Σταθερό προβάδισμα υποστηρικτών "ΟΧΙ" στο Brexit

Σταθερό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ (Remain), ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, καταδεικνύει η νεότερη δημοσκόπηση για λογαριασμό της Daily Telegraph.

Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, τάσσεται το 51% των ερωτηθέντων, καταγράφοντας μείωση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας. Ενισχυμένη κατά 2%, είναι η πρόθεση ψήφου υπέρ του λεγόμενου Brexit, με 43%. Πρόκειται για μεταβολές εντός των ορίων του στατιστικού λάθους.
Το 51% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν, τάσσονται υπέρ της παραμονής, έναντι ποσοστού 46% που υποστηρίζει το λεγόμενο Brexit. Από όσους σίγουρα θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, μόνο 3% είναι αναποφάσιστοι, κάτι παραπάνω από οκτώ εβδομάδες πριν την 23η Ιουνίου. Συνολικά, ωστόσο, ένας στους πέντε ψηφοφόρους (21%) παραμένουν αναποφάσιστοι ή δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη.
Στη λεγόμενη παράσταση νίκης, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί πως στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει η παραμονή στην ΕΕ έναντι ποσοστού μόλις 21% που πιστεύει ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit.
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (50% έναντι 22%) θεωρεί πως το μεταναστευτικό σύστημα της Βρετανίας θα βελτιωθεί με ένα Brexit, ενώ αντίθετα το 48% των ερωτηθέντων (έναντι 34%) θεωρούν πως η παραμονή στην ΕΕ θα έχει ως αποτέλεσμα μία ισχυρότερη βρετανική οικονομία.
Ιδιαίτερη σημασία θεωρείται πως έχει η αυξητική τάση που καταγράφεται στην πρόθεση των υποστηρικτών του Remain να προσέλθουν στην κάλπη, αν και υπολείπονται ελαφρώς όσων σίγουρα θα ασκήσουν το δικαίωμά τους, ψηφίζοντας υπέρ του Brexit (66% έναντι 70% αντίστοιχα).
Επίσης, σημειώνεται ότι η ψήφος υπέρ του Brexit είναι ελαφρώς πιο «μαλακή», δηλαδή ο ψηφοφόρος θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη μέχρι το δημοψήφισμα (17% έναντι 15% των ψηφοφόρων υπέρ της παραμονής).
Ο αναλυτής σερ Λίντον Κρόσμπι σημειώνει δε ότι ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι επιπτώσεις της ηχηρής παρέμβασης Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα βρεθεί «πίσω στην ουρά» όσον αφορά τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ σε περίπτωση Brexit.

Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:09

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους An-26 στη Ρωσία
18:18
Eλλάδα-Κορονοϊός: 2.125 νέα κρούσματα, 331 διασωληνωμένοι, 31 νέοι θάνατοι
18:03
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή
17:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand