Η έλλειψη ύπνου εγκυμονεί κινδύνους για την καρδιά

Βλάβες στην καρδιά μπορεί να επιφέρει η έλλειψη βραδινού ύπνου έστω και αν πρόκειται για κατάσταση που επικρατεί μόλις μια εβδομάδα.

Φινλανδοί ερευνητές, του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, αναφέρουν ότι οι ελάχιστες ώρες βραδινού ύπνου μπορεί να επιφέρουν βλάβες στην καρδιά, λόγω αύξησης της LDL (κακής) χοληστερόλης.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν ελάχιστες ώρες είχαν επίσης χαμηλότερη HDL (καλή) χοληστερόλη στο αίμα τους, συγκριτικά με όσους κοιμόντουσαν επαρκώς.
Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στο γεγονός ότι γονίδια τα οποία ρυθμίζουν την κυκλοφορία της χοληστερόλης στο σώμα είναι λιγότερο δραστήρια όταν στερηθούν τον ύπνο, εν αντιθέσει με την επαρκή νυχτερινή ξεκούραση.
Τα νέα ευρήματα εξηγούν εν μέρει γιατί όσοι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες το βράδυ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής νόσου.
Οι Φινλανδοί ερευνητές θέλησαν να δουν γιατί η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με περισσότερα καρδιακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Μελέτησαν, λοιπόν, την επίδραση της στέρησης ύπνου στο πώς τα γονίδια ρυθμίζουν την μεταφορά της χοληστερόλης στο σώμα, αλλά στα πραγματικά επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Η φινλανδική μελέτη απέδειξε ότι, μόλις μια εβδομάδα με ανεπάρκεια ύπνου είναι ικανή να εγείρει αλλαγές στην ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού και στον μεταβολισμό.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη
Πηγή: in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:57

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σήμερα στα Ιεροσόλυμα
07:06
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι της Λαττάκειας
06:32
CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία δεν είναι σαφείς
06:30
Ελεύθερος αφέθηκε ο 'Ελληνας αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές
06:16
06 Δεκεμβρίου
Σύνολο 9,926 εμβολιασμοί έγιναν τη Δευτέρα
21:28
Covid-19: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα
21:15
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη- Υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη
20:58
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία
20:50
Φον ντερ Λάιεν: Στόχος μας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022
20:30
Σύλληψη Έλληνα αστυνομικού στον Έβρο από τους Τούρκους – Κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και υπουργείου Εξωτερικών
19:58
Ένας θάνατος και 706 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:52
Συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες-Παρουσίαση συμπερασμάτων 11ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης
19:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand