Το ήθος, την εντιμότητα και τη δράση του Γλαύκου Κληρίδη εξήρε ο ΥΠΕΣ

Στις δύσκολες ώρες που περνά σήμερα η Κύπρος και 42 χρόνια μετά την καταστροφή του 1974 νοιώθουμε καθημερινά το βάρος της απώλειας του Γλαύκου Κληρίδη, δήλωσε  ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή ονοματοδοσίας της λεωφόρου Γλαύκου Κληρίδη και σε αποκάλυψη πινακίδας που φέρει το όνομά του, στη Δρομολαξιά ο Υπουργός ανέφερε ότι «στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας, η οποία, 42 χρόνια μετά την καταστροφή του 74’ εξακολουθεί να βιώνει το δράμα της ξένης κατοχής, των προσφύγων, των εγκλωβισμένων, των αγνοουμένων, νιώθουμε καθημερινά το βάρος της απώλειας του Γλαύκου Κληρίδη».
Πρόσθεσε ότι «στα τραγικά χρόνια της εθνικής διχόνοιας, ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο ψύχραιμος, ο συναινετικός και μετριοπαθής ηγέτης που κράτησε τον εαυτό του μακριά και υπεράνω από τις διαμάχες και τους ανταγωνισμούς».
Η πορεία του Γλαύκου Κληρίδη, συνέχισε, «είναι η διαδρομή ενός ηγέτη που τον διέκρινε ο πλούτος της δράσης, η ικανότητα στη διόραση, η τόλμη και η γενναιότητα στις αποφάσεις, το μέτρο, η εντιμότητα και το ήθος στη μακρά βιολογική και πολιτική του παρουσία. Τα ίδια τα γεγονότα έχουν ήδη κατατάξει τον Γλαύκο Κληρίδη στη χορεία των μεγάλων ηγετών της Κύπρου και του Ελληνισμού».
Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «ανασυγκρότησε το κράτος από τα συντρίμμια της εθνικής τραγωδίας του 1974, βάζοντας τη σφραγίδα του στην εδραίωση της Δημοκρατίας. Μέσα σε τραγικές για το λαό μας περιστάσεις και κάτω από αντίξοες συνθήκες, ο Γλαύκος Κληρίδης, ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας, ανέλαβε να επουλώσει τις πρώτες πληγές από την εισβολή, να αποκαταστήσει σχέσεις αρμονικής συνεργασίας με τη δημοκρατική πια Ελλάδα, να περιφρουρήσει τη διεθνή υπόσταση της κλονισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, να ανασυγκροτήσει τις ανύπαρκτες δομές του κράτους, να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους, να εντοπίσει τους αγνοουμένους, να στηρίξει τους εγκλωβισμένους, να ανακουφίσει τους πρόσφυγες».
Ο Γλαύκος Κληρίδης, σημείωσε, εξελέγη για δύο συνεχόμενες θητείες Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «την οποίαν παρέδωσε ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα εγχείρημα το οποίο πολλοί θεωρούσαν στην αρχή δύσκολο έως και ακατόρθωτο. Στα δέκα χρόνια διακυβέρνησης Κληρίδη, επιτεύχθηκε η σταθεροποίηση της οικονομίας, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η διεύρυνση των δικαιωμάτων των ασθενέστερων στρωμάτων του λαού ώστε η Κύπρος δικαιωματικά να διεκδικήσει και τελικά να επιτύχει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις καλύτερες μάλιστα επιδόσεις».
Ο Σωκράτης Χάσικος εξέφρασε την περηφάνια του για το γεγονός ότι υπηρέτησε πλάι στον Γλαύκο Κληρίδη «ως στενός συνεργάτης και Υπουργός» και σημείωσε πως «το βάρος της κληρονομιάς που μας άφησε ο άνθρωπος και ο πολιτικός Γλαύκος Κληρίδης είναι τεράστιο. Ο Γλαύκος Κληρίδης έφυγε καταξιωμένος με μια καθολική αναγνώριση: ενός ανθρώπου που υπήρξε πρωταγωνιστής και διαμορφωτής της κυπριακής ιστορίας για πάνω από μισό αιώνα».
Υποσχόμαστε, κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών, «ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τους αγώνες του για εθνική δικαίωση και κοινωνική δικαιοσύνη».
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:10

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Χειροπέδες σε καταζητούμενο ένα χρόνο μετά
21:39
Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα αποκαλυπτήρια οδών του Δήμου Λακατάμιας
21:17
Αφγανιστάν: Ταλιμπάν κρέμασαν πτώματα φερόμενων απαγωγέων στην πόλη Χεράτ
20:31
Ρωσία: Εκατοντάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη Μόσχα για να καταγγείλουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών
20:01
Ένας θάνατος 99 κρούσματα .Γυναίκα 88 ετών το νέο θύμα της πανδημίας
19:33
Η ΥΔΔΤ κα Στέφη Δράκου επισκέφτηκε τον αστυνομικό σταθμό στην οδό Λήδρας
19:14
Ράλι Κύπρος: Προηγείται ο Γαλαταριώρτης, εγκατέλειψε ο Νάσερ (βίντεο)
18:40
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν αποφυλακίσθηκε και αν το επιθυμεί, μπορεί να φύγει από την Ιταλία
18:11
Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για Σύνοδο ΜΕD5 και μεταναστευτικό
18:11
Ο ΠτΔ συναντήθηκε με τον Ελπιδοφόρο . Το θέμα έληξε
18:04
Επιστρέφει η «Παραδοσιακή βραδιά στο ΡΙΚ» (trailer)
18:01
Ελλάδα: 1.853 νέα κρούσματα σήμερα, 333 διασωληνωμένοι και 16 θάνατοι
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand