10 συμβουλές για τα μάτια σας

Για να προστατεύσετε τα μάτια σας από ερεθισμούς και ασθένειες είναι σημαντικό να τηρείτε 10 βασικές συμβουλές πρόληψης. 

    
Ας τις δούμε αναλυτικά:
    
1.  Να προστατεύετε πάντοτε τα μάτια σας από τον ήλιο φορώντας απορροφητικά γυαλιά και καπέλο. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στα μάτια προκαλώντας καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. 
    
2.  Βάλτε την τακτική σωματική άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα.  Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το περπάτημα  ελαττώνει την ενδοφθάλμιο πίεση, προστατεύει τα αγγεία στο σώμα και γενικά  βοηθά στην καλή όραση και την καλή υγεία γενικότερα. 
    
3.  Ελέγχετε περιοδικά την αρτηριακή σας πίεση και αν είναι αυξημένη τότε ρυθμίστε τη με τη βοήθεια του παθολόγου ή του καρδιολόγου σας.  Είναι αποδεδειγμένο ότι η αρτηριακή υπέρταση προκαλεί  βλάβες στον αμφιβληστροειδή και αυξάνει την πιθανότητα να πάθει κανείς γλαύκωμα. 
    
4.  Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα προκαλεί καταρράκτη και βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπως εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. 
    
5.  Ελέγχετε περιοδικά τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα σας.  Οι υψηλές τιμές χοληστερόλης σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και άλλων αγγειακών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια δυστυχώς είναι από τις πρώτες αιτίες τύφλωσης στο δυτικό κόσμο. Η καλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της πάθησης αυτής.
6.  Να επισκέπτεστε σε τακτικά διαστήματα τον οφθαλμίατρο σας έστω και αν δεν έχετε συμπτώματα.  Πολλές παθήσεις των ματιών, όπως είναι το γλαύκωμα, είναι ασυμπτωματικές στα αρχικά στάδια.  Η πρώιμη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της πάθησης αυτής. 
    
7. Τα παιδιά θα πρέπει να εξετάζονται προληπτικά πριν πάνε στο σχολείο.  Η έγκαιρη διάγνωση στραβισμού ή αμβλυωπίας  θα έχει σαν αποτέλεσμα την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας με πολύ καλά αποτελέσματα. 
    
8.  Αν κάνετε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για πολλές ώρες, φροντίστε να κάνετε συχνά διάλειμμα  για μερικά λεπτά, να βλεφαρίζετε (Blink reflex) συχνά και να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα για να μην στεγνώνουν τα μάτια σας. 
    
9.  Φροντίστε την δίαιτα σας και ρυθμίστε το σωματικό σας βάρος.  Δίαιτα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, ψάρι, κοτόπουλο είναι ευεργετική για την όρασή σας.  Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και ακόρεστων λιπών. 
    
10.  Μετριάστε το άγχος της καθημερινότητας. Υπάρχουν παθήσεις όπως η κεντρική ορώδης αμφιβληστροειδοπάθεια, των οποίων η παθογένεια σχετίζεται με το υπερβολικό άγχος.
    
Του Ιωάννη Α. Μάλλια MD, Phd
Χειρούργου Οφθαλμίατρου
Διδάκτωρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
 
Πηγή: Υγειαonline.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:10

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand