Εκπρόσωπος: Καμιά απάντηση από τον Γιούγκερ

 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσπωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απαντήσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ  στην επιστολή που του απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με το θέμα της φιλελευθεροποίησης θεώρησης διαβατηρίων σε Τούρκους υπηκόους.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ  στο περιθώριο του Παγκύπριου Μνημοσύνου των Ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59, στην περιοχή Πελενδρίου - Κάτω Αμιάντου ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ήταν μια επιστολή με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την πρώτη ανάγνωση της αξιολόγησης από πλευράς της Επιτροπής και μπορώ να αναφέρω ότι παρόμοια επιστολή έχει αποσταλεί στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς. Πρόκειται εξάλλου για θέμα συναπόφασης του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεώρησε αναγκαίο να γνωρίζουν ξεκάθαρα τις θέσεις του».
Σε ερώτηση τι ζητεί η Δημοκρατία με την επιστολή του Προέδρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «με την επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει το σκηνικό σε σχέση με τα 72 κριτήρια. Ότι από τη μια η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τα συγκεκριμένα κριτήρια, την ίδια στιγμή υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις και πως προκύπτουν μέσα και από τον Οδικό Χάρτη και για την Κυπριακή Δημοκρατία, και θα πρέπει και αυτές οι υποχρεώσεις να εκπληρωθούν.
Είναι ένα σημαντικότατο θέμα για την Κυπριακή Δημοκρατία και σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος έκρινε ότι πρέπει οι θέσεις μας να είναι ξεκάθαρες από την πρώτη στιγμή μετά την πρώτη ανάγνωση της Επιτροπής – αντιλαμβάνεστε ότι έπρεπε να δούμε την αξιολόγηση.
Έχουν την ίδια στιγμή ξεκινήσει και οι συζητήσεις σε επίπεδο Συμβουλίου, σε επίπεδο Ομάδων Εργασίας και οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοψίζονται στο πλαίσιο της επιστολής του Προέδρου».
Ερωτηθείς αν στην επιστολή τέθηκε το ότι η Κύπρος δεν θα συγκατανεύσει αν δεν εκπληρωθούν τα κριτήρια, ο Εκπρόσωπος απάντησε «σίγουρα. Είναι ξεκάθαρες οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παρόλο που δεν πρόκειται για θέμα που απαιτεί ομοφωνία, απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία, η τελική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνον από την υλοποίηση όλων των υποχρεώσεων της Τουρκίας που, εξάλλου – και εδώ είναι η σημαντική πτυχή – είναι και μια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι για αυτό το λόγο που δεν έχει ξεκινήσει εξάλλου η συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Αναφερόμενος στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών είπε ότι αυτή εκδόθηκε μετά τη σύμφωνη γνώμη και των δύο τόσο για την έκδοση της όσο και για το περιεχόμενο της που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια που γίνεται τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε στο ΡΙΚ ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι μια προσπάθεια που, ναι, οδήγησε τα πράγματα στο να υπάρξει πρόοδος σε σημαντικά κεφάλαια του Κυπριακού, ενώ την ίδια στιγμή αναγνωρίζει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκφράζεται η ελπίδα, αν θέλετε η αισιοδοξία ή περισσότερο η διάθεση, να εργαστούμε έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να επιτευχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού.

27 Μαίου η επόμενη συνάντηση

Ερωτηθείς είπε ότι η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα γίνει στις 27 Μαΐου, προσθέτοντας ότι «μέχρι τότε θα γίνονται οι συναντήσεις των διαπραγματευτών τρεις με τέσσερεις φορές τη βδομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητούνται θέματα που άπτονται των τεσσάρων κεφαλαίων που συζητούνται μέχρι στιγμής, δηλαδή η ΕΕ, η Οικονομία, το περιουσιακό και η διακυβέρνηση.
Είναι σημαντικότατα κεφάλαια, θέλω να πω, διότι έχει γίνει και κριτική χθες στην Κυβέρνηση ότι τα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού δήθεν δεν είναι σημαντικά, ότι είναι κεφάλαια στα οποία έχουμε να δώσουμε. Σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Για παράδειγμα, μιλάμε για συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κεφάλαιο της διακυβέρνησης άπτεται αυτής της πολύ σημαντικής πτυχής. Την ίδια στιγμή και το περιουσιακό.
Εν πάση περιπτώσει για μας όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού είναι σημαντικά και θα δούμε μέχρι τη συνάντηση των δύο ηγετών στις 27 Μαΐου πώς διαμορφώνεται το σκηνικό και αναλόγως οι δύο ηγέτες θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία».

