό, ώστε να κατευθύνει την τρίτη χώρα στις αλλαγές στις οποίες πρέπει να προβεί και να προχωρήσει για να καταστεί δυνατή η φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων.

2. Ανάμεσα στους βασικούς όρους που τέθηκαν, και για τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία επέμεινε και συμπεριελήφθησαν στον Οδικό Χάρτη, ήταν η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής έναντι όλων των κρατών μελών, καθώς και η αποτελεσματική συνεργασία σε όλα τα θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων με όλα τα κράτη μέλη. Επιπλέον, η Κύπρος ζήτησε και περιλήφθηκε ως πρόνοια η ανάγκη για απάλειψη για όλα τα κράτη μέλη, χωρίς διακρίσεις, της απαίτησης για θεώρηση εισόδου για υπηκόους κρατών μελών της ΕΕ στην Τουρκία.

3. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις φιλελευθεροποιήσεων θεωρήσεων με τρίτες χώρες, έτσι και με την Τουρκία, βασική προϋπόθεση αποτελεί η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων ως προς όλα τα κράτη μέλη. Αφού εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προχωρήσουν στη συζήτηση της αναθεώρησης του σχετικού Κανονισμού 539/ 2001 ώστε να περιληφθεί η χώρα στον κατάλογο των τρίτων χωρών, οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση για θεώρηση.

4. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μελετήσει και θα αξιολογήσει το περιεχόμενο της νέας έκθεσης της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε σήμερα και θα τοποθετεί ανάλογα στις σχετικές συζητήσεις στο Συμβούλιο οι οποίες θα ακολουθήσουν».

Ερωτηθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «θα πρέπει να δούμε από τη μια στην ολότητά της την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας και από την άλλη να δούμε πώς αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση αξιολόγησης που αφορά την Τουρκία. Η περίοδος που διανύουμε είναι η αρχή αυτής της προσπάθειας, θα γίνουν αρκετές συζητήσεις σε επίπεδο αρμόδιων ομάδων εργασίας, σε επίπεδο Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, σε επίπεδο Υπουργών και αν προκύψει η ανάγκη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ταυτόχρονα, επειδή πρόκειται για νομοθετική πράξη, θα πρέπει και το Κοινοβούλιο να προχωρήσει στις δικές του διεργασίες, σε συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές, στην Ολομέλεια για να δούμε πού θα καταλήξει η όλη προσπάθεια. Επαναλαμβάνω ότι είναι προαπαιτούμενη η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων έναντι όλων των κρατών μελών για να προχωρήσει μια τέτοια απόφαση».

Ερωτηθείς ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στα κριτήρια τα οποία πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία ενσωματώθηκαν και πολιτικής φύσεως θέματα.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:57

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.