Τσακαλώτος: Θετικό Eurogroup, θα επιτευχθεί συμφωνία

Την βεβαιότητα ότι μέχρι τις 24 Μαίου θα επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επισήμανε ότι το Euroworking Group (EWG) θα κλείσει τις επόμενες μέρες τις τελευταίες λεπτομέρειες. Η Ελλάδα τόνισε αλλάζει σελίδα εκτιμώντας ότι τελείωσε ο φαύλος κύκλος των τελευταίων ετών.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «θετικό Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

O Eυ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ESM.

O υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες το EuroWorking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, μέχρι το οποίο αναμένεται να κλείσουν τα διάφορα συστατικά της συμφωνίας.

Όσον αφορά το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως βάση των συζητήσεων αποτελεί η ελληνική πρόταση. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το EWG τις επόμενες εβδομάδες θα εργαστεί για να συμφωνηθούν τα τεχνικά σημεία.

Όσον αφορά το χρέος, το οποίο είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση και «ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων». Ανέφερε ότι η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε τρία στάδια: Το πρώτο, σε βραχυπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση. Το δεύτερο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Το τρίτο στάδιο, σε μακροπρόθεσμη βάση, για μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

To EWG θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους στα τρία στάδια, πρόσθεσε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «πολύ διαφορετική» τη σημερινή απόφαση για το χρέος, σε σχέση με αυτή του 2012, διότι όπως εξήγησε, προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και τα κριτήρια πάνω στα οποία θα βασιστεί η εφαρμογή των μέτρων είναι αντικειμενικά και δεν εξαρτώνται από τους πιστωτές.

Καταλήγοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και τελείωσε ο φαύλος κύκλος των τελευταίων ετών.
Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα- Ανοίγει το θέμα του χρέους

Αποτιμώντας τις εξελίξεις στο σημερινό Eurogroup κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς πρόσθετα μέτρα. «Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα» σημειώνουν.

Επίσης επισημαίνουν ότι καθορίστηκε συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους. «Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα» τονίζεται.

Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα αναφέρεται ότι τις επόμενες ημέρες η Αθήνα σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) η οποία θα παραδοθεί στο Eurogroup και θα νομοθετήσει/ψηφίσει τα προαπαιτούμενα, ώστε το Eurogroup να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι η δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ειδικότερα τα 10 σημεία που τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές ως προς το τι διημείφθη στο Eurogroup είναι:

1. Τo Eurogroup αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

2. Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

3. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.

4. Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.

5. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

6. Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ.

Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ.

Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

7. Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.

8. Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

9. Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

10. Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.

Πήγη : In.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:55

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.