 Εμπλοκή της κυβέρνησης στην προεκλογική εκστρατεία

Κληθείς εξάλλου να απαντήσει  για το πώς απαντά η Κυβέρνηση στις επικρίσεις κομμάτων ότι η Κυβέρνηση έχει εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών, ανακοινώνοντας μέτρα που θα μπορούσαν να ανακοινωθούν μετά τις εκλογές,  ο Εκπρόσωπος ότι «ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών τις ερχόμενης Κυριακής, κάποιοι, ασκώντας σχεδόν καθημερινά αβασάνιστη και ατεκμηρίωτη κριτική προς την Κυβέρνηση θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν ψηφοφόρους. Έχω την πεποίθηση ότι αυτή η τακτική δεν φέρνει αποτελέσματα, αλλά, αντίθετα, απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον κόσμο από την πολιτική ζωή του τόπου.
Ο κόσμος, η κυπριακή κοινωνία, ο κυπριακός λαός γνωρίζει πολύ καλύτερα, είναι πολύ πιο μπροστά από όσους ασχολούνται – με εμάς δηλαδή – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τη δημόσια ζωή του τόπου. Γνωρίζουν ποια ήταν η κατάσταση πραγμάτων το Μάρτιο του 2013 την οποίαν κλήθηκε να αντιμετωπίσει η παρούσα διακυβέρνηση και γνωρίζουν ποια είναι η σημερινή κατάσταση πραγμάτων η οποία στο τέλος της μέρας είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, της συνετούς πολιτικής της Κυβέρνησης σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, των κοινωνικών εταίρων και πάνω από όλα του κυπριακού λαού ο οποίος με τις θυσίες του, την υπομονή και την επιμονή του μας έχει οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Η προσπάθεια δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, συνεχίζεται.
Θέλω να θυμίσω ότι την ερχόμενη Κυριακή δεν έχουμε Προεδρικές Εκλογές έχουμε Βουλευτικές Εκλογές και η Κυβέρνηση συνεχίζει καθημερινά να ασκεί τα καθήκοντα της».

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: ΓΤΠ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:49

Τελευταιες Ειδησεις

20 Οκτωβρίου
Αποχωρεί από την Μπούντεσμπανκ ο Γενς Βάιντμαν μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας
14:15
Δεν ήταν στην ατζέντα Sharma ο διορισμός απεσταλμένου ΗΕ, έδωσε περαιτέρω επεξηγήσεις για βρετανικές ιδέες
14:07
Ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα εκφράζει ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό νεογνών στη ΜΕΝΝ του Μακάρειου
13:43
Ιρακινός υπ. Πετρελαίου: Το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι
13:35
Πρεμιέρα έκανε το βραβευμένο θεατρικό έργο “Το Ρόδο της Δαμασκού”
13:32
Στις 27 Οκτωβρίου η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής θα συζητήσει το θέμα των «Πανδώρα Πέιπερ»
13:13
Υπογράφηκε η σύμβαση για το νέο κτίριο διοίκησης της Προεδρίας
13:10
Λεμεσός: Κλάπηκαν δεκάδες χιλιάδες σφαίρες και φυσίγγια κυνηγετικού όπλου
13:10
Κυρ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ιταλία ζητούν κοινή αγορά φυσικού αερίου από την EE
12:56
Ποσοστό 3,5% μεταξύ των 2.500 νέων δικηγόρων δέχθηκε σωματική βία ή απειλή
12:53
Σημαντικές αναμετρήσεις στο αποψινό πρόγραμμα του τσάμπιονς λιγκ
12:49
Σπουδαίες νίκες για Λίβερπουλ και Άγιαξ-Ανατροπή για την Παρί
12:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand