ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να παραδεχθεί το έγκλημα απέναντι στους Έλληνες του Πόντου

Η Τουρκία θα πρέπει να παραδεχθεί το μεγάλο έγκλημα που έκανε απέναντι στους Έλληνες του Πόντου την περίοδο 1914-1923, να εκφράσει την ανάγκη συγχώρεσης και συγνώμης, όπως κάνει κάθε λαός που παραδέχεται τα εγκλήματα του, για να υπάρξει κάθαρση ψυχής και να μπορέσει να χαραχτεί το μέλλον με περισσότερη γαλήνη και αισιοδοξία, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε ομιλία του μετά την τέλεση των αποκαλυπτηρίων μνημείου εις μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, στο Γέρι, με την ευκαιρία της σημερινής μέρας που είναι αφιερωμένη στους γενοκτονηθέντες Έλληνες του Πόντου ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της μνήμης, αλλά και στην “ανάγκη δικαίωσης και αποκατάστασης αυτής της μνήμης για όσους (Έλληνες του Πόντου) χάθηκαν τόσο άδικα σε εκείνη την σκοτεινή περίοδο της ιστορίας μαζί με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, δηλαδή με όλους τους χριστιανούς, και μάλιστα τώρα σε μια περίοδο που ξαναβλέπουμε να ξαναγεννιέται η κακία και το μίσος με τη θέση όσων μιλούν για αλλόπιστους”.
“Εκείνο που χρειάζεται και που δεν έγινε ποτέ και που θα βάλει και τις ψυχές να αναπαυθούν αλλά και τους απογόνους να νιώσουν τη δικαίωση είναι η τόλμη που θα πρέπει να αποκτήσουν όσοι είναι σήμερα διάδοχοι εκείνων που διέπραξαν τις γενοκτονίες, να παραδεχθούν απέναντι στην ιστορία αυτό το μεγάλο έγκλημα, να εκφράσουν την ανάγκη συγχώρεσης και συγνώμης, όπως κάνει κάθε λαός για να υπάρξει κάθαρση ψυχής και να μπορέσει να χαραχτεί το μέλλον με περισσότερη γαλήνη και αισιοδοξία”, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.
Ενόσω αυτό δεν γίνεται παραδεκτό, η πίκρα συνεχίζεται, υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως ποτέ δεν κατάλαβε “τι τόσο δύσκολο ήταν, όταν οι Γερμανοί από τις πράξεις των Ναζί παραδέχθηκαν, όταν τόσοι λαοί στην ιστορία παραδέχθηκαν και αλλησυγχωρέθηκαν”.

“Τι είναι εκείνο που κρατά την Τουρκία από του να παραδεχθεί, τη στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος, κοινοβούλια, διεθνώς, εκφράζουν την καταδίκη;”, διερωτήθηκε ο κ. Κασουλίδης.
Η ψυχική κάθαρση μόνο έτσι μπορεί να προέλθει, πρόσθεσε.
Τέλος, κ. Κασουλίδης συνεχάρη το Δήμο Γερίου που φιλοξενεί το μνημείο και ευχήθηκε όπως το μνημείο είναι ο φάρος της μνήμης και της συνέχισης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:49

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για το Αφγανιστάν στη Μόσχα
08:18
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας υπέρ της κατάργησης της νομικής ασυλίας του μονάρχη
08:15
Καταγγέλθηκαν 17 πολίτες και τέσσερα υποστατικά για παραβιάσεις των μέτρων κατά του COVID
07:29
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες
07:26
Δέκα Πρέσβεις κληθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ λόγω Καβαλά
06:50
Μειώνονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές
06:49
Σήμερα στην Αθήνα η 9η σύνοδος κορυφής των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
06:28
Νιγηρία: Τουλάχιστον 43 νεκροί από επίθεση ενόπλων
06:25
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο άγνωστου τύπου
06:24
18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Aίγυπτος: Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους φιλάθλους και σε μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους
21:32
Πλησίασαν τις 50 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
21:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand