"Χωρίς το ΔΝΤ, δεν προχωράμε με ελληνικό πρόγραμμα"

Πολύτιμο εταίρο, χωρίς τον οποίο οι Ευρωπαίοι θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν με το ελληνικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε δηλώσεις προσερχόμενος στη συνεδρία του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το ΔΝΤ "κάνει μια πολύ ακριβή καταγραφή του τι συμβαίνει με το ελληνικό πρόγραμμα, αυτό πιστεύουν τα κράτη-μέλη". Ταυτόχρονα, απέκλεισε τα σενάρια να μη βρεθεί λύση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά τις διαφωνίες για το χρέος.
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ σημείωσε με έμφαση ότι "βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να λύσουμε αυτές τις διαφορές και να βρούμε μια λύση". Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα θα γίνει ένα βήμα για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης, μετά την ακρόαση των ευρημάτων της Τρόικας επί της ελληνικής αξιολόγησης και υπό την προϋπόθεση της τήρησης των προαπαιτουμένων.
Σε σχέση με αυτό καθεαυτό το ζήτημα του χρέους, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ είπε ότι το ζήτημα είναι πολυδιάστατο, πως υπάρχουν πολλές παράμετροι οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθούν και πως το σημαντικότερο σημείο είναι "να είναι σε θέση το ελληνικό δημόσιο να αποπληρώνει τις λήξεις των δανείων του", υποσχόμενος ότι οι Υπουργοί Οικονομικών των "19" του Γιούρογκρουπ θα εξετάσουν λεπτομερώς το ζήτημα.
Νωρίτερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάριο Μπούτι, συμμετείχαν σε ειδική προγραμματισμένη διάσκεψη για το μέλλον της ζώνης του ευρώ, η οποία δε σχετίζεται με το ελληνικό ζήτημα.

Ανταπόκριση: Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:39

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand