Τσακαλώτος :Ουσιαστική συμφωνία για μέτρα και χρέος

Ουσιαστική συμφωνία, σε ένα θετικό Eurogroup, με τεχνικές μόνο λεπτομέρειες να απομένουν για ολοκλήρωση τις επόμενες μέρες, ανακοίνωσε από το Άμστερνταμ, ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Άμστερνταμ. "Κανείς δεν αμφισβήτησε" είπε ο υπουργός, "τα όσα έχουν συμφωνηθεί και τα όσα έχουν επιτευχθεί".

"Δεσμευόμαστε πλήρως, να δράσουμε νομοθετικά επί των μέτρων της συμφωνίας του καλοκαιριού για μέτρα 3% τώρα, 1% από το φορολογικό, 1% από το συνταξιοδοτικό και 1% από διαρθρωτικά μέτρα και άλλο ένα ποσοστό 2% σε εφεδρικά μέτρα για το 2018", είπε ο υπουργός οικονομικών.
Ο υπουργός εξήγησε ότι το 3,5% κατά τη λογική των ευρωπαϊκών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα παρόντα μέτρα, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί πως το ποσοστό που θα επιτευχθεί το 2015 χωρίς πρόσθετα μέτρα είναι μόνο 1,5%.
Ως εκ τούτου αποφασίστηκε ένα εφεδρικό πακέτο ύψους 2% του ΑΕΠ, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι μετά από τις ανακοινώσεις της Eurostat, το ΔΝΤ θα διαψευστεί και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν τα μέτρα στο τέλος.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά, αλλά αμφισβήτησε ότι μπορούν να νομοθετηθούν με αυτοματισμό από τώρα, λόγω του ελληνικού νομικού συστήματος. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα συνομιλία του με τον Μισέλ Σαπέν, ο οποίος του επεσήμανε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε στη Γαλλία.
Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση εξήγησε ότι "υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να δεσμευθεί αποτελεσματικά ένα κράτος και να ξεπεράσει τον αυτοματισμό". Θεωρεί όμως, όπως και οι Ευρωπαίοι, ότι "το πακέτο πρέπει να είναι αποτελεσματικό και μαζί με τη ρύθμιση του χρέους να αποδεικνύει στους πολίτες, τους επενδυτές και τις αγορές ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, πως οι καταθέσεις πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες και πως ο φαύλος κύκλος της οικονομίας έχει αντικατασταθεί από έναν νέο ενάρετο κύκλο".

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:11

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Κοινή Δήλωση MED5 στη Μάλαγα, 24-25 Σεπτεμβρίου 2021
14:52
Αβέρωφ Νεοφύτου: Απόλυτα ικανοποιημένος αλλά και υποστηρικτικός σε όσα ξεκάθαρα είπε ο ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση
14:46
Πυρά κατά του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης.
14:18
ΕΔΕΚ: Διεκδικεί η λύση να οδηγεί σε ένα λαό και ένα κράτος με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών
14:10
Ελλάδα:Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
14:01
Φωτιά σε εξέλιξη κοντά στο Βατί Λεμεσού
13:49
ΑΚΕΛ: Ορθά ο ΠτΔ ανέδειξε την τουρκική αδιαλλαξία, αλλά στην τοποθέτηση του έπρεπε να υπάρχει πρόταση για άρση του αδιεξόδου
13:27
Aπόλυτα ικανοποιημένος, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ από το περιεχόμενο της ομιλίας του ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
13:19
Ποτάμια λάβας ρέουν από το ηφαίστειο στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα
13:07
Η Αστυνομία προχώρησε σε 496 καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις
12:39
Yπουργός Εργασίας:Στα σκαριά ειδικό σχέδιο για στήριξη θαλασσαιμικών που δεν λαμβάνουν την ειδική παροχή
12:25
Σταυροδρόμι της 7ης Τέχνης τα Χανιά μέσα από το 9ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου
12:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand