Εκρόσωπος: Ο ΠτΔ κάνει σκέψεις για το Εθνικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάνει σκέψεις σε σχέση με το πώς μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά το Εθνικό Συμβούλιο είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος θα κοινοποιήσει τις σκέψεις του αυτές στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αμέσως μετά τις Βουλευτικές Εκλογές.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για το θέμα λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου είπε ότι κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ή να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου, όπως λειτουργεί, δεν φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Είναι για αυτό το λόγο, εξάλλου, που σχεδόν όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν κατά καιρούς δηλώσει, δημόσια μάλιστα, ότι ο τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου δεν είναι αποδοτικός, είπε.
Το γεγονός αυτό έχει ενισχυθεί και από τις πρόσφατες διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας – κάτι που δεν είναι μια θετική εξέλιξη και είμαι σίγουρος, πρόσθεσε, ότι όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό. Το να βλέπουμε δηλαδή πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου να δημοσιεύονται.
Είναι για όλους αυτούς τους λόγους που και στα μάτια της κοινωνίας ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου δεν έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα και δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε αλλά να λέμε τα πράγματα ως έχουν, ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να λειτουργήσει ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου. Ο χειρισμός του Κυπριακού απαιτεί συλλογικότητα, απαιτεί ανταλλαγή απόψεων με πλήρη σεβασμό σε διαφορετικές προσεγγίσεις, σε διαφορετικές εισηγήσεις.
Ερωτηθείς αν ανάμεσα σε αυτές τις σκέψεις είναι και η επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτός είναι ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να λειτουργεί το Εθνικό Συμβούλιο απλώς για να λειτουργεί με τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Όλοι αναγνωρίζουν αυτά τα προβλήματα και σας παραπέμπω στις κατά καιρούς δηλώσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.
Στόχος είναι να λειτουργεί το Εθνικό Συμβούλιο και να φέρνει αποτελέσματα και είναι σε αυτό το πλαίσιο που γίνονται οι σκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αφού λάβουν τελική μορφή και αμέσως μετά τις εκλογές, ο Πρόεδρος θα κοινοποιήσει τις σκέψεις και αποφάσεις του αυτές στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».
Σε ερώτηση τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει η κοινοποίηση στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και ακολούθως να γίνει σχετική ενημέρωση στα ΜΜΕ.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον τελικό λόγο σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, αλλά την ίδια στιγμή εμείς θεωρούμε ότι ο θεσμός, αν λειτουργήσει σωστά, μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η συλλογικότητα είναι πάντα καλύτερη από το να υπάρχει μόνο μια μικρή ομάδα που να χειρίζεται τέτοιους είδους θέματα.
Την ίδια στιγμή, όμως, η εμπιστευτικότητα που έχει συμφωνηθεί για τις συνομιλίες δεν έχει εισαχθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά είναι κάτι που χαρακτηρίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό από τότε που έχει ξεκινήσει και θα πρέπει να δούμε πώς επηρεάζουν οι όποιες διαρροές την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς ή την προσπάθεια κάποιων που θέλουν να παρουσιάζουν τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως μη εποικοδομητική ή να πλήξουν τις θέσεις μας. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», είπε ο Εκπρόσωπος.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για να διεξάγεται ελεύθερος διάλογος εντός του Εθνικού Συμβουλίου θα πρέπει ίσως να καταργηθούν τα πρακτικά των συνεδριών του, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα πρέπει να γίνεται ελεύθερος διάλογος στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα τέτοιο Σώμα και να μην μπορεί να γίνεται ελεύθερος διάλογος. Δεν θα υπάρχει λόγος τότε να γίνονται συνεδρίες του Εθνικού Συμβούλιου. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη,  προβληματίζεται, έχει σκέψεις και θα καταλήξει σύντομα σε τελικές αποφάσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:09

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Κοινή καθησυχαστική δήλωση εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία περί επάρκειας καυσίμων
19:49
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Τα καύσιμα επαρκούν, διαβεβαιώνει η βρετανική κυβέρνηση
17:33
Ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων σε 57χρονη για κλοπή 102 χιλιάδων ευρώ
17:07
Η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είπε ο Ν. Δένδιας
16:46
Υποχώρηση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο 2021 το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, λόγω τομέα υπηρεσιών
16:35
Τρίωρη στάση εργασίας ανακοινώνουν οι γιατροί του δημοσίου την Τετάρτη το πρωί
16:30
Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της Υπ. Εργασίας για τα ειδικά σχέδια Σεπτεμβρίου
16:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand