Η ΚΔ θα αξιολογήσει την έκθεση της κομισιόν και θα τοποθετεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις φιλελευθεροποιήσεων θεωρήσεων με τρίτες χώρες, έτσι και με την Τουρκία, βασική προϋπόθεση αποτελεί η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων ως προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «με αφορμή τη δημοσιοποίηση της τρίτης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποτελεί αξιολόγηση της εφαρμογής από πλευράς Τουρκίας του Οδικού Χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους και επειδή γίνονται δηλώσεις, τοποθετήσεις και διεξάγεται διάλογος που ενδεχομένως να προκαλεί σύγχυση, κρίνεται σκόπιμη η επισήμανση των εξής:

1. Ο Οδικός Χάρτης για τη φιλελευθεροποίηση αποτελεί έγγραφο που εκπονεί η Επιτροπή και τυγχάνει της αποδοχής του Συμβουλίου. Περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια επί τεχνικών θεμάτων που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ασφάλεια εγγράφων, τη μετανάστευση και διαχείριση συνόρων, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εκπόνηση και υιοθέτηση του συγκεκριμένου εγγράφου για την Τουρκία έγινε το δεύτερο εξάμηνο του 2012, και η Κυπριακή Δημοκρατία είχε καταθέσει σειρά εισηγήσεων, πολλές από τις οποίες έγιναν αποδεκτές και ενίσχυσαν το περιεχόμενο του Οδικού Χάρτη με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ταυτόχρονα σημαντικό να επισημανθεί ότι ο Οδικός Χάρτης δεν αποτελεί πολιτικό έγγραφο, αλλά τεχνικό, ώστε να κατευθύνει την τρίτη χώρα στις αλλαγές στις οποίες πρέπει να προβεί και να προχωρήσει για να καταστεί δυνατή η φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων.

2. Ανάμεσα στους βασικούς όρους που τέθηκαν, και για τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία επέμεινε και συμπεριελήφθησαν στον Οδικό Χάρτη, ήταν η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής έναντι όλων των κρατών μελών, καθώς και η αποτελεσματική συνεργασία σε όλα τα θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων με όλα τα κράτη μέλη. Επιπλέον, η Κύπρος ζήτησε και περιλήφθηκε ως πρόνοια η ανάγκη για απάλειψη για όλα τα κράτη μέλη, χωρίς διακρίσεις, της απαίτησης για θεώρηση εισόδου για υπηκόους κρατών μελών της ΕΕ στην Τουρκία.

3. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις φιλελευθεροποιήσεων θεωρήσεων με τρίτες χώρες, έτσι και με την Τουρκία, βασική προϋπόθεση αποτελεί η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων ως προς όλα τα κράτη μέλη. Αφού εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προχωρήσουν στη συζήτηση της αναθεώρησης του σχετικού Κανονισμού 539/ 2001 ώστε να περιληφθεί η χώρα στον κατάλογο των τρίτων χωρών, οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση για θεώρηση.

4. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μελετήσει και θα αξιολογήσει το περιεχόμενο της νέας έκθεσης της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε σήμερα και θα τοποθετεί ανάλογα στις σχετικές συζητήσεις στο Συμβούλιο οι οποίες θα ακολουθήσουν».

Ερωτηθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «θα πρέπει να δούμε από τη μια στην ολότητά της την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας και από την άλλη να δούμε πώς αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση αξιολόγησης που αφορά την Τουρκία. Η περίοδος που διανύουμε είναι η αρχή αυτής της προσπάθειας, θα γίνουν αρκετές συζητήσεις σε επίπεδο αρμόδιων ομάδων εργασίας, σε επίπεδο Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, σε επίπεδο Υπουργών και αν προκύψει η ανάγκη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ταυτόχρονα, επειδή πρόκειται για νομοθετική πράξη, θα πρέπει και το Κοινοβούλιο να προχωρήσει στις δικές του διεργασίες, σε συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές, στην Ολομέλεια για να δούμε πού θα καταλήξει η όλη προσπάθεια. Επαναλαμβάνω ότι είναι προαπαιτούμενη η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων έναντι όλων των κρατών μελών για να προχωρήσει μια τέτοια απόφαση».

Ερωτηθείς ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στα κριτήρια τα οποία πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία ενσωματώθηκαν και πολιτικής φύσεως θέματα.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:57

Τελευταιες Ειδησεις

06 Δεκεμβρίου
Σύλληψη Έλληνα αστυνομικού στον Έβρο από τους Τούρκους – Κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και υπουργείου Εξωτερικών
19:58
Ένας θάνατος και 706 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:52
Συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες-Παρουσίαση συμπερασμάτων 11ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης
19:39
Ινδονησία: Στους 22 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη ηφαιστείου
19:14
Θεόδωρος σε Κέρκεζ : "Αδελφική φιλία, καλή συνέχεια brate μου και εις το επανιδείν"
18:42
Δένδιας: Να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο
18:37
Κορονοϊός-Ελλάδα: 4.943 νέα κρούσματα, 714 διασωληνωμένοι, 116 νέοι θάνατοι
18:15
Θύρα 4: « Ασταμάτητος κατήφορος, στηρίζουμε παίκτες-προπονητή, η αιτία του κακού δεν προέρχεται από εκεί»
17:58
Υπουργείο Υγείας:Αύξηση στα κρούσματα σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από τις 27 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου
17:50
Ιαπωνία: Εκ βάθρων αλλαγή του αμυντικού δόγματος
17:39
Γερμανία: Οι Πράσινοι εγκρίνουν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση - Την Τετάρτη η εκλογή του Σολτς ως Καγκελάριου
17:26
Πέρασε με 100άρα από τη Λάρισα ο Ολυμπιακός, αγωνία για Φαλ
17:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand