Κομισιόν: Στόχος σύγκληση Eurogroup για την Ελλάδα την Μεγάλη Πέμπτη

Συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος με στόχο τη σύγκλιση του eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, όπου θα τεθεί υπόψιν των 19 υπουργών και του ΔΝΤ, η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, δήλωσε από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννικα Μπράιντχαρτ.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι ελεγκτές έχουν επιστρέψει από χθες στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (staff level agreement) το συντομότερο δυνατόν. Η ίδια παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρόεδρου τους eurogroup σε σχέση με την πιθανότητα διεξαγωγής ενός eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, επισημαίνοντας ότι "δεν το συγκαλεί η Κομισιόν, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς αυτός", αναφέροντας ως παράδειγμα τα εφεδρικά μέτρα.
Σε μια άλλη τροπή, η Κομισιόν σήμερα αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν ανέκτησε 137 εκατομμύρια ευρώ, ασύμβατων κρατικών ενισχύσεων που έπρεπε να ανακτήσει από την ΛΑΡΚΟ (μια κρατικής εταιρία εξορύξεων) και τα "ηνωμένα κλωστήρια". Η διάλυση και το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ αποτελούσε όρο του παλαιού, δεύτερου ελληνικού προγράμματος και είχε αποφευχθεί επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα το 2013 και το 2014 - παρότι αποτελούσε νομοθετικό προαπαιτούμενο μιας αξιολόγησης που ουδέποτε ολοκληρώθηκε.
Η Κομισιόν δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν και κατά πόσο προτίθεται να επαναφέρει το θέμα του κλεισίματος της ζημιογόνας αυτής εταιρίας του ελληνικού δημοσίου στο πλαισίου του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Η Άννικα Μπράιντχαρτ αρκέστηκε να παραπέμψει στις εμπιστευτικές συζητήσεις τρόικας - ελληνικών αρχών.

Την ίδια ώρα κύκλοι της Κομισιόν θεωρούν καλή την ιδέα που διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου στην Ελλάδα για θέσπιση ενός αυτόματου φρένου δαπανών, με αναλογική συνεισφορά όλων των κωδικών των δαπανών του ελληνικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των εφεδρικών μέτρων 2% που ζήτησε το eurogroup από την Ελλάδα. H Kομισιόν εκτιμά ότι τα μέτρα τελικώς δε θα χρειαστούν, ωστόσο η απόφαση του eurogroup είναι να νομοθετηθούν από τώρα.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλες

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:09

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Χειροπέδες σε 34χρόνη- Έτρεχε με 134 χλμ σε κεντρική Λεωφόρο της Λευκωσίας
07:50
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ρόμπερντ Μενέντεζ για τις πρόσφατες εξελίξεις
06:57
Γερμανικές εκλογές: Ανοίγουν οι κάλπες για 60,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους
06:51
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 3 νεκροί στον εκτροχιασμό επιβατικού συρμού στη Μοντάνα
06:48
Βέλγιο: Πράσινο φως για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 65
06:44
Ερσίν Τατάρ:Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο στην Κύπρο αλλά προσωπικό απεσταλμένο
06:39
25 Σεπτεμβρίου
Χειροπέδες σε καταζητούμενο ένα χρόνο μετά
21:39
Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα αποκαλυπτήρια οδών του Δήμου Λακατάμιας
21:17
Αφγανιστάν: Ταλιμπάν κρέμασαν πτώματα φερόμενων απαγωγέων στην πόλη Χεράτ
20:31
Ρωσία: Εκατοντάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη Μόσχα για να καταγγείλουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών
20:01
Ένας θάνατος 99 κρούσματα .Γυναίκα 88 ετών το νέο θύμα της πανδημίας
19:33
Η ΥΔΔΤ κα Στέφη Δράκου επισκέφτηκε τον αστυνομικό σταθμό στην οδό Λήδρας
19:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand