Για εκεχειρία και στο Χαλέπι εντός ωρών ελπίζουν Λαβρόφ - ντε Μιστούρα

Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να αρχίσουν εκ νέου αν επεκταθεί η ευάλωτη εκεχειρία στην πόλη Χαλέπι, κάτι που ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανακοινωθεί εντός ωρών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.
Ο Ιταλο-Σουηδός διπλωμάτης ανέφερε ότι εκτιμά πως υπάρχει η πιθανότητα να ανακηρυχθεί εκ νέου κατάπαυση του πυρός, η οποία προς το παρόν έχει παραβιαστεί μετά από έντονες μάχες στην πόλη Χαλέπι, ενισχύοντας την και επεκτείνοντας την μέσω τοπικών εκεχειριών.
«Έχω την αίσθηση και την ελπίδα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην κήρυξη της και πάλι», είπε αναφερόμενος στην μερική εκεχειρία που είχε κηρυχθεί μετά από διαμεσολάβηση της Ρωσίας και των ΗΠΑ πριν από περίπου δύο μήνες.
«Ελπίζουμε όλοι ότι .. σε λίγες ώρες θα μπορέσουμε να κηρύξουμε εκ νέου τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Αν μπορέσουμε να το κάνουμε θα βρεθούμε και πάλι στο σωστό δρόμο», πρόσθεσε, μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου μέσω διερμηνέα από τα Αγγλικά στα Ρωσικά.
«Η διαδικασία της συμφωνίας μιας εκεχειρίας στο Αλέπο ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ στρατιωτικού προσωπικού Ρωσίας και ΗΠΑ», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «βραχυπρόθεσμα, ακόμη και εντός των επόμενων ωρών, θα γίνει εφικτό να ανακοινωθεί μια τέτοια απόφαση».
Ένα κοινό σύστημα παρακολούθησης της εκεχειρίας ΗΠΑ – Ρωσίας, που απαρτίζεται από αξιωματικούς και των δύο χωρών συστήνεται επίσης στη Γενεύη, κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη παρακολούθηση των εξελίξεων επί του εδάφους, πρόσθεσε.
«Ο Μάιος θα είναι ένας σημαντικός μήνας για την Συρία», σημείωσε ο κ. ντε Μιστούρα. Αν, πρόσθεσε, «όπως όλοι ελπίζουμε υπάρξει καθοριστική επιβεβαίωση ότι ακόμη και το Αλέπο θα επιστρέψει εντός πλαισίου εκεχειρίας, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι θα αρχίσουμε εκ νέου (ειρηνευτικές) συνομιλίες την ίδια ώρα».
Η αισιοδοξία του απεσταλμένου του ΟΗΕ ωστόσο βρίσκεται σε αντίθεση με την κατάσταση επί του εδάφους όπου  υπάρχουν αναφορές ότι ρουκέτες των ανταρτών χτύπησαν νοσοκομείο σε περιοχή της πόλης που βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:58

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.