Τσακαλώτος :Ουσιαστική συμφωνία για μέτρα και χρέος

Ουσιαστική συμφωνία, σε ένα θετικό Eurogroup, με τεχνικές μόνο λεπτομέρειες να απομένουν για ολοκλήρωση τις επόμενες μέρες, ανακοίνωσε από το Άμστερνταμ, ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Άμστερνταμ. "Κανείς δεν αμφισβήτησε" είπε ο υπουργός, "τα όσα έχουν συμφωνηθεί και τα όσα έχουν επιτευχθεί".

"Δεσμευόμαστε πλήρως, να δράσουμε νομοθετικά επί των μέτρων της συμφωνίας του καλοκαιριού για μέτρα 3% τώρα, 1% από το φορολογικό, 1% από το συνταξιοδοτικό και 1% από διαρθρωτικά μέτρα και άλλο ένα ποσοστό 2% σε εφεδρικά μέτρα για το 2018", είπε ο υπουργός οικονομικών.
Ο υπουργός εξήγησε ότι το 3,5% κατά τη λογική των ευρωπαϊκών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα παρόντα μέτρα, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί πως το ποσοστό που θα επιτευχθεί το 2015 χωρίς πρόσθετα μέτρα είναι μόνο 1,5%.
Ως εκ τούτου αποφασίστηκε ένα εφεδρικό πακέτο ύψους 2% του ΑΕΠ, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι μετά από τις ανακοινώσεις της Eurostat, το ΔΝΤ θα διαψευστεί και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν τα μέτρα στο τέλος.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά, αλλά αμφισβήτησε ότι μπορούν να νομοθετηθούν με αυτοματισμό από τώρα, λόγω του ελληνικού νομικού συστήματος. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα συνομιλία του με τον Μισέλ Σαπέν, ο οποίος του επεσήμανε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε στη Γαλλία.
Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση εξήγησε ότι "υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να δεσμευθεί αποτελεσματικά ένα κράτος και να ξεπεράσει τον αυτοματισμό". Θεωρεί όμως, όπως και οι Ευρωπαίοι, ότι "το πακέτο πρέπει να είναι αποτελεσματικό και μαζί με τη ρύθμιση του χρέους να αποδεικνύει στους πολίτες, τους επενδυτές και τις αγορές ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, πως οι καταθέσεις πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες και πως ο φαύλος κύκλος της οικονομίας έχει αντικατασταθεί από έναν νέο ενάρετο κύκλο".

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:11

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.