Οι αντιδράσεις κομμάτων στην κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Δηλώσεις και τοποθετήσεις για την συμπλήρωση ενός χρόνου συνομιλιών και επί της κοινής δήλωσης των δύο ηγετών έκαναν αρχηγοί κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτηρίζει θετική πρωτοβουλία την κοινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μουσταφά Ακιντζί. Σημειώνει ότι επαναβεβαιώνει την επιθυμία των δύο ηγετών να συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά για επίτευξη του κοινού στόχου, ο οποίος δεν είναι άλλος από την επανένωση της Κύπρου. Ο κύριος Νεοφύτου εξέφρασε τη στήριξη του κόμματός του στη δύσκολη προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη. Επανέλαβε δε ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος εξαρτάται ξεκάθαρα από την πολιτική βούληση της Τουρκίας. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας μέσα στους επόμενους μήνες φτάνει η Άγκυρα να δεχθεί μια λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, στις ευρωπαϊκές αρχές, χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις και μια σωστή εδαφική αναπροσαρμογή με διασφάλιση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών.

Προς τη σωστή κατεύθυνση στρέφεται η κοινή δήλωση των δυο ηγετών, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος υπέδειξε ότι το ζητούμενο είναι, αυτά που αναφέρονται, να πάρουν σάρκα και οστά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι "ευχή μας είναι να κατανοήσει η τουρκική πλευρά ότι εάν δεν ικανοποιηθούν βασικές ανησυχίες της ε/κ πλευράς, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία" και πρόσθεσε ότι "από τη δική μας πλευρά, εμείς είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της τ/κ κοινότητας, βασιζόμενοι όμως πάντοτε στις αρχές που έχουν συμφωνηθεί αναφορικά με τη λύση στο Κυπριακό".
 Εξάλλου σε γραπτή δήλωση που ανέγνωσε, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως, όταν ορισμένοι μιλούν για "ΔΗΣΑΚΕΛ" απλώς παραπλανούν το λαό, αφού όπως είπε, "ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολούθησε πρώτα τη δική τους πολιτική, της λεγόμενης σκληρής γραμμής και της απόρριψης στα λόγια και στην πράξη".
 "Όταν επιτέλους ο ΠτΔ αποφάσισε να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να αξιοποιήσει τις συγκλίσεις, σημειώθηκε επιτέλους πρόοδος", δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και ανέφερε ότι, η σημερινή συγκυρία για λύση του Κυπριακού εξακολουθεί να υπάρχει, γιατί έχει να κάνει με συμφέροντα τόσο της ΕΕ όσο και της ίδιας της Τουρκίας.
 Ωστόσο, συνέχισε, τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα με τη νέα λεγόμενη "κυβέρνηση" στα κατεχόμενα, την απομάκρυνση Νταβούτογλου και άλλα, "αποδεικνύουν πόσο ορθή είναι η θέση του ΑΚΕΛ ότι οι συγκυρίες έρχονται και παρέρχονται και πρέπει να αξιοποιούνται, γιατί ποτέ δεν ξέρει κανείς αν και πότε θα έλθει η επόμενη".
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη θέση ότι οι μήνες που ακολουθούν θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την τύχη της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας και ανέφερε ότι το κόμμα του υποστήριξε από την πρώτη στιγμή τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και "δεν πρόκειται να πάρουμε τον τόπο στο λαιμό μας, όπως έπραξα ο ΔΗΣΥ και τα υπόλοιπα κόμματα επί διακυβέρνησης Χριστόφια, γιατί εμείς δεν λειτουργούμε ούτε εκδικητικά, ούτε καιροσκοπικά". Στηρίζουμε τις συνομιλίες, χωρίς βέβαια να δίνουμε λευκή επιταγή και κανένας δεν πρέπει να θεωρεί το ΑΚΕΛ δεδομένο, είπε και πρόσθεσε ότι "είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να χτίσει και να εγγυηθεί την προοπτική του λαού μας, την προοπτική της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας".

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος  κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι επαναφέρει σταδιακά τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και φοβάται να το πει στο λαό. Ο κύριος Παπαδόπουλος ζήτησε σύγκληση, αμέσως, του Εθνικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι το ΔΗΚΟ δεν θέλει ανακοινώσεις με την ευκαιρία της επετείου των συνομιλιών, αλλά ουσία σε ό,τι αφορά το κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Εδέκ Μαρίνος Σιζόπουλους αναφέρει ότι η κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη  Ακιντζί η οποία αναφέρεται ότι προσπάθεια είναι εντός του 2016 να υπάρχει κατάληξη σε συμφωνία, δικαιώνει απόλυτα τη θέση της ΕΔΕΚ να προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση των πολιτών για τα όσα έχουν μέχρι στιγμής συνομολογηθεί ως συμφωνίες και συγκλήσεις ώστε να αποφευχθεί ο αιφνιδιασμός της τελευταίας στιγμής. Επιπρόσθετα καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει: « Αφού υπάρχει "ουσιώδης πρόοδος" στη διαδικασία των συνομιλιών, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους πολίτες στα όσα μέχρι στιγμής παραχωρήσαμε ως οφέλη προς την τ/κ και την τουρκική πλευρά, αλλά και ποια ήσαν τα ανταλλάγματα που λάβαμε στο πλαίσιο της διαδικασίας πάρε-δώσε που ακολουθείται;»

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, έκαμε λόγο για ακόμη μια δήλωση η οποία αποτελεί ευχολόγιο. Εάν, είπε, πραγματικά υπήρχε καλή θέληση από τουρκικής πλευράς θα είχαν γίνει κάποιες κινήσεις, όπως η απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η εφαρμογή της συμφωνίας για την Καρπασία.
 Δεν μπορούμε, είπε η κυρία Θεοχάρους, να στηριζόμαστε σε ευχολόγια για καλή θέλη από τουρκικής πλευράς, τονίζοντας ότι σημασία είναι να γίνουν συγκροτημένα βήματα, ώστε η λύση να είναι βιώσιμη και στοιχειωδώς δίκαιη.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι στόχος της κοινής δήλωσης είναι η διατήρηση του καλού κλίματος στις συνομιλίες. Όμως, πρόσθεσε, υπάρχει λόγος γιατί οι συνομιλίες δεν οδηγούνται σε θετικό αποτέλεσμα και αυτός είναι η τουρκική αδιαλλαξία.  Ο κύριος Λιλλήκας δήλωσε ότι αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταθέσει ενώπιον του λαού τις πραγματικές αιτίες της μη λύσης αλλά και των πραγματικών στόχων τους οποίους επιδιώκει η τουρκική πλευρά μέσα από τις προτάσεις τις οποίες βάζει στο τραπέζι του διαλόγου.  Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, πρόσθεσε, ότι δεν εξυπηρετεί την επίλυση του Κυπριακού, το να κρύβει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τα πραγματικά προβλήματα και την τουρκική αδιαλλαξία, κάτω από το χαλί.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:49

Τελευταιες Ειδησεις

25 Οκτωβρίου
Πώς η Πορτογαλία έκανε τον κορoνοϊό ενδημικό-Τα ποσοστά εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα
19:16
Σε δύο δείγματα από 279 εντοπίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα+
18:46
Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών αξιωματούχων του Σουδάν
18:16
Ελλάδα-κορονοϊός:3.937 νέα κρούσματα, 354 διασωληνωμένοι, 54 νέοι θάνατοι
18:01
Ασθενής σεισμική δόνηση με επίκεντρο κοντά στην Αθήνα
17:53
Ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% και χρέους στο 100% του ΑΕΠ, προτείνει ο ESM
17:43
Ισπανία – Νεκρό παιδί πάνω σε πλεούμενο με μετανάστες
17:23
Στάνο: Θεωρούμε σοβαρό το ζήτημα με τους 10 πρέσβεις στην Τουρκία-Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις
17:12
Έκκληση προς όλους να συμβάλουν στο σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο του Ραδιομαραθωνίου, απηύθυνε η Πρώτη Κυρία
16:58
Διμερή συμφωνία-πλαίσιο υπέγραψαν στο Foreign Office οι Υπ. Εξωτερικών Ελλάδας και Ην. Βασιλείου
16:34
Σε λειτουργία το σύστημα διαπραγμάτευσης στο ΧΑΚ
16:18
Πέραν των 490 παραβάσεων ανίχνευσε μέχρι τις 11 το πρωί το σύστημα φωτοεπισήμανσης
16:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand