Τοποθετήσεις των κομμάτων για το θέμα της κατάργησης της τουρκικής βίζας

ΔΗΣΥ
Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τα κυπριακά διαβατήρια, δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Σχολιάζοντας πληροφορίες περί μή υλοποίησης όλων των κριτηρίων για τη συμφωνία με τις θεωρήσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως πρέπει να υπάρχει υπομονή μέχρι την αυριανή παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν. Ωστόσο, τόνισε ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να έχει απαίτηση ο Τούρκος υπήκοος να μπορεί με τη συμφωνία να πηγαίνει παντού στην Ευρώπη, αλλά ο Κύπριος να περνά από διαδικασίες μή αναγνώρισης για να εισέλθει στην Τουρκία.
 Πάντως, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισήμανε πως πολλές φορές υπήρξε το φαινόμενο στο παρελθόν η Ευρώπη να κρύβεται πίσω από την Κύπρο, στη διαχείριση θεμάτων της Τουρκίας.
 Αναφορικά με επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για χειρισμούς της κυβέρνησης, ο κύριος Νεοφύτου δήλωσε πως τόσο το κόμμα όσο και η κυβέρνηση θα δώσουν τη μάχη και μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο επίσης θα πρέπει να ψηφίσει για τη συμφωνία για τις θεωρήσεις της Τουρκίας.
 Συνέστησε στα κόμματα της αντιπολίτευσης αντί να κάνουν μαθήματα πατριωτισμού στο εσωτερικό, όπως είπε, να προσπαθήσουν να πείσουν για το θέμα τις ομάδες που στηρίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο.
 Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, συμπλήρωσε, είναι το μόνο που έχει ξεκάθαρη θέση για την τουρκική ενταξιακή πορέια χωρίς να συμφωνεί με προδεσμεύσεις.
ΑΚΕΛ
Οταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξαγόταν συζήτηση για το προσφυγικό και επιχειρείτο να βρεθεί μιά συμφωνία με την Τουρκία, η Κυβέρνηση θριαμβολόγησε με το αποτέλεσμα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.
 Από τότε, είπε ο Αντρος Κυπριανού,  είχαμε προειδοποιήσει διατυπώνοντας ανησυχίες.
 Το ΑΚΕΛ πρόσθεσε, είχε πεί ότι πετύχαμε να μην χάσουμε σε εκείνη τη φάση αλλά προειδοποιούσαμε ότι οι πιέσεις θα επανέλθουν, θέτοντας μάλιστα ως χρονικό ορόσημο τον προσεχή Ιούνιο.
 Ο Ιούνιος, ανέφερε, έρχεται και οι πιέσεις έχουν αρχίσει ενωρίτερα και είναι πολύ πιο έντονες.
 Ο κύριος Κυπριανού επισήμανε ότι έχουν τεθεί 72 προϋποθέσεις για να παραχωρηθεί η Βίζα στους Τούρκους υπηκόους, προσθέτοντας ότι μιά από αυτές είναι και η αναγνώριση των κυπριακών διαβατηρίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, που ουσιαστικά σημαίνει αναγνώριση της κυπριακής Δημοκρατίας.
 Ο Αντρος Κυπριανού πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να στέλνει αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και βέβαια να αντέξει όλες τις πιθανές πιέσεις που θα ασκηθούν.
 Η ξεκάθαρη θέση του ΑΚΕΛ και η απαίτησή του από την Κυβέρνηση, ανέφερε, είναι να στέλνουμε συνεχώς το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τίποτε λιγότερο από εκείνο που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής.
 Εάν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε, κατέληξε, δεν πρέπει να υποχωρήσουμε.
ΔΗΚΟ
Η επικείμενη απόφαση-εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την προνομιακή θεώρηση βίζας και την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων υπηκόων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι προκλητική και παντελώς λανθασμένη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
Δηλαδή, είπε, με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας λέει πως ενώ εμείς οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούμε να διακινούμαστε ελεύθερα στην πατρίδα μας λόγω της τουρκικής κατοχής, τα 70 εκατομμύρια των Τούρκων θα μπορούν να μπαίνουν στη χώρα μας ελεύθερα.
 Ο κύριος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι προκύπτουν ερωτήματα και από τη στάση της  Κυβέρνησης Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ στο θέμα, όπως:Ποιά είναι τα 72 κριτήρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τα οποία έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, γιατί δεν συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, αν η ελεύθερη διακίνηση των Ελληνοκυπρίων στην ίδια τους τη χώρα είναι μέσα σε αυτά, όπως και το  δικαίωμα περιουσίας και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
 Διερωτάται επίσης Κύπριος Επίτροπος συμφωνεί με τη θέση της Κομισιόν ότι η Τουρκία έχει συμμορφωθεί και αν η Κυβέρνηση συμφωνεί μαζί του.
Το ΔΗΚΟ, κατέληξε ο κύριος Παπαδόπουλος, καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη  να εγκαταλείψει τις προεκλογικές σκοπιμότητες και να συγκαλέσει αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση αυτών  των επικίνδυνων εξελίξεων.
ΕΔΕΚ
Ο πρόεδρος της Εδεκ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι η  θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την κατάργηση της θεώρησης βίζας για Τούρκους υπηκόους από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.
 Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι θα παραμείνει σταθερή μέχρι τέλους και παρά τις πιέσεις που ότι θα της ασκηθούν.
 Ο κύριος Σιζόπουλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει με σταθερότητα να απαιτήσει από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης αλλά και τις υπόλοιπες χώρες- μέλη να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για να αποσύρει το έγγραφο του Ιουνίου του 2014 που χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2005 έναντι των Βρυξελλών και αφορούν την Κύπρο.
Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, η Λευκωσία θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είτε μόνη, είτε και με άλλες χώρες θα παρεμποδίσει τη συνέχιση της διαδικασίας αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και της ενταξιακής-της πορείας.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Οι εξελίξεις έχουν προλάβει την Κυβέρνηση Αναστασιάδη δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
Δυστυχώς, είπε, η Κυβέρνηση Αναστασίαδη παρακολουθεί με δεμένα χέρια τις εξελίξεις για το σχέδιο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα καταργήσει τη βίζα στους Τούρκους πολίτες.
Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, πρόσθεσε, το μόνο που κάνουν είναι να μην μας καθησυχάζουν.
Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει αμέσως  Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή Εθνικό Συμβούλιο, για  συντονισμό και ανάληψη δράσης έναντι των τουρκικών και των ευρωπαϊκών σχεδίων που επηρεάζουν την Κύπρο.
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Την ώρα που η Τουρκία επιμένει στις συνομιλίες σε στέρηση δικαιώματος ιδιοκτησίας από τους πρόσφυγες, οδηγώντας έτσι το διάλογο σε στασιμότητα αν όχι σε αδιέξοδο, η Κομισιόν επιχειρεί να καταργήσει τη θεώρηση βίζας για υπηκόους της, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Στυλιανού.
 Πρόσθεσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία η Κομισιόν υπό την καθοδήγηση είτε της Μεγάλης  Βρετανίας είτε της Γερμανίας αυτή τη φορά, προχωρεί σε ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η  κατάργηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες περνά μόνο μέσα από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.
Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι η απόφαση απαιτεί ειδική πλειοψηφία, αφού αποτελεί συναπόφαση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποχωρήσει από τη θέση ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Εξέφρασε την ελπίδα η Κυβέρνηση, να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος και του γεγονότος ότι τυχόν παραγνώρισή της από την Κομισιόν οδηγεί σε καθιέρωση της  τουρκικής θέσης περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και να λάβει έστω και τώρα όλα τα απαραίτητα νομικά και πολιτικά μέτρα προς αποτροπή αυτής της εξέλιξης.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:58

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Κυριακίδου: Χρειαζόμαστε περισσότερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου των γυναικών
21:22
ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ για την αδειοδότηση του τεμαχίου 5
20:54
Δεύτερη ημέρα με πάνω από 50 χιλιάδες κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο - Αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον
20:36
Ένας θάνατος και 594 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ξεπέρασαν το €1 δις τα έσοδα από τον τουρισμό το ενιάμηνο
20:13
Στη δημοσιότητα το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα
19:59
Ο Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά
19:36
Βέλγιο: Δεν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19
19:17
Συνέχισε την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
18:46
Ελλάδα: Η τρίτη δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις
18:28
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα Φραγκίσκου
18:26
Γερμανός υπ. Υγείας: "Βοηθήστε να αποφύγουμε περισσότερο πόνο" - "Θλιβερή κορύφωση" της κατάστασης στις ΜΕΘ τα Χριστούγεννα
18:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand