Εγκαίνια Science Cafe από ΠτΔ - σύνδεση με CERN

Με ένα πρωτότυπο τρόπο και εκτός των καθιερωμένων τελέστηκαν χθες το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα εγκαίνια του «Science café» στη Λευκωσία.

Αντί για το κόψιμο της γνωστής και παραδοσιακής κόκκινης κορδέλας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη βοήθεια ειδικών του Πανεπιστημίου Κύπρου απογείωσε μια ιπτάμενη μηχανή κινηματογράφησης το γνωστό drone το οποίο και οπτικογράφησε την τελετή των εγκαινίων. 

CNA F143bf587285147d1ab21a9cecf511f20

Στη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων ο εκτελεστικός διευθυντής και συνιδρυτής του ιδρύματος ΑRTos, Αχιλλέας Κεντώνης έκανε ζωντανή σύνδεση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και τους 3 ελληνόφωνους καθηγητές που εργάζονται εκεί.

13063097 10154121477421484 665775282944336154 o

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Απριλίου 2016 η Κύπρος εντάχθηκε στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου, το CERN, υπό την ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους.

Οι Καθηγητές Πάρης Σφήκας και Εμανουήλ Τσεσμελής από το CERN έκαναν λόγο για ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη συνεργασία της Κύπρου με το CERN, το οποίο σημειώνεται ότι βρίσκεται στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, ενώ ο κυκλικός Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) όπου γίνονται τα πειράματα, είναι σε βάθος 100 μέτρων κάτω από τη Γη και έχει μήκος 27 χιλιόμετρα.

Ο κύπριος καθηγήτής  Παρασκευάς Σφήκας και ο ελλαδίτης καθηγητής Εμμανουήλ Τσεσμελής εξήραν τη συμβολή της Κύπρου και κυρίως του Πανεπιστημίου Κύπρου στα πειράματα που διεξάγονται στο ερευνητικό αυτό κέντρο και σημείωσαν ότι η ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό τον Καθηγητή Φυσικής και Επικεφαλής της Κυπριακής Πειραματικής Ομάδας Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Πάνο Ραζή συνέβαλε στην ανάλυση γεγονότων που οδήγησαν στην ανακάλυψη του μποζονίου του Higgs, που έγινε γνωστό και ως σωματίδιο του Θεού και οδήγησε στην κατάκτηση του Νόμπελ Φυσικής. Επίσης, όπως είναι γνωστό, ο παγκόσμιος ιστός  (www) αναπτύχθηκε στο CERN.

Οι δύο Καθηγητές εξέφρασαν την ελπίδα το CERN να αποτελέσει χώρο έλξης για Κύπριους και Κύπριες είτε φυσικούς, είτε μηχανικούς, τεχνικούς, καθηγητές και φοιτητές και δήλωσαν πρόθυμοι να καθιερώσουν συνδέσεις με την Κύπρο για συνομιλία με Κύπριους νέους.
Είπαν επίσης ότι και η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από τις καινοτόμες τεχνολογίες που ανακαλύπτονται μέσω των πειραμάτων στο CERN.

13048202 10154121477836484 1678782856346710370 o

Λαμβάνοντας το λόγο από τη Λευκωσία, ο Καθηγητής Πάνος Ραζής είπε ότι το CERN ψάχνει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στη δημιουργία και την εξέλιξη του σύμπαντος αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο και την παρουσία του στο σύμπαν, τις δυνάμεις που επενεργούν στο σύμπαν, κατά πόσον υπάρχουν πολλαπλά σύμπαντα κτλ.
Πρόσθεσε ότι από το CERN προκύπτουν ανακαλύψεις και εφαρμογές μέσω της πυρηνικής φυσικής και της φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί η Κύπρος όπως στον τομέα της ιατρικής και της ηλεκτρονικής.

Είπε ότι πέρασαν ήδη περισσότερο από 30 χρόνια από τότε που οι πρώτοι Κύπριοι συμμετείχαν στο CERN αρχικά σε ατομικό επίπεδο και μετά μέσω του Πανεπιστημίου Κύπρου και ότι με τη βοήθεια συναδέλφων στο CERN και πολλών άλλων “καταφέραμε να δυναμώσουμε την φωνή της Κύπρου και την επιστημονική της παρουσία σε διεθνές επίπεδο”.
“Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε που μας κάνατε την τιμή να εντάξουμε την Κύπρο στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια που ονομάζεται CERN” είπε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια, έγινε μέσω της ζωντανής σύνδεσης περιήγηση στο CERN από τον Δρ. Άγγελο Αλεξόπουλο.

ΠτΔ: Η κυβέρνηση στηρίζει εκλαΐκευση της επιστήμης

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως η δημιουργία του πρωτοποριακού χώρου του science café είναι μια κατάκτηση στις μέρες μας, όπου όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με ισχυρή θέληση και νέα νοοτροπία.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του χώρου, είπε, ξεκίνησε λίγους μόνο μήνες μετά το δύσκολο Μάρτιο του 2013 με την καθιέρωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του προγράμματος την ονομασία Science Café.

13055250 10154121477621484 3191662555758480164 o

Ο ιδρυτής του science café Γιώργος Τζίβας, με μια μικρή ομάδα συνεργατών, ανέφερε, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο ανακαίνισαν το χώρο και πραγματοποίησαν μέχρι σήμερα 20 επιστημονικές δραστηριότητες οι οποίες είναι και η απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί το κυπριακό science café στα μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα που ξεκινούν το Σεπτέμβριο.
Τόσο ο ίδιος είπε όσο και η  Κυβέρνηση χαιρετίζουν αυτήν την πρωτοβουλία και υπογράμμισε πως η δημιουργία αυτού του χώρου και άλλων προγραμμάτων που συνδέονται με αυτόν αποτελεί ένα παράδειγμα πως όταν υπάρχει το όραμα και η θέληση πολλά τα οποία φαίνονται αδύνατα μπορούν να υλοποιηθούν.
Δήλωσε ότι  πολύ πρόσφατα υιοθέτησε την εισήγηση μίας 17χρονης μαθήτριας, της Στέφανης Διάκου Πετροπούλου, η οποία με επιστολή της εισηγήθηκε να τιμηθεί και στην Κύπρο η 14η Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Αστρονομίας. “Είναι κάτι που έκανα με διπλή χαρά διότι πρώτα από όλα είναι θέση μου πως πρόκειται για κάτι που συμβάλλει στη διεύρυνση των οριζόντων μας ως κοινωνία και δεύτερον διότι είναι μία ωραία εισήγηση που προέρχεται από ένα νέο άνθρωπο” είπε. Έτσι, στις 18 Μαΐου το βράδυ, για πρώτη φορά θα διοργανωθεί στο Προεδρικό Μέγαρο μία εκδήλωση την οποία, όπως είπε, “ φιλοδοξώ να καταστήσουμε θεσμό”. “Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να δουν τους πλανήτες μέσα από επαγγελματικά τηλεσκόπια τα οποία θα τοποθετηθούν στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, για να δώσουμε την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό νέων, αλλά και όσων ασχολούνται με την αστρονομία να δουν τους πλανήτες” ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην προοπτική ανέγερσης αστεροσκοπείου στην περιοχή του Τροόδους. “Επισημαίνω πως η προσπάθεια να ανεγερθεί ένα σύγχρονο αστεροσκοπείο στο Γεωπάρκο Τροόδους ξεκίνησε από αυτόν το χώρο όταν τον επισκέφθηκε πέρσι το καλοκαίρι ο διάσημος Ελληνοαμερικανός πυρηνικός επιστήμονας της NASA Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος μαζί με την ομάδα του εντόπισαν το κατάλληλο σημείο στο Τρόοδος για ανέγερση του αστεροσκοπείου, ενώ η ομάδα του Science café μαζί με ειδικούς επιστήμονες ετοίμασαν μια ολοκληρωμένη πρόταση” είπε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη θέση ότι η δημιουργία αστεροσκοπείου στο Τρόοδος θα έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού θα καταστεί επίκεντρο τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και εσωτερικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μας. Πρωτοβουλίες, είπε, που έχουν άμεσο στόχο την εκλαΐκευση της επιστήμης δεν μπορούμε παρά να τις στηρίζουμε και να τις ενισχύουμε με κάθε δυνατόν τρόπο.

Στην εκδήλωση έγινε και παρουσίαση του σχεδιασμού για ανέγερση αστεροσκοπείου και πλανητάριου στο χωριό Αγρίδια στην περιοχή του Τροόδους. Όπως λέχθηκε, το αστεροσκοπείο θα αποτελέσει μέρος ενός δικτύου αστεροσκοπείων που στηρίζει η ΝΑΣΑ και θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

13062917 10154121478031484 1729633002783093377 o

Παρόντες  στα εγκαίνια ήταν επίσης ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: ΓΤΠ, ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:09

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
136 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα, κανένας θάνατος
19:57
Κοινή καθησυχαστική δήλωση εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία περί επάρκειας καυσίμων
19:49
Δίνουμε και φέτος «Μουσικό ραντεβού» κάθε Σάββατο απόγευμα στο ΡΙΚ (trailer+photo)
19:43
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Τα καύσιμα επαρκούν, διαβεβαιώνει η βρετανική κυβέρνηση
17:33
Ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων σε 57χρονη για κλοπή 102 χιλιάδων ευρώ
17:07
Η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είπε ο Ν. Δένδιας
16:46
Υποχώρηση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο 2021 το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, λόγω τομέα υπηρεσιών
16:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand