Αναζητεί συμβιβαστικές λύσεις για τα πρόσθετα μέτρα η Αθήνα

ALFONSOS BITALIS small111
Tου Αλφόνσου Βιτάλη

Το βλέμμα στραμμένο στο έκτακτο Eurogroup που αναμένεται να συγκληθεί την Μεγάλη Πέμπτη, έχει η Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς αναζητεί έναν συμβιβασμό με τους Θεσμούς, τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη νομική μορφή των μέτρων «υπό αίρεση» ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποίο απαίτησε το Eurogroup της Παρασκευής, στοιχιζόμενο πίσω από τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΔΝΤ εμμένουν στη «γραμμή Λαγκάρντ» που προβλέπει νομοθέτηση λεπτομερούς λίστας 4-5 βασικών μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και μειώσεις κύριων συντάξεων.


Στόχος και της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η εξεύρεση μιας ισορροπίας τα αμέσως επόμενα 24ωρα ώστε να πραγματοποιηθεί κανονικά το προαναγγελθέν έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις διαδικασίες για την αναπροσαρμογή (reprofiling) του χρέους.
Παρά τα ποικίλα σενάρια  για το ενδεχόμενο ψήφισης του «μηχανισμού» των υπό αίρεση μέτρων (contingency measures) κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι κανένα νομοσχέδιο δεν πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.
Όπως διευκρινίζουν στην Αθήνα κυβερνητικές πηγές τα όσα συζητήθηκαν στην περασμένη συνεδρίαση του Eurogroup , δεν αφορούν τη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων.Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επανέλαβαν τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά. Υπογράμμισαν ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν με ακρίβεια που θα κινηθεί η διαπραγμάτευση το αμέσως επόμενο διάστημα. Ακόμη, ανέφεραν ότι ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία, ο οποίος - αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους - ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.Η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «υπάρχουν πράγματα που είναι δυνατά και άλλα που είναι αδύνατα για νομικούς λόγους», αποτιμάται θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου, που εκτιμά ότι υπάρχει υπαναχώρηση των θεσμών στο αρχικό αίτημά τους για ψήφιση των έκτακτων μέτρων.
Το Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο ότι η συμφωνία θα κλείσει στο πλαίσιο που η κυβέρνηση πρότεινε για τα μέτρα 5,4 δισ. Ευρώ που κινούνται μέσα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Ιουλίου του 2015.
Πλέον, το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η οριστικοποίηση στο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης ότι αυτό που θα ζητηθεί από την Ελλάδα είναι ένας μηχανισμός δέσμευσης βάσει του οποίου θα καλύπτονται τυχόν αποκλίσεις από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και όχι η ψήφιση νέων μέτρων. Για τον σκοπό αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε μία τελευταία προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, σε περίπτωση που ζητηθεί άμεση νομοθέτηση, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κλονιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κύκλο επαφών με όσους στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Στο Μαξίμου συμπεριλαμβάνουν σε αυτούς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που έδειξαν ήδη ότι διαφωνούν με την ανάγκη υιοθέτησης ενός πακέτου μέτρων έκτακτης ανάγκης από την Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση παράλληλα προετοιμάζονται για την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς και του «μηχανισμού εξισορρόπησης τυχόν αποκλίσεων» για τον οποίο ήδη εργάζεται το Οικονομικό Επιτελείο, καθώς αμέσως μετά το Πάσχα θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστούν μέχρι τις 10 Μαϊου.
Όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές από τώρα μέχρι και το 2022 θα είναι η ισχύς των σταδιακών μέτρων συνολικού ύψους 9 δις ευρώ, στα οποία θα πρέπει να καταλήξουν μέσα στις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές, πριν ξεκινήσει ο διάλογος για την ελάφρυνση του χρέους.Πρακτικά τα 5,4 δις ευρώ θα πρέπει σύμφωνα με την Αθήνα και τους Ευρωπαίους δανειστές να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018. Με άλλα λόγια θα πρέπει να είναι αρκετά ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ για το 2017, και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Η αμφιβολία του ΔΝΤ, η οποία οδήγησε και στην πρόταση της Commission για τα «εφεδρικά» μέτρα των 3,6 δις ευρώ (2% του ΑΕΠ), βρίσκεται κυρίως στα έτη μετά το 2018, όταν η Ελλάδα θα πρέπει αφού πιάσει το στόχο του 2018 να συνεχίσει να επιτυγχάνει πλεονάσματα κοντά στο 3% του ΑΕΠ, τουλάχιστον μέχρι και το 2022. Το συγκεκριμένο χρόνο αν όλα έχουν πάει καλά θα υπάρξει η πρώτη ουσιαστική και απαραίτητη ελάφρυνση, αφού λήγει η περίοδος χάριτος για τα ευρωπαϊκά δάνεια και η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 33,36 δις ευρώ από τα οποία τα 25 δις ευρώ, θα είναι τόκοι και 8,87 δις ευρώ χρεολύσια.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές τα περιβόητα «εφεδρικά μέτρα» αποσκοπούν:

- Να εξασφαλίσουν την παρουσία και την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού αυξάνουν δυνητικά τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα, από τα 5,4 δις ευρώ στα 9 δις ευρώ (5% του ΑΕΠ). Δηλαδή όσα ακριβώς υπολογίζει το Ταμείο ότι είναι τα μέτρα που χρειάζεται η Ελλάδα, αν επιμείνουν όπως το κάνουν - οι Ευρωπαίοι - στον στόχο του 3,5% το ΑΕΠ το 2018.

- Να καλύψουν τα «κενά» της μεταβατικής περιόδου μεταξύ του τέλους του μνημονίου στα μέσα του 2018, και της υλοποίησης της λύσης για το χρέος το 2022, σε ότι αφορά την επίτευξη πολυετών πρωτογενών πλεονασμάτων που αμφισβητεί σήμερα το ΔΝΤ.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:09

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand